ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς συνδέεται η Θρόμβωση με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες

Πώς συνδέεται η Θρόμβωση με τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Ζουγανέλης- συνθέτης, μουσικός, ηθοποιός, και παρουσιαστής, Δημήτρης Ρίχτερ- Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών και Πρόεδρος ΙΜΕΘΑ

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης αναδεικνύει η επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και η ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

 • Ο κίνδυνος θρόμβωσης οδηγείται και τροποποιείται από παράγοντες κινδύνου όπως χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία, λοίμωξη και γενετικές διαταραχές της πήξης, από παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του τύπου, της ιστολογίας και του σταδίου της κακοήθειας, της θεραπείας του καρκίνου και ορισμένων βιολογικών δεικτών.
 • Ένα φλεβικό θρομβωτικό επεισόδιο σε έναν ασθενή με καρκίνο έχει σοβαρές συνέπειες καθώς ο κίνδυνος υποτροπιάζουσας θρόμβωσης, ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της αντιπηκτικής ενέργειας και τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνεται και ο χρόνος επιβίωσης μειώνεται.

 

«Η θνησιμότητα καρκίνου και καρδιοπαθειών έχει ένα κοινό παθοφυσιολογικό μονοπάτι», εξηγεί ο πρόεδρος  του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α), Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών. «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά από τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία μας, συνεπεία των παραγόντων κινδύνου και ο καρκίνος μας σκοτώνει πολλές φορές μέσα από τη θρόμβωση, την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί. Εάν κάποιος πάσχει από  καρκίνο, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει  θρόμβωση και  πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», τόνισε ο κ. Ρίχτερ, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου), στην οποία συμμετείχαν 18 επιστημονικές εταιρείες και είχε την Αρωγή και Στήριξη του  υπουργείου Υγείας.   

 Μία διαφορετική «νότα» στη Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο δημοφιλής τραγουδοποιός, Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος  μάλιστα  παρουσίασε  το τραγούδι που έγραψε ειδικά για την Ημέρα και τη Θρόμβωση.

 

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή 

Είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν  τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο  από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση.

 

Ενώ δεν είναι γνωστοί όλοι οι παράγοντες, τέσσερις είναι οι βασικοί που επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος σε έναν ασθενή: η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση,  ο τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται, ο τρόπος θεραπείας και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας του ασθενούς.

 Ορισμένοι δε  τύποι καρκίνου, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους,  σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Αυτοί  είναι ο  καρκίνος των πνευμόνων,  των νεφρών, των γεννητικών οργάνω , του εγκεφάλου,  του Παγκρέατος και το Λέμφωμα.

 

Συμπτώματα

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, τόνισε ο κος Ρίχτερ,  εάν μετά την εμφάνιση  θρόμβου σε κάποιο πόδι έχει  πόνο,  εφίδρωση συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας και αύξηση της θερμοκρασία τοπικά , ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) και διευρυμένες ή τραυματισμένες φλέβες

 

Αντιμέτωπιση

Η θεραπεία της ΦΘΝ σε ασθενείς με καρκίνο στοχεύει στη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 Ενώ η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορεί ταυτόχρονα  να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.  

Η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψουν  τα τοιχώματα  των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ορισμένες ουσίες,  που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πήξη του αίματος σε σχέση με άλλους. Θα ήταν σωστό  ο ασθενής να ρωτά τον γιατρό  ώστε να ενημερωθεί  για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία που  του  έχει συνταγογραφηθεί.

 

Δραστηριότητα

Το να παραμείνει ο ασθενής ενεργός  κατά την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να είναι πολύ επωφελές. Θα τον  βοηθήσει να  διατηρήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει  θρόμβο.  -Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με το πάει ένα σύντομο περίπατο  ή να παίξει με τα παιδιά του . Αν βρίσκεται σε κατάκλιση, θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του  εάν μπορεί να περπατά στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα.  Σε κάθε περίπτωση,  θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να κινεί τα πόδια του για να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.

 

Χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος

 1. Κρατήστε το ένα πόδι σε ορθή γωνία για  30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό. Κάντε αμέσως μετά το ίδιο από το άλλο πόδι
 2. Ακουμπήστε με τα δύο χέρια σας στον τοίχο και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μετά σταθείτε πατώντας μόνο στις φτέρνες σας.  Επαναλάβετε εναλλάξ για 5-10 φορές. 
 3. Σκύψετε πάνω από το μπροστινό πόδι ενώ τεντώνετε το μυ της πλάτης. Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στο κοινό και στους Επαγγελματίες Υγείας.

Η ημερομηνία της 13ης Οκτωβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και ιδιαίτερα της πνευμονικής εμβολής.

Ο πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αποτελείται από επιστημονικές/ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών κ.α., που προσπαθούν:

 • Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την σοβαρότητα της θρόμβωσης και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.
 • Να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν γίνεται διάγνωση της νόσου
 • Να προωθήσουν την πρόληψη με την βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων
 • Να παροτρύνουν τους φορείς υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία
 • Να συμμετέχουν στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη του κινήματος και των κλινικών ερευνών που θα συντελέσουν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η θρόμβωση στην υγεία.
 • Συμπερασματικά δηλαδή να σώσουν ζωές.