NEA

Η επόμενη μέρα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας βρίσκει τον κ. Ηλία Σιώρα απαισιόδοξο...

Η επόμενη μέρα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας βρίσκει τον κ. Ηλία Σιώρα απαισιόδοξο...

Χθες το dailypharmanews μετέδωσε τις πληροφορίες από την συνάντηση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι προτεινόμενοι από τον υπουργό διοικητές της Α΄ και Β΄ υγειονομικής περιφέρειας. 

 

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν: Προσλήψεις – προϋπολογισμός Νοσοκομείων – ελαστικές σχέσεις εργασίας και μπλοκάκια – επικουρικοί γιατροί – νοσηλεία ασθενών με ή χωρίς ΑΜΚΑ – κάλυψη άγονων περιοχών – εφημερίες λεκανοπεδίου και ράντζα – Π.Φ.Υ. – εκπαίδευση ειδικευομένων και logbook – τα  αυταρχισμού και παρουσίας αστυνομίας στα νοσοκομεία με αφορμή την "τραμπούκικη" συμπεριφορά στο Θριάσιο και άλλα παρόμοια – συμπεριφορά Διοικητών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία – αδειοδότηση για διενέργεια TAVI στο Αττικό και εμβολισμών στον Ευαγγελισμό – εγκύκλιοι προηγούμενης κυβέρνησης για τιμωρία γιατρών πριν τελεσιδικήσει τυχόν παράπτωμα – κ.λπ. 

 

Αναφέρουν από το ΔΗΠΑΚ γιατρών, παράταξη στην οποία πρόσκειται ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας:

 

«Ο υπουργός Υγείας δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Διαβεβαίωσε για το προχώρημα της προκήρυξης των 940 γιατρών πανελλαδικά και της διαδικασίας (μέσω ΑΣΕΠ) των 1116 μη ιατρικού προσωπικού που είχαν αναγγείλει προ μηνών. Επίσης δήλωσε: «Τα οικονομικά είναι πεπερασμένα, αλλά άλλος δρόμος δεν υπάρχει»!! Θα παρουσιάσει ό,τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

 

Ως προς την σημερινή οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων τόνισε πως «δυσκολευόμαστε να κλείσει το έτος, αλλά δεν θα αφεθούν τα νοσοκομεία». Τόνισε επίσης τα «κλασσικά» που λέγονται με όλους τους Υπουργούς διαχρονικά, δηλαδή τα περί ανάγκης συνεργασίας και διαρκούς διαλόγου με τα συνδικάτα και ως επωδός η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

- Για  τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός υγείας διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται  κανονικά η διαδικασία για την πρόσληψη των 940 γιατρών και των 1116 μη γιατρών. Καμία αναφορά  για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστική  η αναφορά του υπουργού υγείας για την υγειονομική κάλυψη των άγονων περιοχών  και για τα κίνητρα για τη στελέχωση τους με προσωπικό: «Να προσφέρουν και οι τοπικές κοινωνίες στις άγονες περιοχές όπως φαγητό, διαμονή, μετακινήσεις». Δηλαδή το αν θα έχει ένα νοσοκομείο σε μία άγονη περιοχή γιατρό θα εξαρτάται από το «κομπόδεμα» της τοπικής κοινωνίας, την οικονομική «ευρωστία» της Τοπικής Διοίκησης,  τη φορομπηχτική πολιτική μέσω δημοτικών τελών, από δωρεές, φιλανθρωπίες.

- Για τους ελαστικά εργαζόμενους (επικουρικοί, εργολαβικοί, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ). Είπε χαρακτηριστικά: «χρειαζόμαστε και θέλουμε τους επικουρικούς». Καμία δέσμευση ότι δε θα απολυθούν οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά την απειλή της απόλυσης. Απεναντίας δεσμεύτηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, ότι θα διαιωνιστεί το άθλια καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας. 

- Για τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Όχι μόνο δε δεσμεύτηκε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότης απεναντίας  ενώ παραδέχτηκε ότι «τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να βγάλουν το έτος» τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερο «μάζεμα της δαπάνης» δηλαδή οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων. Καμμιά δέσμευση για ειδικό κονδύλι για ανασφάλιστους με ή χωρίς ΑΜΚΑ.

- Καμία συγκεκριμένη απάντηση δε δόθηκε για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στην ΠΦΥ, την υπολειτουργία των πολυιατρείων, τα οξυμμένα προβλήματα των 15 Κ.Υ. γύρω από το λεκανοπέδιο.

- Λέξη δεν είπε για την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2012 .

- Για την ιατρική εκπαίδευση και τα logbook είπε ότι θα φτιαχτούν «ομάδες εργασίας»  (τώρα σωθήκαμε) αλλά απέρριψε το αίτημα  της ΔΗΠΑΚ η οποία ζήτησε να μην εφαρμοστούν οι υπουργικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξειδικεύουν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του ΚΕΣΥ .

- Δεν απάντησε για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν υψηλής εξειδίκευσης θεραπείες όπως οι TAVI και οι εμβολισμοί.

- Καμιά απάντηση για τις απαράδεκτες εγκυκλίους περί τιμωρίας γιατρών πριν τελεσιδικήσει  η διαδικασία».