NEA

ΕΟΠΥΥ: Απόφαση για άμεση κάλυψη 2 σημαντικών ογκολογικών εξετάσεων

ΕΟΠΥΥ: Απόφαση για άμεση κάλυψη 2 σημαντικών ογκολογικών εξετάσεων

Δύο εξειδικευμένα γενετικά διαγνωστικά τεστ για ασθενείς με καρκίνο του μαστού, και συγκεκριμένα τις εξετάσεις Oncotype DΧ και MammaPrint, θα καλύπτει στο εξής ο ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση του Οργανισμού θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς η κάλυψη αυτών των εξετάσεων αποτελούσε πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών με καρκίνο, εξαιτίας του υψηλού κόστους των συγκεκριμένων εξετάσεων, το οποίο ήταν απαγορευτικό για εκατοντάδες γυναίκες, που έπρεπε πρώτα να πληρώσουν για τα τεστ και στη συνέχεια να καταθέσουν τα έγγραφα που ζητούσε ο Οργανισμός, αναμένοντας την έγκριση και την αποζημίωσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, «κατόπιν επιτυχούς διαπραγμάτευσης» του Οργανισμού, έχουν συναφθεί οι συμβάσεις για τη διενέργεια των εξετάσεων με δύο συγκεκριμένους παρόχους - αποκλειστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους: Για το τεστ Oncotype DΧ αναφέρεται το εργαστήριο Genekor ΑΕ και για το τεστ MammaPrint το εργαστήριο Karyo ΕΠΕ.

Από 23 Ιουλίου, παύει να ισχύει η προηγούμενη διαδικασία και οι ασθενείς «κατόπιν της παραπομπής του θεράποντος ιατρού, απευθύνονται στο συμβεβλημένο πάροχο που διενεργεί την εξέταση»… «και καταβάλουν στον πάροχο ως αποζημίωση μόνο το 15% της δικής τους συμμετοχής» και το 85% της δαπάνης θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει προς τους γιατρούς πως η παραπομπή των ασθενών θα γίνεται με βάση μια προτυποποιημένη φόρμα μέχρι την ενσωμάτωση των εξετάσεων Oncotype DX και MammaPrint στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription). Οι ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να παραπέμπουν για τις εξετάσεις είναι οι ογκολόγοι παθολόγοι και οι γενικοί χειρουργοί, που έχουν διενεργήσει το χειρουργείο στην ασθενή και εργάζονται σε μονάδα ή κλινική μαστού. _ Ρ.Σ.