NEA

Ελληνική μελέτη αξιολογεί την επίδραση προϊόντων θέρμανσης καπνού έναντι του συμβατικού τσιγάρου

Ελληνική μελέτη αξιολογεί την επίδραση προϊόντων θέρμανσης καπνού έναντι του συμβατικού τσιγάρου

Από μελέτη, που διενεργήθηκε στο Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση του καπνιστή σε χρήση προϊόντος θέρμανσης καπνού προκαλεί μικρότερη αγγειακή και καρδιακή επιβάρυνση σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για τις επιδράσεις της χρήσης των νέων καπνικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή λειτουργία, τα νέα όρια της LDL, τη σχέση των νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων με την καρδιακή ανεπάρκεια και τα νέα δεδομένα για την υπέρταση έγιναν από την Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Εκδήλωσης «Αθηναϊκές Ημέρες Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου», που διεξήχθη 3-5 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με νεότερα προϊόντα καπνού όπως το προϊόν θέρμανσης καπνού, συζητήθηκαν τα νέα όρια της LDL και παρουσιάστηκαν ευρήματα συναφή με τη συσχέτιση αντιδιαβητικών φαρμάκων και καρδιαγγειακών επεισοδίων και νέα δεδομένα για την υπέρταση.

Στο θέμα των επιδράσεων της χρήσης των νέων καπνικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή λειτουργία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας Β’ Καρδιολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό», Ιγνάτιος Οικονομίδης, επεσήμανε ότι δεν έχουν μελετηθεί τα προϊόντα αυτά ούτε οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην καρδιαγγειακή υγεία, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο δεδομένης της ευρείας χρήσης τους.  

Επίσης, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε μελέτη, η οποία διενεργήθηκε στο Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και αξιολόγησε την επίδραση του προϊόντος θέρμανσης καπνού σε εξειδικευμένους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής σκληρίας, της ενδοθηλιακής ακεραιότητας, καθώς και σε βιοδείκτες του οξειδωτικού φορτίου και θρόμβωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο τον Αύγουστο 2019 στο Παρίσι. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Οικονομίδης: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας κατέδειξαν στην οξεία φάση ότι το συμβατικό τσιγάρο, προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής σκληρίας και επιβάρυνση του οξειδωτικού φορτίου σε σχέση με τα νέα καπνικά προϊόντα. Κατά την αξιολόγηση στον ένα μήνα παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση των τιμών όλων των δεικτών της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση του καπνιστή σε χρήση προϊόντος θέρμανσης καπνού προκαλεί μικρότερη αγγειακή και καρδιακή επιβάρυνση σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου».

Τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των καπνιστών να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και όχι στην εξαγωγή λάθος συμπερασμάτων για τους μη καπνιστές (ότι δηλαδή είναι ακίνδυνα τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και μπορούν άφοβα να υιοθετήσουν τη συνήθεια του καπνίσματος, κάτι που έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ, όπου πολλά νέα παιδιά υιοθετούν τη συνήθεια ελκυόμενα από τα νέα καπνικά συστήματα σε μορφή gadget), τόνισε ο κ. Οικονομίδης, λέγοντας ότι ακόμα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού περιέχουν νικοτίνη, που επίσης προκαλεί μια βλάβη.

Εξήγησε, τέλος, ότι προγραμματίζεται η διενέργεια πολυκεντρικών μελετών, με τη συμμετοχή πολλών κρατών, για την εξαγωγή συμπερασμάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Νεότερα δεδομένα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, αναφέρθηκε στις νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, όπως ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή κλινική πράξη.

Ο κ. Ρίχτερ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα επιστημονικά δεδομένα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως δεν υπάρχει χαμηλότερο όριο ασφαλείας στη χαμηλή LDL, αλλά το όφελος από τη μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων μεγαλώνει όσο η LDL πέφτει πιο χαμηλά. Το όσο πιο χαμηλά, τόσο πιο καλά, επιβεβαιώνεται συστηματικά σε κάθε καινούργια μελέτη».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, M.D., MPH, Ph.D, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης & Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, έκανε λόγο για τις επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο στην καρδιακή ανεπάρκεια όσο και στα καρδιαγγειακά επεισόδια. Ο κ. Μακρυλάκης δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, και συγκεκριμένα της κατηγορίας των SGLT-2 αναστολέων και των αγωνιστών του υποδοχέα του GLP-1 βρέθηκε ότι μειώνουν την επίπτωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα ενίοτε και των θανάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της. Έτσι, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη (υπάρχουν ήδη, αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καρδιακή ανεπάρκεια)».

 

Ο φαύλος κύκλος της υπέρτασης

Σε νέα δεδομένα που συνδέουν τη νόσο της περιοδοντίτιδας με την αρτηριακή υπέρταση, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α' Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, τα οποία συσχετίζουν τις μικροϊσχαιμικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ηλικιωμένων υπερτασικών ατόμων με την έκπτωση της λειτουργικής τους ικανότητας και φωτίζουν τη σχέση αρτηριακής υπέρτασης και παχυσαρκίας με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: «Από μετα-ανάλυση που διενεργήθηκε από τους Aguilera και συν. σε περισσότερους από 200,000 ασθενείς προκύπτει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της αρτηριακής υπέρτασης. Από την ποσοτική ανάλυση των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, οι ασθενείς που είχαν από μέτρια έως σοβαρή περιοδοντίτιδα είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αρτηριακή υπέρταση σε σχέση με άτομα χωρίς νόσο. Κλινικά και πειραματικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή η συσχέτιση οφείλεται σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας σε επίπεδο ούλων (λόγω αρτηριακής υπέρτασης) με αποτέλεσμα τοπική ισχαιμία και φλεγμονή του ιστού των ούλων η οποία διαχέεται και στα αγγεία και επιδεινώνει την υπέρταση (δημιουργία φαύλου κύκλου)».

Η επιστημονική εκδήλωση «Αθηναϊκές Ημέρες Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου» διοργανώνεται με σκοπό την ανάπτυξη και τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τις σύγχρονες απόψεις σχετικά με την αθηρωμάτωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους γνωστούς και νέους παράγοντες κινδύνου. Όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στους κλασικούς παράγοντες κινδύνου και τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους, στις διατροφικές παρεμβάσεις με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος καθώς και στη γενετική των καρδιαγγειακών παθήσεων και τις σημερινές εφαρμογές της.