NEA

Για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μίλησε (ξανά) ο Β. Κικίλιας

Για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μίλησε (ξανά) ο Β. Κικίλιας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 7% με Υπουργική Απόφαση που περνάει αυτήν την εβδομάδα ενώ και ο ΕΟΦ ξεκινάει ανατιμολογήσεις των φαρμάκων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά και συμπλήρωσε: «Μέχρι το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων. Σας λέω λοιπόν ότι ο υπολογισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση  ήταν ότι γύρω στα 1.600-1.700 φάρμακα θα είχαν αύξηση.    

Κανένα φάρμακο δεν θα έχει αύξηση. Πολλά φάρμακα, εκατοντάδες φάρμακα, θα έχουν μείωση στην τιμή τους».

Οκ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις φαρμάκων που αφορούν ομάδες ανθρώπων με αναπηρία. «Πολλές ομάδες ανθρώπων με αναπηρία διαμαρτύρονται για τα φάρμακα που δεν μπορούν να τα έχουν στην ώρα τους και λοιπά και ελλείψεις που υπάρχουν.   

Και τόνισε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΦ και στον πρόεδρό του και διεξάγει έρευνα τις τελευταίες μέρες αν και εφόσον παρατηρηθεί έλλειψη φαρμάκων σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, θα ληφθούν άμεσα μέτρα.  

Είπε ο υπουργός Υγείας για τα ΦΥΚ: «Σας θυμίζω ότι εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών, ήδη για τους ογκολογικούς ασθένειες, στέλνουμε τα φάρμακά τους απευθείας στις κλινικές, για να κάνουν τη θεραπεία τους και να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ.      Τεράστια επιτυχία και πολύ σημαντικό θέμα.

Επίσης, για τους περιπατητικούς ασθενείς από 1/1/2020, δωρεάν τα φάρμακά τους για τις ευπαθείς ομάδες στο φαρμακείο της γειτονιάς και θέλω να ευχαριστήσω τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Και επίσης, για τα παράγωγα αίματος...». Μιλώντας εξάλλου σε άλλη συνέντευξή του, στο capital.gr την Κυριακή ο υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά με τα φάρμακα:

«Για εμάς πίσω από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκου βρίσκονται οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Και όπως είχα δεσμευτεί θα εκδοθεί εντός του έτους, όπως ορίζει ο νόμος. Η φαρμακευτική πολιτική που υλοποιούμε είναι ταυτόχρονα κοινωνική και αναπτυξιακή. Έχει ως πρωταρχικό σκοπό την διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο, με τη χαμηλότερη δυνατή επιβάρυνση».

Και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην δημιουργία ενός πλήρους κέντρου Ακτινοθεραπείας, εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Για την κατάσταση που παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κικίλιας σχολίασε: «Η κατάσταση που παραλάβαμε στα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως απογοητευτική. Δυστυχώς, καθ’ ομολογία των διοικητών και ΥΠΕαρχών που διόρισαν οι κ.κ. Πολάκης και Ξανθός, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν καταρτίζουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, 1 στα 2 νοσοκομεία δεν έχουν σύστημα διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν καταγράφουν το χρόνο αναμονής των ασθενών Επιπλέον, 8 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένες τις παθολογικές κλινικές τους και 9 στα 10 τις χειρουργικές κλινικές. Εμείς θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό τους. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το ΕΚΑΒ, ώστε να αποτελέσουν ένα πλήρες σύστημα επείγουσας φροντίδας. Ενισχύουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υποστηρίζουν τα βαριά περιστατικά και σχεδιάζουμε άμεσα τη λειτουργία νέων υπηρεσιών, όπως το ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, εντός της Αττικής, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς το ποσοστό των ασθενών με ΑΕΕ που έχουν πρόσβαση σε Μονάδες τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά. Συνεχίζουμε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της Επιτροπής λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία, με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου».