NEA

Γιατί οι περισσότεροι ενήλικοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν να εκδηλώσουν Έρπητα Ζωστήρα;

Γιατί οι περισσότεροι ενήλικοι άνω των 60 ετών κινδυνεύουν να εκδηλώσουν Έρπητα Ζωστήρα;

 Σχεδόν όλα τα ενήλικα άτομα (95%), ηλικίας άνω των 50 ετών, βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν έρπητα ζωστήρα, καθώς έχουν νοσήσει από ανεμευλογιά, κάποια στιγμή, νωρίτερα, στη ζωή τους και με το δεδομένο ότι ο ιός λαθροβιώνει στον οργανισμό του ανθρώπου για πάντα μετά τη νόσηση από ανεμευλογιά και ανάλογα με την κατάσταση του οργανισμού μπορεί να εκδηλωθεί ως έρπητας ζωστήρας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες και σοβαρές επιπλοκές. Περίπου 1 στα 4 άτομα θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του, με τον κίνδυνο να αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει μια χρόνια κατάσταση που ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία. Όπως αναφέρει ο κ. Μανώλης Αναστασίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, «Ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται Μεθερπητική Νευραλγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό». Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της Μεθερπητικής Νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει, σε κατάθλιψη, εξάντληση, αυπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή».

Πολλά περιστατικά Μεθερπητικής Νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 Μονάδες (Ιατρεία) Πόνου, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

«Ο εμβολιασμός αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη μακροχρόνια υγεία, μειώνει τις νοσηλείες και τις μόνιμες αναπηρίες, αποτρέπει τις επιδημίες και μειώνει την κοινωνικο-οικονομική επίδραση που προκαλείται από νοσήματα, που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού», αναφέρει ο κ. Γιώργος Τρίμης, Ιατρικός Υπεύθυνος εμβολίων της MSD Ελλάδος. «Σήμερα υπάρχει στη χώρα μας προληπτικό εμβόλιο έναντι του ιού της ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα, το οποίο συνιστάται ως μία δόση σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν περάσει στο παρελθόν έρπητα ζωστήρα, και είναι ασφαλές. Δεν χορηγείται σε άτομα με σοβαρή ανοσοκαταστολή. Με το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα περιορίζονται τα περιστατικά αυτής της επίπονης νόσου».

 Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών

Στην ίδια ηλικιακή ομάδα συστήνεται επίσης: αναμνηστική δόση εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα ή/και κοκκύτη, εμβόλιο της γρίπης ετησίως και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου (>65 ετών, εκτός αν συνυπάρχει χρόνιο νόσημα στην ηλικία 60-65 ετών). Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Δυστυχώς, στη χώρα μας, τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα παραμένουν χαμηλά: μόλις 5% το 2018, αν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου δύο εκατομμύρια άτομα είναι άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. Αιτιολογώντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλονται στην άγνοια των πολιτών για την ύπαρξη του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά και στην επιφυλακτικότητα των γιατρών να ενημερώσουν το κοινό για το εμβόλιο και να προτρέψουν για εμβολιασμό τις ηλικιακές ομάδες που θα πρέπει να προστατευτούν.

 Νέα Εκστρατεία Ενημέρωσης για την πρόληψη του Έρπητα Ζωστήρα, με πρωταγωνιστές το ζευγάρι της τηλεοπτικής σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα»

 Με μήνυμα «Κάθε στιγμή της ζωής είναι σημαντική. Μην περιμένεις να τη στερηθείς για να την εκτιμήσεις. Εμβολιάσου και προστατέψου από τον έρπητα ζωστήρα!», η MSD παρουσίασε τη νέα Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας. Στόχος της εκστρατείας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου, τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής, καθώς και η ενημέρωση για την πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Το τηλεοπτικό σποτ της νέας εκστρατείας ενημέρωσης, με πρωταγωνιστές το αγαπημένο ζευγάρι της τηλεοπτικής σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» το Μηνά και τη Βούλα, επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ένας ασθενής με έρπητα ζωστήρα και μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: τη σημασία της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού έναντι του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

 

Ο έρπητας ζωστήρας

Αρχικά, εκδηλώνεται με ένα επίπονο και φυσαλοειδές εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς-ζωστήρα.

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Τυπικά, υπάρχει ένα εξάνθημα στη µία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος του, το θώρακα, το λαιμό ή γύρω από το μάτι. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από καυστικό, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος που μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μερικές φορές, ακόμη και απαλά ερεθίσματα, όπως η αφή των ρούχων ή ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος του δέρματος μπορεί να προκαλέσει πόνο.