NEA

Ασφυκτικές οι συνθήκες για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Ασφυκτικές οι συνθήκες για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Σε προειδοποιητική απεργία περί τα τέλη Νοεμβρίου θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το συντονιστικό των οποίων συνεδρίασε χθες στον ΠΙΣ παρουσία του προεδρείου αλλά και της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ.  

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (2017) ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεσμεύει μόνο 8,5% υπέρ της ΠΦΥ (477 εκατ, ευρώ) όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 30%. Πρόκειται για περίπτωση κραυγαλέας υποχρηματοδότησης την ώρα που τα έξοδα για άσκηση διοίκησης αγγίζουν τα 545 εκατ. Ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ την αποζημίωση για ιατρικές υπηρεσίες υγείας.

 

Μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων που θα οδηγήσει σε κατάργηση του Clawback ή τουλάχιστον στον περιορισμό του. Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος και την αντιπρόεδρος, Θεανώ Καρποδίνη αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά εν πολλοίς δήλωσαν αδυναμία να το επιλύσουν σύντομα.

 

Μάλιστα η κ. Καρποδίνη αναγνώρισε για άλλη μία φορά την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.

Επίσης η κ. Καρποδίνη δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το Clawback.

Ο οδικός χάρτης της κατάργησης του clawback, η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, οι 120 δόσεις που εκκρεμούν, ο εξορθολογισμός της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 6% (δημόσιο αγαθό), ο κωδικός πρόληψης που θα αποζημιώνεται στο ακέραιο χωρίς κούρεμα clawback, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας, το ορθολογικό πλαφόν στις υπηρεσίες υγείας, η ταυτοποίηση του ασθενούς με ειδικό pin, ο ηλεκτρονικός online έλεγχος της συνταγογράφησης και τα πρωτόκολλα είναι στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του κλάδου.

 

Το Προεδρείο του ΠΙΣ επανέλαβε ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα και ζήτησε την άμεση κατάργηση του Clawback, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.

Ο ΠΙΣ υπενθύμισε ότι ο κλάδος είχε διεκδικήσει τα δικαιώματά του και με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το πράξει και με τη νυν, καθώς στόχος του ΠΙΣ είναι να ανακάμψουν οι ιατροί και οι φορείς από τις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί.

 

Επίσης ο ΠΙΣ ζήτησε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού.