ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καλά λόγια για τους φαρμακοποιούς από τους κυβερνητικούς βουλευτές στο 19ο PHARMAPOINT

Καλά λόγια για τους φαρμακοποιούς από τους κυβερνητικούς βουλευτές στο 19ο PHARMAPOINT

 Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Πέντε κυβερνητικοί βουλευτές έδωσαν το «παρών» στο 19ο PHARMAPOINT, το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο των φαρμακοποιών στη Βόρεια Ελλάδα και με τα όσα ανέφεραν από του βήματος δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου, τουλάχιστον για τους λιγότερο δύσπιστους στα λόγια των πολιτικών..

Μολονότι το DailyPharmaNews εισέπραξε την επιφυλακτικότητα που αισθάνονται και εκφράζουν οι φαρμακοποιοί απέναντι στους πολιτικούς μετά τα όσα έχουν βιώσει στο πετσί τους εξαιτίας των νομοθετικών παρεμβάσεων που ελέω μνημονίων εφαρμόστηκαν από το 2010 μέχρι πρόσφατα αλλάζοντας τις ισορροπίες εκείνες που για δεκαετίες υπήρχαν στον κλάδο, προφανώς και έχει τη σημασία του το τι λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές μίας νέας κυβέρνησης που ψηφίστηκε με την προσδοκία ότι θα φέρει μία άλλη νοοτροπία την οποία προσδοκούν όλοι, όπου βεβαίως η αξιοπιστία και ο καθαρός λόγος πρέπει να κυριαρχούν.

Η κανονικότητα θέλει αυτούς που χαράσσουν και ασκούν πολιτική να έχουν τον πρώτο λόγο με ανάλογο ειδικό βάρος σε όποια κουβέντα λένε δημόσια. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα κατά τη διάρκεια το συνεδρίου που ενδεχομένως για εκείνους που θεωρούν μάταιο το να δίνουν σημασία σε λόγια πολιτικών αφού, όπως πολλοί είπαν –και μεταξύ αυτών και αρκετά έμπειροι συνδικαλιστές -ότι «τα έχουμε ξανακούσει», έχει τη σημασία του να καταγραφούν τα λόγια που ακούστηκαν από τους πολιτικούς που παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό το βράδυ του Σαββάτου στην επίσημη τελετή έναρξης του 19ου PHARMAPOINT.

 Κρατώντας τη σημείωση ότι από την επόμενη Κυριακή και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές σε όλους τους τοπικούς φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας από τις οποίες θα προκύψουν τα μέλη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων, τα πειθαρχικά όργανα και οι εκλέκτορες που τον ερχόμενο Μάιο θα εκλέξουν το νέο Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αξίζει το τονισθεί ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό για τον κλάδο.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα όσα ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκατίας στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος αναφέρθηκε στην καινοτομία και τη νεωτερικότητα του ΦΣ Θεσσαλονίκης που «δεν σταματά εδώ και πολλά χρόνια να βγαίνει μπροστά. Με νέες ιδέες να προωθεί την ιδέα του φαρμάκου και να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά».

Πιο «ζουμερή» από πλευράς μηνυμάτων ήταν η αναφορά του κ. Καλαφάτη στα δύο άλλα στοιχεία που ο ίδιος βλέπει στους φαρμακοποιούς.

Μίλησε λοιπόν για τη μαχητικότητα τους σημειώνοντας ότι «φάνηκε σε δύσκολες στιγμές που ο κλάδος των φαρμακοποιών πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος όσο και κυρίως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για να υπερασπιστεί το αυτονόητο, το ότι ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί είναι που δίνουν την πρώτη φροντίδα στους ασθενείς». Καταλήγοντας σε ό,τι αφορά το στοιχείο της μαχητικότητας στην παραδοχή ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα στη χώρα μας είναι αυτά τα δεκάδες, τα πολλές χιλιάδες φαρμακεία δίπλα σε κάθε σπίτι». Μίλησε ακόμη για «προσαρμοστικότητα γιατί οι φαρμακοποιοί», όπως είπε, «ξέρουν να προσαρμόζονται στις καταστάσεις για να μπορούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους».

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο σημείο του χαιρετισμού του κ. Καλαφάτη ήταν εκείνο που αφορούσε την πρόσφατα αποκτηθείσα ιδιότητά του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. «Ως επικεφαλής όλων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας: θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ως βουλευτές έχουμε και θα έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και τα αυτιά μας ανοικτά για να ακούμε τις προτάσεις και να νομοθετούμε με όσο γίνεται πιο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο, τόσο βεβαίως για το καλό του κοινού συνόλου όσο βεβαίως και για τους φαρμακοποιούς τους οποίους θεωρούμε τους πιο φυσικούς συμμάχους της κοινωνίας».

Ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής επίσης της Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ήταν πιο κοντά σε εκείνους που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους προς το DailyPharmaNews γενικότερα στα λόγια των πολιτικών και απευθυνόμενος προς τους φαρμακοποιούς παραδέχτηκε εκ μέρους των βουλευτών ότι παρά τα λόγια στη λογική του «είμαι ένας από εσάς», «όταν έρχεται η ώρα προφανώς λειτουργούμε με έναν τρόπο που αποδεικνύει ότι δεν είμαστε ένας από εσάς και φυσικά δεν κάνουμε τίποτα για τα προβλήματά σας. Είναι εύκολο, πολύ εύκολο όταν κάνεις πολιτική, όταν είσαι στην πολιτική να λες λόγια και όταν έρχεται η ώρα να κάνεις πράξεις είτε μέσα ση Βουλή ή έξω από τη Βουλή να μην κάνεις τίποτα».

Παρά ταύτα, ο κ. Σιμόπουλος έχοντας σύζυγο φαρμακοποιός σημείωσε ότι «το επάγγελμα του Φαρμακοποιού εδώ και αρκετά χρόνια δέχτηκε πίεση, μία πίεση πολύ μεγάλη που οφειλόταν στην ανάγκη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Και οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν δίπλα. Ήμασταν στα συνέδρια και συζητούσαμε σαν να ήμασταν δίπλα». Κι όμως, όπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, «ο φαρμακοποιός είναι ο γιατρός της γειτονιάς, είναι ο άνθρωπος που γεμίζει ένα ταμείο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ένας άνθρωπος που είναι γιατρός και ψυχίατρος κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και όλοι εμείς που είμαστε στην πολιτική κατά κανόνα δεν κάνουμε σπουδαία πράγματα για να βελτιώσουμε τη θέση τους. Μήπως ήρθε η ώρα για να ενεργήσουμε; Μήπως ήρθε η ώρα το επάγγελμα του φαρμακοποιού, αυτό το λειτούργημα να προσπαθήσουμε ουσιαστικά και πρακτικά να το βοηθήσουμε ώστε να πάρει μία θέση εκεί που του ανήκει και να σταματήσουμε τα λόγια όσοι κάνουμε πολιτική; Γιατί από λόγια, όχι μόνο οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες έχουν βαρεθεί. Η πολιτική σου δίνει τη δυνατότητα να ενεργήσεις. Το κατάλαβα τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουν πολιτική επί της ουσίας. Φροντίζουμε να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Αν θελήσουμε να κάνουμε πολιτική, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε, ειδικά μέσα στο κοινοβούλιο. Ειδικά με τους υπουργούς. Ειδικά με την κυβέρνηση. Θεσμικά μπορούμε. Να το ξέρετε αυτό. και η λογική ότι “δεν μπορώ” ειδικά για έναν βουλευτή, ειδικά κυβερνητικό δεν υπάρχει. Το να πως ότι είμαι δίπλα σας είναι αστείο. Το ζω κάθε μέρα. Το ζω εδώ και 35 χρόνια. Θα κατέβω από το βήμα με ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στο επάγγελμα του φαρμακοποιού το οποίο ήταν δίπλα μου 35 χρόνια».

Ο κ. Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί με το λειτούργημα τους είναι τρόπο τινά οι εγγυητές της επάρκειας των φαρμάκων στην αγορά αλλά και το κανάλι της παροχής, δηλαδή του να φτάσει το φάρμακο στον ασθενή, σε όποιον το έχει ανάγκη, προγραμματισμένα ή έκτακτα. Όπως είπε ο κ. Κούβελας «τα προηγούμενα χρόνια και οι φαρμακοποιοί αλλά και οι ασθενείς, η κοινωνία, περιπέσαμε σε μία δίνη εξαιτίας ζητημάτων που υπήρχαν και το φάρμακο δυσκολότερα έφτανε στους ασθενείς. Έφτασαν μάλιστα οι φαρμακοποιοί με δικό τους προσωπικό οικονομικό βάρος και ρίσκο να μην αφήσουν το ασθενή αβοήθητο αλλά να έχουν ακόμη και σήμερα λαμβάνειν, να περιμένουν δηλαδή την πολιτεία να κλείσει λογαριασμούς. Αυτό είναι μία υποχρέωση της πολιτείας κι εάν κάπου θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό το σημείο». 

Ο κ. Κώστας Γκιουλέκας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε τους φαρμακοποιούς λειτουργούς του χώρου της υγείας, «δικούς μας ανθρώπους» και απευθυνόμενος προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης  σημείωσε ότι λειτουργούν σαν μία οικογένεια.

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία αδίκησε τον κλάδο και διαχρονικώς και διακομματικώς και ευτυχώς τούτο πλέον απεδείχθη. Και απευθυνόμενος προς τους φαρμακοποιούς σημείωσε ότι «παρά την τεράστια συμπίεση του ακαθαρίστου κέρδους σας δεν μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη ουσιαστικά. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε αλλού. Πραγματικά υπάρχουν δραστηριότητες του μικροεπιχειρηματία φαρμακοποιού οι οποίες έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο. Δουλεύετε το βράδυ, προσφέρετε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, πηγαίνετε χρόνια χέρι – χέρι μαζί με τους χρονίως πάσχοντες προσφέροντας όχι απλώς υποστήριξη αλλά και υλική βοήθεια και εκτός από αυτό έχετε τη δυνατότητα να είστε πρώτοι εκεί που χρειάζεται υποκαθιστώντας πολλές φόρες το ρόλο της ελλειπούσης πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Προβλήματα που έχουν σχέση με τον αριθμό σας, προβλήματα που έχουν σχέση με την κατανομή σας».

Ο κ. Βαρζόπουλος αναφέρθηκε τέλος στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις που προτείνουν τα όργανα των φαρμακοποιών προς την πολιτεία δηλώνοντας ότι «πραγματικώς τις χρειαζόμαστε, πραγματικώς πρέπει να τις ακούσουμε και πραγματικώς θα κριθούμε από τις απαντήσεις μας σε αυτές».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τέλος ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη στήριξη των φαρμακοποιών στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τα κοινωνικά φαρμακεία. Σημείωσε επίσης ότι δισεκατομμύρια εκατομμύρια ευρώ χαθήκαν στο φάρμακο τα οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν τα έφαγαν οι φαρμακοποιοί».