NEA

#happyBREATHday: Ενημερώσου για τη Χ.Α.Π. και αντιμετώπισέ την

#happyBREATHday: Ενημερώσου για τη Χ.Α.Π. και αντιμετώπισέ την

Μια νέα διαδικτυακή καμπάνια για τη Χ.Α.Π. με τίτλο #happyBREATHday είναι πλέον «στον αέρα» με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.) από την οποία στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 500-700 χιλιάδες άτομα. Η καμπάνια που είναι μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Hellas τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ειδικότερα, με αφορμή την παρουσίαση της καμπάνιας #happyBREATHday,  ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε. και Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Νικόλαος Κουλούρης, Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», ανέφερε ότι «η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης σοβαρών αναπνευστικών νόσων, μεταξύ αυτών και η Χ.Α.Π., αποτελεί βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της Ε.Π.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, δε θα μπορούσαμε παρά να συστρατευθούμε με τους στόχους της καμπάνιας #happyBREATHday, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου, ιδιαίτερα σε νυν και πρώην καπνιστές».

 

Το κάπνισμα κύρια αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π.

Ιδιαίτερα, τόνισε ο κ. Κουλούρης ότι το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της Χ.Α.Π. (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. «Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχυριστεί κανείς ότι εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χ.Α.Π. δε θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τόσο τους γενικούς γιατρούς, τα νοσοκομεία, όσο και συνολικά τα συστήματα υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία, άλλωστε, το αποδεικνύουν, καθώς μπορούμε να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη Χ.Α.Π.».

 

Πιο αποτελεσματική σήμερα τη αντιμετώπιση της Χ.Α.Π.

«Η Χ.Α.Π., τα τελευταία 20 έτη, άλλαξε φιλοσοφία αντιμετώπισης και από την αρνητική θεώρηση της νόσου οδηγηθήκαμε στη θετική πλευρά» είναι η σημαντική επισήμανση που έκανε ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Ε.Π.Ε, Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν».
«Ο συνδυασμός της αλλαγής φιλοσοφίας και η προσθήκη φαρμακευτικών και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων έδωσε στην αντιμετώπιση της νόσου ένα άλλο πρόσωπο, λιγότερο αναποτελεσματικό και περισσότερο δημιουργικό. Η προσθήκη νέων φαρμάκων, η πραγματοποίηση μεγάλων κλινικών μελετών, η κατανόηση υποκείμενων μηχανισμών, η αναγνώριση της σημασίας των συνοδών νοσημάτων καθώς και η ευρεία εφαρμογή των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, θεωρούμε ότι ήταν τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλλαν σημαντικά στην αλλαγή της εικόνας της Χ.Α.Π.». Όπως επισημαίνει, ωστόσο, παραμένει μια νόσος με υψηλή επίπτωση σε συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού, που περιλαμβάνει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με καπνιστική συνήθεια. Η επίπτωση αυτή για τον ελληνικό χώρο ανέρχεται περίπου στο 8-10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης της Ε.Π.Ε.

Συμπτώματα και βαρύτητα της ΧΑΠ

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. «Η παρουσία συμπτωμάτων της Χ.Α.Π είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, απαιτείται  διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Για το λόγο αυτό, μέσω της καμπάνιας #happyBREATHday, προτρέπουμε κι εμείς όλους τους νυν και πρώην καπνιστές, που εμφανίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, να επισκεφθούν έναν Πνευμονολόγο, που είναι και ο μόνος ιατρός με γνώση αξιολόγησης της εξέτασης», κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

 

Περίπου 500-700 χιλιάδες άτομα πάσχουν στην Ελλάδα

«Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 500-700 χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από Χ.Α.Π. ενώ οι μισοί περίπου από αυτούς δεν το γνωρίζουν», τόνισε ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Επαμεινώνδας Κοσμάς, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος του Αθηναϊκού Πνευμονολογικού Ινστιτούτου και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ» του Νοσοκομείου Metropolitan.  «Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, επιδεινώνονται μέχρι το σημείο της αδυναμίας του να βγει από το σπίτι, να εργαστεί, να ζήσει τελικά μία φυσιολογική για την ηλικία του καθημερινότητα».
Η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή την καταστροφική πτωτική πορεία, βοηθώντας τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα, να ζουν σχεδόν φυσιολογικά, να εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, να αποφύγουν τις παροξύνσεις και τις νοσηλείες και πάνω από όλα να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο, σημείωσε ο κ. Κοσμάς.

Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη ΧΑΠ

«Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ως Ε.Π.Ε., θα έχουμε τη χαρά κατά τη διάρκεια του επικείμενου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου να ανακοινώσουμε τις Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διάγνωση, την ταξινόμηση της βαρύτητας και του κινδύνου και τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών με Χ.Α.Π είτε στη σταθερή τους κατάσταση είτε σε φάση παρόξυνσης. Αυτές οι οδηγίες που εκπονήθηκαν από τους Συντονιστές της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π. και διακεκριμένους Έλληνες πνευμονολόγους-μέλη της Ομάδας, θεωρούμε ότι αφορούν το σύνολο των ασθενών με εξατομικευμένη προσέγγιση και ότι είναι πληρέστερες από τις διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη νόσο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

#happyBREATHday στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βασικό κανάλι επικοινωνίας των μηνυμάτων της καμπάνιας αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα η Facebook Page happyBREATHday καθώς και η ιστοσελίδα www.happybreathday.gr, που θα είναι σύντομα ενεργή. Κεντρική θέση στην καμπάνια δικαιωματικά κατέχει ένα συναισθηματικό video, στο οποίο ο θεατής παρακολουθεί στιγμές από τα γενέθλια ενός ασθενή με Χ.Α.Π. Ξεκινά από τα πρώτα του χρόνια, όταν ήταν απόλυτα υγιής, περνά στην ξέγνοιαστη φάση της φοιτητικής του ζωής, στη συνέχεια στη μέση ηλικία, όταν έχουν εμφανιστεί τα πρώτα συμπτώματα και αργότερα ηλικιωμένο, με εγκατεστημένη πλέον Χ.Α.Π.

Για την καμπάνια, ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογράμμισε ότι αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της εταιρείας για τη φροντίδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από Χ.Α.Π., ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την υποστήριξή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην επίτευξη του στόχου της ενημέρωσης και κινητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών σχετικά με τη νόσο.

«Για την επόμενη διετία, η Chiesi Hellas έχει δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών στο πλαίσιο ενίσχυσης της Καλής Υγείας και Ευεξίας, καθώς και των Βιώσιμων Πόλεων και Κοινωνιών (SDGs), μέσα από συνέργειες με την ιατρική κοινότητα στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, καθώς και με εταιρείες ευαισθητοποιημένες στα θέματα Βιωσιμότηταs και Αειφόρου Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Είμαστε υπερήφανοι για την ένταξή μας σε μια Κοινότητα Ηγετών (B Corp) που χρησιμοποιεί το επιχειρείν, ως Δύναμη Προσφοράς, για την Κοινωνία και τον Πλανήτη μας».

 

 

Φωτογραφία από την εκδήλωση όπου διακρίνονται (από δεξιά προς αριστερά):

  • κ. Νικόλαος Κουλούρης, Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής της A’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία»,
  • κ. Στέλιος Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • κ. Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Χ.Α.Π της Ε.Π.Ε, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Επιστημονικός Υπεύθυνος Αθηναϊκού Πνευμονολογικού Ινστιτούτου, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «ΠΝΟΗ», Νοσοκομείο “Metropolitan”
  • κ. Σταύρος Γ. Θεοδωράκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Chiesi Hellas