NEA

Επενδύσεις, ανάπτυξη, προσλήψεις και στην Υγεία

Επενδύσεις, ανάπτυξη, προσλήψεις και στην Υγεία

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Κίνητρα για τις φαρμακοβιομηχανίες εξήγγειλε μεταξύ άλλων από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας μια σειρά από επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, με πρώτη την απόφαση της πολυεθνικής PFIZER να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. 

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης. Διακόσιες νέες θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες καθώς μιλάμε για μια επένδυση σε τεχνολογίες του μέλλοντος. Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις αξίας 460 εκ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν από 17 φαρμακοβιομηχανίες και στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανακοίνωσε. Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα χέρια των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα δώσει τη δυνατότητα σε όσες εταιρίες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών, με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.

 

Εξάλλου, ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε "επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας" την πρόσληψη γιατρών στο σύστημα δημόσιας υγείας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με 2.000 νέους γενικούς γιατρούς και πρόσθεσε ότι οι 800 προσλήψεις δρομολογούνται άμεσα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών. Τόνισε εξάλλου ότι με τις ΤΟΜΥ και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που επιχείρησε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά έχουν μείνει ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις οικογενειακών γιατρών και ο κόσμος χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο. Ανήγγειλε δε την πρόσληψη 2000 νοσηλευτών, για να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες είπε ότι θα γίνει εξορθολογισμός και ενιαία διοίκηση στα νοσοκομεία, αλλά θα αναπτυχθεί επίσης η τηλεϊατρική και θα δρομολογηθούν δράσεις όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός.

 

Η παρουσία του ΠΙΣ στη ΔΕΘ 

 

Άρωμα "υγείας" έχει και η φετινή ΔΕΘ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει μεταξύ άλλων περάσει το πρωί του Σαββάτου από το περίπτερο του ΙΣΘ -που φέτος έχει κεντρικό σύνθημα "εμβολιαΖΩ". Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον πρόεδρο του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα, οι οποίοι του εξήγησαν ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην ενημέρωση των πολιτών για τη δημόσια υγεία αλλά και στην προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος στην κοινωνία.

 

Στις 14.30 το περίπτερο του ΙΣΘ εγκαινίασε επισήμως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ στις 17.30 επισκέφτηκε τα γραφεία του ΙΣΘ όπου παραβρέθηκε  επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος με σκοπό την ενημέρωση του υπουργού για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στους γιατρούς της χώρας.

Η ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά τόπο διαμόρφωσης πολιτικών για όλους τους τομείς. Η Υγεία έχει αναδειχτεί ωστόσο φέτος σε μέγα ζήτημα υπό συζήτηση και βελτίωση, καθώς η νέα ηγεσία του ΠΙΣ καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και των συνθηκών ασκήσεως του λειτουργήματος από ιδιώτες και γιατρούς του δημοσίου.

 

Τι απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Υγείας:

 

Ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα στοιχειώδες σχέδιο για την Υγεία στη Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, οι αναφορές του στην Υγεία βρίθουν γενικοτήτων  ( π.χ. ότι η  Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Ανάπτυξη για όλους», ότι «ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα» ή ότι θα γίνει «πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης»  ) και ανακριβειών ( πχ ότι θα γίνουν «προσλήψεις 2000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας»).

Ενημερώνουμε τον κ.Μητσοτάκη ότι : 1. Αυτές οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη  πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης 2.  Ότι για να συνεχιστεί η πολιτική της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ενίσχυσης τους με  γιατρούς και λοιπό προσωπικό  με βάση τον κανόνα 1: 1 που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναιρέσει.  3. Ήδη είναι στο ΑΣΕΠ οι  1100 θέσεις νοσηλευτών –παραϊατρικού προσωπικού της 2Κ/2019 προκήρυξης  , είναι στα Συμβούλια Επιλογής  ή στο Υπουργείο για διορισμό 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ και 450 για τα Κέντρα Υγείας , ενώ είχαν εγκριθεί 940 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία που η προκήρυξη τους «πάγωσε» λόγω των εκλογών  4. Υπάρχει ΠΥΣ ( Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) , δηλαδή δημοσιονομική πρόβλεψη,  για άλλες 1500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019.  5. Είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία  Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 4ετής σχεδιασμός προσλήψεων 10.000 μονίμων γιατρών-λοιπών επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ μέχρι το 2022 , υπερκαλύπτοντας έτσι τις προσεχείς συνταξιοδοτήσεις και τα κενά της πρώτης μνημονιακής περιόδου ( 2009-2014) στη διάρκεια της οποίας  είχαν σταματήσει οι προσλήψεις.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σαφές : τι θα κάνει η ΝΔ απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές  της προηγούμενης κυβέρνησης  για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος  , που αποτελούν ζωτική ανάγκη για το ΕΣΥ και αναβαθμίζουν τη δημόσια  φροντίδα Υγείας ;  Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει , επειδή πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα αλλά αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ;

Και όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας : Είναι γνωστό ότι δεν  υπάρχουν 2000 γενικοί γιατροί εκτός ΕΣΥ ούτε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Προφανώς ο κ.Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε προσλήψεις 2000 γενικών  γιατρών( 800 μάλιστα  άμεσα ) , εννοεί  συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών όλων των ειδικοτήτων ( δηλαδή γενικών γιατρών , παθολόγων και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ . Μόνο που οι συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν  πρόσληψη . Ούτε φυσικά είναι σαφές πώς θα αυξηθεί ο σημερινός αριθμός συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών . Με επιστροφή στο χρεωκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα  , αναγκάζοντας τον ασφαλισμένο να πληρώνει από την τσέπη του ;  Και με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ , την ανάπτυξη των νέων δημόσιων δομών ( ΤΟΜΥ) , τις δράσεις πρόληψης ,  αγωγής υγείας και κοινοτικής φροντίδας, τι θα γίνει ; Χρειάζονται σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις σ’ αυτά τα κρίσιμα θέματα, που δεν βλέπουμε να υπάρχουν .