NEA

Ασυμφωνία μεταξύ υπουργείου και ΚΕΘΕΑ για τη διοίκηση

Ασυμφωνία μεταξύ υπουργείου και ΚΕΘΕΑ για τη διοίκηση

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια στην Αριστοτέλους. Ο υπουργός άκουσε τα επιχειρήματα των μελών του ΔΣ και των εργαζομένων αλλά επέμεινε στην θέση του ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο διοικητικό μοντέλο ώστε να ελέγχονται καλύτερα τα οικονομικά του Κέντρου. Να σημειώσουμε ότι από το 1987 που υπάρχει το ΚΕΘΕΑ, το ΔΣ εκλέγεται από τους εργαζόμενους και τους θεραπευόμενους και είναι άμισθο. Τώρα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προωθείται ο διορισμός του ΔΣ και ο άμεσος οικονομικός έλεγχος του ΚΕΘΕΑ. Κι αυτό –όπως λένε- τους προσβάλει τον καθένα ξεχωριστά καθώς θεωρούν ότι η ηγεσία της Αριστοτέλους υπονοεί κακοδιαχείριση! Φοβούνται δε, ότι μετά την αλλαγή στην διοίκηση, θα συμβούν και άλλες αλλαγές που έχουν να κάνουν με αυτή καθαυτή την εργασία απεξάρτησης που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ η οποία δεν περιλαμβάνει υποκατάσταση ουσιών, όπως συμβαίνει σε άλλα προγράμματα.

Αργότερα, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ΜΜΕ ο πρόεδρος ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Βαρδάνης η διοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι θεραπευόμενοι, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πληροφορηθήκαμε προ ημερών αιφνιδιαστικά  άρει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Ο υπουργός Υγείας θέλει να ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ και δεν καταλαβαίνει ότι αλλάζει με τον τρόπο αυτό όλο το θεραπευτικό μοντέλο που στηρίζεται από το 1987 στην Ελλάδα (και από την δεκαετία του 1960 παγκοσμίως ) η πιο αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση για τους χρήστες εξαρτισιογόνους ουσιών. (που τουςεντάσσει δηλαδή στο κοινωνικό σύνολο). Σε αυτό το μοντέλο στηρίζεται ότι το ΔΣ είναι εκλεγμένο και άμεσο από ψηφοφόρους όχι μόνο εργαζόμενους αλλά από οικογένειες και απεξαρτημένους. Σε εμάς δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές του τύπου «από εδώ οι γιατροί και από εκεί τα μέλη των κοινοτήτων». Για αυτό το λόγο, κάθε μέλος που μπαίνει στο πρόγραμμα, ελπίζει να γίνει μελλοντικά και υπεύθυνος. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο υπουργός. Ελπίζω να μας δεχτεί ο πρωθυπουργός και να καταλάβει γιατί αλλιώς κινδυνεύει το πρόγραμμα.

Διότι αν βγαίνουν 300 ισότιμα υγιή μέλη στην κοινωνία κάθε χρόνο με αυτό το μοντέλο απεξάρτησης που ακολουθούμε, αύριο θα βγαίνουν 10 από ένα πρόγραμμα υποκατάστασης που τους συντηρεί σε μια εξαρτησιογόνα ουσία».

Όταν πήρε το λόγο ο κ. Θωμάς Νάνος εκπροσωπώντας τις οικογένειες θεραπευόμενων ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ σημείωσε:

«Παραβρίσκομαι ως εκπρόσωπος των συλλόγων του ΚΕΘΕΑ και θα ήθελα από την δική μας πλευρά να πω ότι γνωρίζουμε το έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζουμε χιλιάδες παιδιά που έχουν απεξαρτηθεί και εκατοντάδες οικογένειες που βγήκαν από το «σκοτάδι». Μεταφέρω την μεγάλη ανησυχία των συλλόγων μας. Μας έβαλε σε υποψίες η κίνηση του υπουργείου Υγείας διότι αν πραγματικά ο υπουργός ήθελε να αλλάξει κάτι, έπρεπε να ακολουθήσει την σωστή διαδικασία: Να επεξεργαστεί ένα σχέδιο, να το βγάλει σε διαβούλευση και να το πάει ολοκληρωμένο στη Βουλή. Τώρα ξέρουμε ότι μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισαν να αλλάξουν το διοικητικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ. Υποψιαζόμαστε και άλλες αλλαγές σε επόμενο χρόνο. Εμείς στηρίζουμε το παρόν μοντέλο».

Ο κ. Θεόφιλος Νάνος –μέλος επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ πρόσθεσε ότι «ως μέλος της κοινότητας μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι με έχει βοηθήσει πολύ. Είμαι 1 χρόνο στην θεραπεία και έχω αλλάξει πολλά στην ζωή μου. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει βοηθήσει εμένα και άλλους σαν εμένα. Αλλάζουμε τα πράγματα που μας οδηγούν στην χρήση και συνεχίζουμε την ζωή μας αλλιώς. Το πρόγραμμα  πρέπει να μείνει ως έχει και για αυτό μιλάω σήμερα ανοιχτά. Είναι σημαντικό ώστε οι άνθρωποι που είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι να παραμείνουμε εκεί».

Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κολοκάθης είπε: «Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Θεωρούμε ότι με την αιτιολόγηση και με τον τρόπο που επιχειρείται να αλλάξει το καθεστώς διοίκησης, είμαστε θιγμένοι. Η πράξη έχει προεκτάσεις ακόμα και δυσφήμισης. Με τον πρόεδρο του ΔΣ είχαμε και αντιρρήσεις και αντιπαραθέσεις ως εργαζόμενοι αλλά επί του προκειμένου θεωρούμε ότι το μοντέλο διοίκησης δεν έδωσε ποτέ καμία αφορμή για πρωτοσέλιδα ή για κακή διαχείριση των οικονομικών του Κέντρου.  Όλα ελέγχονται άλλωστε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από ορκωτούς λογιστές.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πιστεύουμε ότι έγινε έτσι βιαστικά για να… προλάβει την εκλογή νέου ΔΣ που θα ήταν την επόμενη Κυριακή, και να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Διότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι δεν υπάρχει συναίνεση στα δικά μας θέματα. Υπάρχει ο κίνδυνος μέσω του ελέγχου του οργανισμού να δούμε και σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα στην απεξάρτηση».