NEA

Εκλογές ΣΕΥΠ-ΠΦΥ

Εκλογές ΣΕΥΠ-ΠΦΥ

Ανεξάρτητος κατεβαίνει ο Π. Ψυχάρης

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Εκλογές θα διεξάγει η ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής, την προσεχή          Κυριακή και Δευτέρα 20 και 21 Οκτωβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Ομόνοια από τις 8 πμ ως τις 8 μμ.

Η είδηση εδώ είναι ότι στις εκλογές των γιατρών της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας της Αττικής συμμετέχει με ανεξάρτητο συνδυασμό ο πρώην επικεφαλής των συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ψυχάρης που διαχώρισε την θέση του από τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη.

Όπως σημειώνει, «η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), δέσμια των μνημονίων και των πειραματισμών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρειάζεται πλήρη αναβάθμιση, στελέχωση και χρηματοδότηση. Δύο είναι οι κύριοι άξονες διεκδικήσεων, μέσω ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος, απελευθερωμένου από κομματικές επιλογές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο πρώτος αφορά την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και ο δεύτερος την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και της αξιοπρέπειας όλου του ιατρικού προσωπικού».

Και συνεχίζει ο κ. Ψυχάρης αναφέροντας: «Είναι γνωστές οι πολιτικές υγείας, ειδικότερα από το 2014 μέχρι και σήμερα. Όλοι τις ζήσαμε και περισσότερο οι κάτοικοι της χώρας μας. Η κρατική χρηματοδότηση έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα, πολύ κάτω από το ΜΟ της ΕΕ. Αυτό έδωσε χώρο στο μεγαλοϊδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί τερατωδώς, με συνέπεια σήμερα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία να ξεπερνάνε το 50%. Επίσης συρρίκνωσε οικονομικά τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες συναδέλφους. Είναι άμεση ανάγκη να σταθεί στα πόδια του το δημόσιο σύστημα με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, τουλάχιστον στα επίπεδα προ του μνημονίου με ταυτόχρονο προγραμματισμό και οργάνωση. Είναι θέμα Δημοκρατίας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η εισβολή των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στις δημόσιες δομές και η πλήρης νεοφιλελευθεροποίηση του συστήματος».

 Το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο του κ. Ψυχάρη διεκδικεί:

-        Χρηματοδότηση επαρκής της ΠΦΥ και δημιουργία οργανογραμμάτων.

-        Προσλήψεις γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες με σταθερή σχέση εργασίας.

-        Αξιοποίηση όλων των δημόσιων δομών και αναβάθμιση των εργαστηρίων, φυσιοθεραπευτηρίων κλπ.

-        Εργασιακή κατοχύρωση όλων και αυξημένη μοριοδότηση των επικουρικών ιατρών ώστε να διεκδικήσουν μόνιμη θέση στο σύστημα.

-        Δημιουργία κέντρων 24ωρης εφημερίας με σκοπό την αποσυμφόρηση των ΕΙ των νοσοκομείων και δυνατότητα εφημέρευσης σε προαιρετική βάση των συναδέλφων. Δημιουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας.

-        Βελτίωση του προγράμματος ραντεβού και της διάρκειας τους.

-        Δυνατότητα των ιατρών να συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες των νοσοκομείων.

-        Συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τον σχεδιασμό της ΠΦΥ.

-        Οικονομικές διεκδικήσεις-μισθολόγιο στα προ του μνημονίου επίπεδα και τακτοποίηση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων των ΥΠΕ.

-        Επαναπρόσληψη των  απολυμένων γιατρών.

Νέα σύσκεψη του συντονιστικού των ιδιωτών γιατρών ΠΦΥ

Εν τω μεταξύ χθες ευρεία σύσκεψη είχε η ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα γραφεία του ΙΣΑ, υπό την προεδρεία του Α’ Αντιπρόεδρου Φ. Πατσουράκου που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου που απειλείται με οικονομική καταστροφή, λόγω των άδικων και παράλογων εισπρακτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Τονίστηκε ότι ο κλάδος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες.