NEA

Τρία ακόμα θανάσιμα θύματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

Τρία ακόμα θανάσιμα θύματα του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας

 Συνεχίζεται η εκδήλωση κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και δυστυχώς, με καταγραφή θανάσιμων θυμάτων, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίον, μέσα σε μία εβδομάδα, κατέληξαν λόγω της λοίμωξης από τον ιό ή επιπλοκών της, ακόμη 3 συνάνθρωποι μας, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών από τον ιό του Δυτικού Νείλου συνολικά σε 13, από την αρχή της περιόδου.

Συγκεκριμένα, εκατόν τριάντα ένα (131) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι χτες, 29 Αυγούστου, ογδόντα δύο (82) από τα οποία παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και σαράντα εννέα (49) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ενώ έχουν καταγραφεί δέκα τρεις (13) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. 

 Τα παιδιά που έχουν παρουσιάσει επιπλοκές από τη νόσο είναι λιγότερα από πέντε (5), ωστόσο το μικρότερο που έχει εμφανίσει συμπτώματα προσβολής στο  Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) είναι 8 χρόνων.

Από τα συνολικά 131 κρούσματα, 16 ασθενείς παραμένουν σε νοσοκομεία, οι 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ πέντε (5) δε χρειάστηκαν νοσηλεία και οι υπόλοιποι 97 έχουν πάρει εξιτήριο.

Τα έως τώρα (29 Αυγούστου) κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ): «Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής (εκτός από τη χώρα μας), έχουν καταγραφεί κατά την περίοδο 2019, έως τις 29 Αυγούστου, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ και στις: Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία και Τουρκία.