NEA

Εντοπίστηκε η αιτία της «μυστηριώδους» πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ που συνδέθηκε με το άτμισμα

Εντοπίστηκε η αιτία της «μυστηριώδους» πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ που συνδέθηκε με το άτμισμα

Η χρήση παράνομων προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια σε περίπου 200 νεαρά κυρίως άτομα σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ και στο θάνατο ενός ατόμου στο Ιλινόις.



Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα καταγράφηκαν περίπου 190 περιστατικά πνευμονικής νόσου σε 14 διαφορετικές Πολιτείες της Αμερικής και δυστυχώς ο θάνατος ενός ατόμου στο Ιλινόις με τους ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνιση της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει. Οι ασθενείς ανέφεραν χρήση διαφόρων συστατικών στο υγρό αναπλήρωσης όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα αρωμάτων, ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική κάνναβη με την ψυχοτρόπο ουσία THC.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο, στις 20 Αυγούστου, άρθρο της Medical Daily  φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Προϊόντα ατμίσματος που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά συνδέθηκαν με τις πρόσφατες περιπτώσεις ασθένειας των πνευμόνων.

 

Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι υγρά αναπλήρωσης του brand Dank Vapes και άλλων που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, περιέχουν μη ασφαλή επίπεδα myclobutanil. Η ουσία αυτή παράγει hydrogen cyanide που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως δηλητήριο σε θαλάμους αερίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των εργαστηρίων δοκιμών κάνναβης BelCosta Labs, Μάιρον Ρονάι. Η «εταιρεία» Dank Vapes  προσφέρει κυρίως προϊόντα που περιέχουν έλαιο κάνναβης. Αλλά είναι μόνο ένα εμπορικό σήμα χωρίς σαφές background του κατασκευαστή.

«Συμπεριφέρονται σαν εταιρεία κάνναβης, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Είναι στη βιομηχανία των συσκευασιών» , ανέφερε ο Μαρκ Χοάσι, ιδρυτής της εφαρμογής Doja, που επικεντρώνεται στην κάνναβη. «Αυτοί είναι απλά άνθρωποι που γεμίζουν μπουκάλια ως Dank Vapes.» Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τα μπουκάλια είναι φτιαγμένα από τυχαίους ανθρώπους στο γκαράζ τους. Μια άλλη ανησυχία που εκφράστηκε από επαγγελματίες του κλάδου των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ότι τα υγρά ατμίσματος όπως της Dank Vapes που κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά, δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες κανονισμούς γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρχουν άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.

Μία από τις τελευταίες υποθέσεις που συνδέονταν με τη μαύρη αγορά ήταν ένας 26χρονος από το Ουισκόνσιν, ο οποίος είναι σε τεχνητό κώμα λόγω σοβαρών καρδιακών και πνευμονικών βλαβών. Ο αδερφός του κατέθεσε ότι νοσηλεύτηκε μετά το άτμισμα κάνναβης από υγρό Dank Vapes.

O Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο, με πλήθος δημοσιευμένων μελετών αναφορικά με τις επιδράσεις του ατμίσματος στην ανθρώπινη υγεία, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα αυτό τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα καλό μάθημα για όλη την ατμιστική κοινότητα» και κυρίως για τους ψευδο-καινοτόμους που αναπτύσσουν και παράγουν προϊόντα χωρίς ΚΑΜΙΑ δοκιμή. «Αυτό ήταν συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα κάποια στιγμή κάτι να πάει στραβά», εξηγεί ο Δρ Φαρσαλινός και συμβουλεύει τους ατμιστές να μην «πειραματίζονται με μη ελεγμένα προϊόντα από τις πολλές "ιδιοφυΐες" που μπορεί να υπάρχουν στη βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μην εντυπωσιάζονται από νέα, φανταχτερά υγρά και προϊόντα».

 

«Κανένας λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες ατμιστές που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα», τονίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ)

Στο ρεπορτάζ της Medical Daily που ενημερώνει ότι εταιρείες όπως η Dank Vapes, είναι συνήθως εμπορικά σήματα χωρίς εταιρική ταυτότητα, τα οποία τροφοδοτούν το παραεμπόριο με αυτοσχέδια σκευάσματα που παράγονται από ιδιώτες σε οικιακούς χώρους, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο ΣΕΕΠΑ, τονίζοντας ότι «τα υγρά ατμίσματος που διατίθενται παράνομα δεν είναι ούτε ελεγμένα ούτε πιστοποιημένα και οι χρήστες τους είναι εκτεθειμένοι σε άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες». Επισημαίνει ακόμα σχετικά με την κατανάλωση παράνομων σκευασμάτων και απαγορευμένων προϊόντων ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. 

 

Ρ.Σ.