NEA

Η Boehringer Ingelheim αγοράζει την AMAL Therapeutics

Η Boehringer Ingelheim αγοράζει την AMAL Therapeutics

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Λεπτομέρειες για την οικονομική συμφωνία μεταξύ της γερμανικής Boehringer Ingelheim και της ελβετικής AMAL Therapeutics δεν έχουν γίνει γνωστές.

 

Η AMAL είναι μια ελβετική ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου και στα εμβόλια που προέρχονται από την ιδιόκτητη πλατφόρμα τεχνολογίας KISIMA.

 

Η γερμανική φαρμακευτική δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει νέες θεραπείες, συνδυάζοντας στοιχεία από το δικό της χαρτοφυλάκιο ανοσολογίας για τον καρκίνου με την πλατφόρμα ανοσοποίησης KISIMA. Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το  KISIMA επιτρέπει τη συγχώνευση τριών λειτουργικών συστατικών σε μία πρωτεΐνη σύντηξης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικό εμβόλιο. 

 

«Η απόκτηση της AMAL αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Boehringer Ingelheim για την ενίσχυση της υπάρχουσας θέσης μας ως πρωτοπόρος εταιρεία καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο -συμπεριλαμβανομένων των ανοσο-ογκολογικών θεραπειών- η οποία αξιοποιεί τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις εφαρμογές τους», δήλωσε ο Michel Pairet, μέλος του Δ.Σ. της Boehringer και υπεύθυνος του τομέα καινοτομίας της εταιρείας.

 

Η επιστημονική ομάδα ανοσολογίας του καρκίνου της Boehringer στοχεύει να ανακαλύψει θεραπείες που εμπλέκουν την ενεργοποίηση ανοσοαποκρίσεων έναντι μη φλεγμονωδών, «ψυχρών» όγκων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη ομάδα τύπων καρκίνου που είναι ανθεκτικοί σε πολλές θεραπείες.

 

Εκτιμάται ότι η συνολική συναλλαγή, η οποία μπορεί να ανέλθει σε 325 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει ένα αρχικό ποσό που καταβλήθηκε για την εξαγορά και συνυπολογιζόμενα κλιμακούμενα ποσά, που θα αφορούν αναπτυξιακές και ρυθμιστικές καταβολές, καθώς και ένα ποσό (που ειδικοί της αγορά εκτιμούν να φτάσει μέχρι 100 εκατ. ευρώ) εάν πραγματοποιηθούν ορισμένοι εμπορικοί στόχοι.

 

Ο Boehringer δήλωσε ότι η απόκτηση της AMAL μαζί με την Vita Therapeutics, την οποία απέκτησε το 2018, ενίσχυσε σημαντικά τη στρατηγική εστίασή της στις θεραπείες που κατευθύνονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η AMAL εδρεύει στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Γενεύης - από το οποίο αναδείχτηκε το 2012 με οικονομική υποστήριξη από ομάδα εταιρικών και θεσμικών επενδυτών μεταξύ των οποίων ήταν και η Boehringer Ingelheim.