ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διευκρινήσεις Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων στους ένστολους

Διευκρινήσεις Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου σε ό,τι αφορά τη χορήγηση φαρμάκων στους ένστολους

Νίκος Φουτούλης: «Θέλουμε την υπογραφή νέας σύμβασης με το ΓΕΣ, μίας σύμβασης που να τηρούνται οι όροι της».

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε διευκρινήσεις προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο θέμα της χορήγησης φαρμάκων στους ένστολους.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews  ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης με αφορμή δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά μέσα που αναπαρήχθησαν και στο τοπικό τύπο, σημειώνει ότι «ο Φ.Σ.Δ αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια για να αντικρούσει τις όποιες ασάφειες υπάρχουν (θέλει να πιστεύει όχι εσκεμμένα ) να προστατεύσει το κύρος του, μα πάνω από όλα να μην τρωθεί για οποιαδήποτε λόγο η σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με όλους τους ασφαλισμένους και μη πολίτες, πόσο δε μάλλον με τους ένστολους που τους έχει στηρίξει με έργα όλο αυτό το διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη «ο ΦΣΔ πανελλαδικά είναι από τους ελαχιστότατους συλλόγους που έχουν συνάψει, μάλιστα με δίκη μας πρωτοβουλία, συλλογική σύμβαση με τον στρατό, εκτιμώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Αυτό το έχουν εκτιμήσει όλοι οι εν ενεργεία ένστολοι, αλλά δυστυχώς κάποιοι στην ιεραρχία αδυνατούν να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις που θα λύνουν τα προβλήματα και δεν θα τα διογκώνουν. Ο Φ.Σ.Δ. θεσμικά ενεργώντας, απέστειλε έγκαιρα επιστολές στους αρμόδιους για την ανανέωση της σύμβασης που έχει λήξει, για την ωφέλεια τόσο των μελών του, όσο και των ασφαλισμένων.


Διευκρινίζει λοιπόν ότι:


  1. O Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ουδέποτε έθεσε θέμα καθυστέρησης των πληρωμών, αφού αυτές γίνονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  2. Μας έχει αποσταλεί προσχέδιο σύμβασης το οποίο στηρίζεται στην παλιά σύμβαση και δεν εναρμονίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία.

  3. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και σε αντίθεση με το δημοσίευμα, ο Φ.Σ.Δ. δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους ασφαλισμένους της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εδώ και καιρό κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

  4. Όσον αφορά δε με τους ασφαλισμένους του Λιμενικού Σώματος είμαστε στη διαδικασία εφαρμογής του Ν.4504/17, σύμφωνα με τον οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν χρήση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.


Ο κ. Φουτούλης εξήγησε ότι «εμείς θέλαμε να κρατήσουμε από την αρχή χαμηλούς τόνους διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με δημοσιεύματα και ανακρίβειες. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και την καλή θέληση όλων των πλευρών».

 

Ν. Φουτούλης: Αναγκαζόμαστε να πάρουμε θέση

 

Ο λόγος που οδήγησε τον Σύλλογο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις ήταν ένα δημοσίευμα τοπικού μέσου στη Ρόδο το οποίο επικαλέστηκε τα όσα ανακριβή αναφέρονταν σε μία στρατιωτική ιστοσελίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα της καταγγελίας της σύμβασης του ΦΣ Δωδεκανήσου με το ΓΕΕΘΑ, έχοντας ως τίτλο «Κανονικά τα φάρμακα στους φαρμακοποιούς στα Δωδεκάνησα», κάτι που σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, δεν ισχύει. Μάλιστα το κείμενο του εν λόγω δημοσιεύματος, όπως αναφέρει ο κ. Φουτούλης, περιελάμβανε επίσης ανακρίβειες πως το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν λιμενικοί και αστυνομικοί αφήνοντας να φανεί ότι οι φαρμακοποιοί αρνούνται να υπογράψουν σύμβαση εάν δεν πληρωθούν τα όσα χρήματα τους οφείλονται, κάτι βεβαίως που δεν ισχύει. Έτσι, σημειώνει ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου «αναγκαστήκαμε να πάρουμε θέση, πρώτον για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να αποκαταστήσουμε το κύρος του Συλλόγου και δεύτερον για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πώς έχουν τα πράγματα».

Διευκρινίζοντας ορισμένα ζητήματα ώστε να γίνει αντιληπτό το ποια είναι σήμερα η κατάσταση ο κ. Φουτούλης ανέφερε ότι ο ΦΣ Δωδεκανήσου πριν 6-7 χρόνια είχε υπογράψει μία σύμβαση με το ΓΕΕΘΑ, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα στην εφαρμογή της στην πορεία ειδικά με το ΓΕΑ. Ενώ στη σύμβαση αναφερόταν ξεκάθαρα ότι η πληρωμή θα έπρεπε να γίνεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των συνταγών το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μας πλήρωνε με καθυστέρηση που είχε φτάσει τους 17-18 μήνες και με τεράστιες περικοπές. Πείτε μου, μετά από 18 μήνες σε μία περικοπή που θα βρω εγώ το στέλεχος που μπορεί να έχει πάρει μετάθεση, εάν λείπει μία υπογραφή, μία διεύθυνση; Σημαντικό σημείο επίσης προς διευκρίνιση είναι το γεγονός ότι η σύμβαση με το ΓΕΕΘΑ αρχικά περιελάμβανε και το Λιμενικό. Το Λιμενικό όμως έχει ενταχθεί πλέον στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Με το νόμο 4504/17 δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και στις οικογένειές τους να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ και για την αγορά των φαρμάκων από τα φαρμακεία».

Το θέμα λοιπόν που μένει και απασχολεί πλέον τους φαρμακοποιούς της Δωδεκανήσου είναι το τι θα γίνει με τα στελέχη του ΓΕΣ και τις οικογένειές τους. «Η σύμβαση που είχε υπογραφεί», εξηγεί ο κ. Φουτούλης, «ήταν καλή για την εποχή που υπογράφτηκε, σήμερα ωστόσο χρειάζεται ανανέωση. Καταρχήν δεν περιλαμβάνει τα αναλώσιμα σακχάρου, αναπνευστικές συσκευές και τίποτε από όλα αυτά τα αναλώσιμα που υπάρχουν και αποζημιώνονται. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι το ΓΕΣ θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο σχετικός νόμος έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 2786 στις 4 Ιουνίου του 2019 και έχει ισχύ από την ημέρα της δημοσίευσής του δίνοντας περιθώριο δύο μηνών, μέχρι τις 30 Αυγούστου, για να μπουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την παλιά σύμβαση που είχαμε υπογράψει με το ΓΕΕΘΑ γι’ αυτό και την καταγγείλαμε δύο μήνες πριν, όπως προβλέπεται από το νόμο. Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των στρατιωτικών και όλων των ένστολων που ζουν στην περιοχή μας  τους δώσαμε περιθώριο δύο μήνες ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επαφές για να ξαναπρωτοτυπήσουμε πάλι όπως και τότε που υπογράψαμε την αρχική σύμβαση και ήμασταν ο μοναδικός Φαρμακευτικός Σύλλογος που είχαμε κάνει σύμβαση με τον Ελληνικό Στρατό».

 

Ενδιαφέρον στις… καθυστερήσεις

 

Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Ο κ. Φουτούλης απαντά ότι στόχος είναι «η υπογραφή μίας νέας σύμβασης με το ΓΕΣ στην οποία μπορεί να έχει μέσα και άλλα Ταμεία αλλά αυτό προϋποθέτει την τήρηση των όρων της όποιας σύμβασης υπογραφεί. Με το ΓΕΑ πριν σταματήσουμε τη συνεργασία, πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε κάνει αρκετές συναντήσεις, φαινόταν ωστόσο ότι δεν ήθελαν τη συνεργασία. Το ΓΕΣ δείχνει ενδιαφέρον αλλά στο 90’ και στις καθυστερήσεις. Θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει πρόβλημα αφού είχαμε μπροστά μας δύο μήνες για να συνεννοηθούμε».

Ήδη Ο Φ.Σ.Δ. με αίσθημα ευθύνης διακόπτει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Γ.Ε.Σ. από 1 Σεπτεμβρίου 2019, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να υπογραφεί μια σύγχρονη σύμβαση, εναρμονισμένη με την κείμενη νομοθεσία.