NEA

Οικονομικοί έλεγχοι νοσοκομείων: Τα πρώτα «ευρήματα» των ορκωτών λογιστών

Οικονομικοί έλεγχοι νοσοκομείων: Τα πρώτα «ευρήματα» των ορκωτών λογιστών

Όχι πως περίμενε κανείς να διαπιστώσει ο έλεγχος τη ρόδινη οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοσοκομείων αλλά όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα σε ισολογισμούς, ταμειακά πλεονάσματα, προμήθειες και διαγωνισμούς, χάος επικρατεί στα ταμεία των νοσοκομείων της χώρας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενεργοποιεί ελεγκτικές εταιρείες για την πλήρη καταγραφή της κατάστασης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protothema.gr, η μελανή οικονομική πραγματικότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ αποτιμάται σε: υπέρβαση δαπανών εκατομμυρίων ευρώ, μη τιμολογημένες δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αδυναμία κατάρτισης οικονομικών καταστάσεων και ισολογισμών, διαγωνισμούς και προμήθειες χωρίς σχέδιο και μη ακριβή στοιχεία για την οικονομική διαχείριση που αποστέλλονται στην πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας.

Οι έλεγχοι στα λογιστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου μήνα και καθώς περνούν οι εβδομάδες τα στοιχεία που έρχονται στο φως δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η μαύρη τρύπα στα οικονομικά δεδομένα του ΕΣΥ γιγαντώνεται μετά από κάθε έλεγχο και προκαλεί συνεχή ερωτήματα σε όλους όσοι γίνονται κοινωνοί αυτής της κατάστασης τόσο στους επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, κυρίους Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη, όσο και στους ομολόγους τους στο υπουργείο Οικονομικών. Τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ «αναζητούνται» σε ένα μόνο νοσοκομείο της Αττικής, με την απόσταση μεταξύ παραστατικών και ταμείου να μεγαλώνει και τον έλεγχο να συνεχίζεται. Τα «ιστορικά πλεονάσματα για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση», ύψους έως και 370 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε «ανακαλύψει» και επικαλούνταν συνεχώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη να επιτίθεται μάλιστα σε όποιον ζητούσε αναλυτικότερα στοιχεία και λεπτομέρειες ή αμφισβητούσε την «επιτυχία» της Αριστοτέλους, δεν υπάρχουν». 

Η πρώτη αντίδραση στην κατάσταση που επικρατεί είναι η ενεργοποίηση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ελεγκτικών εταιρειών, για την πλήρη και ακριβέστατη καταγραφή της «(κακο)διαχείρισης που γίνεται εις βάρος των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες και σε δεύτερη φάση τους διοικητές των νοσοκομείων».

Η ομάδα εργασίας διαπίστωσε πως εκκρεμεί η κατάρτιση και ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων σε αρκετά νοσοκομεία για τα έτη 2015-2019. Η μη κατάρτιση οφείλεται στην αδυναμία των οικονομικών υπηρεσιών και των λογιστηρίων των νοσοκομείων αυτών, ενώ κάποιοι επιρρίπτουν ευθύνη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο εμποδίζει την πληρωμή σε λογιστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων. Επίσης, διαπιστώθηκε δυσλειτουργία στις διαδικασίες προμηθειών, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος προμηθειών να γίνεται χωρίς επαρκείς διαγωνιστικές διαδικασίες, ηθελημένα ή μη, με τους ελεγκτές να επισημαίνουν πως η υποστελέχωση και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα τμήματα αυτά δυσχεραίνουν την επίλυση του προβλήματος.

Στόχος του υπουργείου Υγείας η άμεση εξυγίανση

Το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την ασφυκτική για τα οικονομικά κατάσταση έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, κινούμενο στην κατεύθυνση της βελτίωσης των εσωτερικών διαδικασιών των νοσοκομείων, καθώς και στη δραστηριοποίηση αντίστοιχα των εσωτερικών ελεγκτών.
«Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο, εκτός από τη συνεργασία με ελεγκτικές εταιρείες, είναι να διεξάγεται προσεκτικός έλεγχος στην τήρηση σε όλα τα στάδια των διαδικασιών προμηθειών, διαγωνισμών, τιμολόγησης και διακίνησης των υλικών στα νοσοκομεία, από την πραγματική ανάγκη αγοράς και την επιλογή υλικών και φαρμάκων, την ενίσχυση των σωστών διαγωνιστικών διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή μέχρι την τήρηση των σωστών διαδικασιών κατά την παραγγελία και τιμολόγηση και, τέλος, την παρακολούθηση του ίδιου του υλικού από την παραλαβή στην αποθήκη μέχρι και στη χρήση του στον ασθενή. Κομβικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδρομή θα έχουν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων - είναι οι νέοι επικεφαλής που ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου σε κάθε νοσοκομείο θα κληθούν να υλοποιήσουν και τους στόχους ανά νοσοκομείο που θα θέσει η Υγειονομική Περιφέρεια από κοινού με το υπουργείο Υγείας», αναφέρει το ρεπορτάζ του «ΠΘ».