NEA

3ο Pharma Transformation

3ο Pharma Transformation

Ψηφιοποιημένα, επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές και θέσεις εργασίας

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Το 3ο συνέδριο Pharma Tranformation πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελαιών Loft στην Αθήνα με συμμετοχή όλων των παραγόντων της Φαρμακευτικής αγοράς και θεσμικών του χώρου.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του κ. Αντώνη Φουστέρη, Corporate Affairs lead της Pfizer Hellasγια τη νέα επένδυση της εταιρίας, το Global Digital Hub στην Ελλάδα. Η εταιρεία αποβλέπει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Ελλήνων επιστημόνων που εξειδικεύονται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, επισημαίνοντας επίσης ότι η εγκατάσταση του digital hub στη Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει και σημείο σύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες των Βαλκανίων.

Με τη δημιουργία του ψηφιακού εργαστηριακού κέντρου (digital hub) ο φαρμακευτικός κολοσσός στοχεύει στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα Big Data/Analytics για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Πρόκειται δηλαδή για ένα εργαστήριο που θα αποτελεί έδρα υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης, εντός του οποίου θα επιταχύνονται οι διαδικασίες έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ο μετασχηματισμός

Στην πρώτη συνεδρία με τίτλο «Νέες τάσεις και μετασχηματισμός των φαρμακευτικών επιχειρήσεων», ειπώθηκαν πάντως τα πιο ενδιαφέροντα σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, τέως πρόεδρος ΗΔΙΚΑ, «είμαστε πολύ μπροστά στην Ευρώπη σε οργάνωση και ηλεκτρονικά συστήματα αλλά δεν επικοινωνεί σωστά ο ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΙΚΑ. Η συνεργασία τους θα μας απογείωνε. Αλλά δυστυχώς δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητες των φορέων μεταξύ τους ούτε οι κανόνες με τους οποίους θα διακινούνται τα δεδομένα μεταξύ τους».

Η διευθύντρια της ΠΕΦ, κ. Φαίη Παπακοσμοπούλου στην ενδιαφέρουσα ομιλία της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιόρισε το επιχειρησιακό της μοντέλο και αυτό σημαίνει την εσωτερική λειτουργία, internal operational. Έχουν μπει: Αυτοματισμοί στην καθημερινότητα, μέσω της χρήσης ERPS , κωδικοποίηση code serialization project που ήταν Κοινοτική Οδηγία, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιοποίηση διαδικασιών πληροφορικής, συμμόρφωση στο GDPR καθώς και επανεξέταση της κουλτούρας του ίδιου οργανισμού και όσον αφορά τους ασθενείς, οργάνωσε σύστημα ποιοτικής υπηρεσίες μέσω mobile εφαρμογών.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία διατήρησε και αύξησε στην κρίση τι θέσεις εργασίας. Και έτσι θα κάνει και στο μέλλον με την χρήση των νέων συστημάτων. Θα αξιοποιήσει αλλού τους εργαζόμενους εκπαιδεύοντάς τους για άλλες θέσεις που θα προκύψουν».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι «η αγορά μεταμορφώνεται και  ρόλος της ΕΦΠΙΑ είναι να συμβάλει και να συμφωνήσει με άλλους φορείς σε ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας ώστε να υπάρχει σωστή τοποθέτηση σχέσεων, στο χώρο του φαρμάκου (ασθενείς, γιατροί, αγορά). Ο ασθενής πάντως είναι στο επίκεντρο όλων.

Όσο οι πολιτικές αποφάσεις στρέφονται κατά των συμπερασμάτων από τα στοιχεία, δεν μπορούμε να μιλάμε για εφαρμογή στα big data. Δεν νομίζω ότι βαδίζουμε με γοργά βήματα προς ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας που λέγεται ότι θα χαθούν, νομίζω ότι θα αλλάξουν τα ζητούμενα προσόντα, όχι το πλήθος των εργαζομένων. Όσο στη ελληνική βουλή οι μισοί είναι γιατροί και φαρμακοποιοί, δεν θα μειωθούν και οι θέσεις στην Φαρμακοβιομηχανία».

Ο πρόεδρος της PIF, Μάκης Παπαταξιάρχης, από την πλευρά του είπε: «Αν θες να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος. Αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε μαζί με άλλους. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε συστηματικοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων, επειδή ο καθένας ακολούθησε αυτόνομα τον δρόμο του, μας καθόρισε.

Τι έχουμε σε επίπεδο προϊόντων στην Ελλάδα; Τα SPC που χορηγούν οι εταιρίες απλά είναι σε PDF. Για να μην βγάλεις εθνικό συνταγολόγιο, έκανες απλά PDF. Αλλά εμένα σε αυτή την κατάσταση μου λείπει η μυρωδιά του βιβλίου όταν ανοίγει, δεν υπάρχει λογική. Με το να πετάξουμε μερικά PDF στο σύστημα δεν κάνουμε ψηφιοποίηση. Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα. Είμαι αυστηρός για την ελληνική πραγματικότητα επειδή θα την «πληρώσουμε» με ένα 1,6 δις σε clawback.

Οτιδήποτε έχει αποτύπωμα ψηφιακό μπορεί να μεταφραστεί και να μπορούμε μετά να το χρησιμοποιήσουμε για να γνωρίζουμε πχ τον επιπολασμό κι άλλα στοιχεία για μια ασθένεια.

Μπορεί να έχουμε εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι εταιρίες δεν εξελίσσονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι τυχαίο που έχουν μείνει μόνο 14 εταιρίες παγκοσμίως.

Η ψηφιοποίηση στην Φαρμακοβιομηχανία σημαίνει σημαντική μείωση σε θέσεις εργασίας. Να ευλογούμε που ζούμε στην Ελλάδα που όλα δεν έρχονται γρήγορα.

Αυτά τα τρία σημεία ρυθμίζουν την συνεννόησή μας σε παγκόσμιο επίπεδο:

-Εμπειρία ασθενή

-Πως θα βελτιώσουμε την υγεία των πληθυσμών

-Πως θα βελτιστοποιήσουμε τα κόστη θεραπείας.

Δεν μπορεί να μην βλέπεις το κοινωνικό αποτύπωμα όσων κάνεις.

Επίσης, πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να συμφωνήσουμε στους ίδιους όρους. Αυτό είναι ψηφιακός μετασχηματισμός. Αυτό ναι, είναι ένα όραμα. Αυτό ναι, θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα. Αυτό ναι ,θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία μιας γενιάς που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα σε μια γενιά που απέτυχε».