NEA

ΠΟΕΔΗΝ: Η ανάταση του ΕΣΥ απαιτεί πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού

ΠΟΕΔΗΝ: Η ανάταση του ΕΣΥ απαιτεί πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων – ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της σχολιάζει τις δηλώσεις Κικίλια από τη Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας αιχμές κυρίως κατά των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών που έκαναν μηνύσεις στην ΠΟΕΔΗΝ «για διασπορά ψευδών ειδήσεων και τώρα παραδέχονται τη γύμνια του συστήματος».

 

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει δικαιωμένη, καθώς η περιγραφή της κακής κατάστασης του ΕΣΥ από τον υπουργό Υγείας, στη Συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε απόλυτα σχετικές καταγγελίες και στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που δημοσιοποίησε στο σχετικό υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας ενόψει ΔΕΘ. «Τότε, γι’ αυτούς με την προηγούμενη κυβέρνηση τα Νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα είναι σε κακό χάλι. Τότε, η Διοίκηση του ΕΚΑΒ μας διέψευδε καθημερινά και τώρα παραδέχονται ότι κάθε ημέρα επιχειρούν 70 ασθενοφόρα λιγότερα», τονίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

 

Ένα άλλο σημείο που αναδεικνύει η Ομοσπονδία αφορά στις προσλήψεις προσωπικού που θεωρεί πολύ μικρό τον αριθμό που έχει ήδη ανακοινωθεί: «Οι 2000 προλήψεις που ανακοινώθηκαν δε φθάνουν (25000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των μνημονίων, 1500 αποχωρούν κατ’ έτος 12000 συμβασιούχοι είναι άγνωστη η τύχη τους και απαιτείται η ανανέωση των συμβάσεων)».

 

Αναλυτικά, το κείμενο της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων:

 

«Ο υπουργός Υγείας, στη Συνέντευξη Τύπου (12 Σεπτεμβρίου), περιέγραψε την κακή κατάσταση του ΕΣΥ επιβεβαιώνοντας απόλυτα σχετικές καταγγελίες και στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που δημοσιοποίησε στο σχετικό υπόμνημα το οποίο κατέθεσε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας ενόψει ΔΕΘ.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται για το προσωπικό και τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων είναι ακριβέστατα.

Ο υπουργός με τη συμβολή του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών είπε ότι τα χρέη των Νοσοκομείων είναι πάνω από 800 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2019. Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι τα χρέη των Νοσοκομείων τέλος Ιουνίου ήταν 1 δις ευρώ!!! (αυτό είναι και το πραγματικό νούμερο). Με δεδομένο ότι οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων είναι μηδενικοί και δεν μπορούν να αποπληρώσουν ανεξόφλητες οφειλές τα εν λόγω χρέη θα καταστούν ληξιπρόθεσμα.

Ο Γεν. Διευθυντής των Οικονομικών είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Γνωρίζουμε όμως ότι σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που έχουν υπογραφεί από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας δεν μπορούν να αγγίξουν τα Νοσοκομεία τα εν λόγω ταμειακά διαθέσιμα αφού δεν εγγράφονται στους προϋπολογισμούς. Εξάλλου, τα όποια ταμειακά διαθέσιμα που δεν είναι εγγεγραμμένα στους προϋπολογισμούς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Αρχές Οκτώβρη, οι κωδικοί των Προϋπολογισμών του έτους 2019 στερεύουν!

Στα νούμερα του προσωπικού που ανακοινώθηκε δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι πολυάριθμες μετακινήσεις, αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες εκτός Νοσοκομείων.

Ο υπουργός αναφέρει την τραγική κατάσταση των Νοσοκομείων σύμφωνα όπως είπε με στοιχεία των Διοικητών των Νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών.

Αλήθεια!

Πώς γίνεται οι ίδιοι άνθρωποι πριν τις εκλογές μας διέψευδαν, κατόπιν υποδείξεων της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπέβαλλαν μηνύσεις στην ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων, επειδή λέγαμε αυτά που σήμερα παραδέχονται και οι ίδιοι!

Τότε, γι’ αυτούς με την προηγούμενη κυβέρνηση τα Νοσοκομεία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Τώρα είναι σε κακό χάλι. Τότε, η Διοίκηση του ΕΚΑΒ μας διέψευδε καθημερινά και τώρα παραδέχονται ότι κάθε ημέρα επιχειρούν 70 ασθενοφόρα λιγότερα.

Τι να πει κανείς.

Η Δημόσια Υγεία, το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία για να αναταχθούν χρειάζονται πιο γενναίο πρόγραμμα προσλήψεων και χρηματοδότησης. Οι 2000 προλήψεις που ανακοινώθηκαν δεν φθάνουν (25000 λιγόστεψε το προσωπικό τα χρόνια των μνημονίων, 1500 αποχωρούν κατ’ έτος 12000 συμβασιούχοι είναι άγνωστη η τύχη τους και απαιτείται η ανανέωση των συμβάσεων).

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα πρέπει σταδιακά να συγκλίνουν με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 7,5% του ΑΕΠ). Μόνον έτσι θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και τις υποδομές.

Θεωρούμε θετικό ότι ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση και ότι θα προβεί σε νομοθέτηση μέτρων για την εξάλειψη περιστατικών βιαιοπραγίας και χειροδικίας στο προσωπικό των Νοσοκομείων».