NEA

5ο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής

5ο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής ολοκλήρωσε πρόσφατα τις φετινές εργασίες του στα Καμένα Βούρλα με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και διεξήχθη υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και την επιστημονική αιγίδα του προέδρου της Ακαδημίας, Κωνσταντίνου Κουσκούκη.

 

Το συνέδριο, με τίτλο «Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Τουρισμό Υγείας», ανέδειξε τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς.

 «Η παραδοσιακή και ιστορική γνώση της Ελλάδας για την Ιαματική Ιατρική είναι μοναδική και τα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα Ιαματικής Ιατρικής και των Ιαματικών Λουτροπόλεων, περιμένουν από τη χώρα μας να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της σημερινής σύγχρονης επιστήμης και πρακτικής της Ιαματικής Θεραπείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, που ήταν και κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο.

  Το ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει και θεσμοθετήσει την Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική, ενώ η ειδικότητα κερδίζει διαρκώς επιστημονικό έδαφος σε διεθνές επίπεδο. Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την Ιαματική Ιατρική και τον Ιαματικό Τουρισμό συζητήθηκε επίσης, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, οι οποίες είναι εκτεταμένες σε αριθμό σε όλη την επικράτεια, με ειδική γεωλογική σύσταση η κάθε μια για διαφορετικές ασθένειες και παθήσεις.

 Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσούκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, εξήγησε ποιοι είναι οι στόχοι μιας εθνικής στρατηγικής για τον Ιαματικό Τουρισμό στην Ελλάδα, και υπογράμμισε: «Η συγκυρία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε αυτόν τον ευλογημένο γεωφυσικά τόπο που είναι η Ελλάδα, να μετατραπεί σε ένα Παγκόσμιο Resort Υγείας - medispa, που θα απευθύνεται διεθνώς όχι μόνο στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και προληπτικά σε ευρύτερα κοινά, και νέους ανθρώπους που όλο και συχνότερα επιλέγουν Ευεξία για τις διακοπές τους. Απαραίτητο στοιχείο για την εκτίναξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επιστημονική μας αξιοπιστία, δηλαδή, η ιατρική εποπτεία από έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους γιατρούς. Το διεθνές ενδιαφέρον για ιαματικές θεραπείες αυξάνεται δραματικά».

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΕΛΙΤΟΥΡ, καταδίκασε τις «γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις του “υδροκέφαλου” κράτους που εμποδίζουν δραματικά», όπως ανέφερε, «την ανάπτυξη της Ιαματικής Ιατρικής και του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα. «Το αποτέλεσμα», είπε ο περιφερειάρχης, «είναι η σημερινή τραγωδία, να απειλούνται με λουκέτο τα Λουτρά Πόζαρ».

  «Η τραγική ειρωνεία», ανέφερε ο κ. Πατούλης, «είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ανακοινώσει ότι θα διεξάγει το επόμενο μεγάλο συνέδριο της τον Μάρτιο στα Λουτρά Πόζαρ, και εδώ δεν γνωρίζουμε καν αν αύριο θα είναι σε λειτουργία. Αυτό καταστρέφει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα μας ορατά αποτελέσματα».

«Το Pozar δεν είναι η μόνη περίπτωση. Ο Πολχνχνίτος στη Λέσβο, η πιο θερμή πηγή της Ευρώπης, έχει επίσης κλείσει, όπως και η θερμή πηγή της Απολλωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι πηγές στην Ικαρία και δύο πηγές των Μεθάνων, στην Αττική. Για τις δύο τελευταίες, τις θερμές πηγές της Αττικής στα Μέθανα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Πατούλης.

 Στο συνέδριο, συμμετείχαν θεσμικοί φορείς, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.