NEA

Σε κλίμα έντασης, οι προτάσεις του ΠΙΣ για την αναμόρφωση της ΠΦΥ και όχι μόνο

Σε κλίμα έντασης, οι προτάσεις του ΠΙΣ για την αναμόρφωση της ΠΦΥ και όχι μόνο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του ανοιχτού διαλόγου κατάφερε να βάλει ο ΠΙΣ το θέμα της αναμόρφωσης της Πρωτοβάθμιας αλλά και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τις προτάσεις του να δημιουργούν σε άλλους μια αίσθηση εξόδου από το τέλμα και σε άλλους …νεύρα.

 

Χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δέχθηκε στο γραφείο του τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον γενικό γραμματέα, Γεώργιο Ελευθερίου. Στη συνάντηση, ο κ. Εξαδάκτυλος παρουσίασε στον κ. Κικίλια τις προτάσεις του ΠΙΣ για το σύστημα υγείας, που έχουν εν τω μεταξύ προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών, και ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τοποθετηθεί επ’ αυτών σύντομα.

 

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ότι βρίσκονται σε τελικό στάδιο υλοποίησης, οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ 800 νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλη τη χώρα.

 

Εν τω μεταξύ, την πλήρη αντίθεσή του με τη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εξέφρασε το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αλλά και το ΔΣ της ΟΕΝΓΕ.

 

Θέσεις όπως: «να επανεξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ» καθώς και «αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ. Και προσθέτει ότι, «η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του».

Από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών αντέδρασαν εξίσου έντονα και αρνητικά:

«Οι προτάσεις τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη συνένωση τμημάτων και κλινικών, τη συγχώνευση νοσοκομείων, τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τη πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ», επισημαίνουν από την ΟΕΝΓΕ και συνεχίζουν την επίθεση προσθέτοντας:

«Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, αναλαμβάνει πρόθυμα να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς».

Και προειδοποιούν: «Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς μας. Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Έχουν το θράσος μάλιστα να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών, τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Θα μας βρουν απέναντι τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

Μιλώντας χθες στο συνέδριο που διοργάνωσε το DailyPharmaNews σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι προτάσεις τους είναι αυτές που όλοι θέλουν να διατυπώσουν αλλά δεν τολμούν και ζήτησε να συμμετάσχουν όλοι στο διάλογο.

Ενώ λίγο αργότερα στην δική του τοποθέτηση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε στα όσα πρότεινε μία μέρα ο ΠΙΣ για το σύστημα Υγείας με έκδηλο εκνευρισμό.