NEA

Δυσβάστακτα τα προβλήματα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Δυσβάστακτα τα προβλήματα καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εξέφρασε σήμερα την αγωνία γιατρών και πολιτών, όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία -όπως λένε τα μέλη του- πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας αναφέρουν χαρακτηριστικά για την ΠΦΥ, ότι οι 800 θέσεις νέων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ «παραμένουν στις επανειλημμένες εξαγγελίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο θεσμός των απλήρωτων, από τον Αύγουστο, οικογενειακών γιατρών ήδη φθίνει, ενώ η ανασφάλεια κορυφώνεται. Οι συμβάσεις των συναδέλφων μας στις ΤΟΜΥ λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, χωρίς να υπάρχει σχέδιο και μέριμνα για το τι θα απογίνουν οι θέσεις αυτές, καθώς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λήγει το 2021. Το δυσβάστακτο clawback καρκινοβατεί και ταλανίζει τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα συνδικαλιστικά ρήγματα, με αφορμή τις αβέβαιες κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αναγνώρισης σοβαρών παθήσεων των οποίων η πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση σώζει ζωές και ταυτόχρονα αποτελεί κύριο παράγοντα οικονομίας στο σύστημα. Μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αποτελεί επίσης η αποχώρηση γιατρών του ΠΕΔΥ, που εξαναγκάζονται σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων».


Οι γιατροί δεν αφήνουν ασχολίαστα και τα προβλήματα στο ΕΣΥ αναφέροντας ότι «φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης του κύματος φυγής λόγω συνταξιοδότησης, μεγάλου αριθμού γιατρών στο τέλος του χρόνου. Η παράταση για ένα χρόνο των θέσεων των επικουρικών γιατρών που εξαγγέλθηκε, περιμένουμε να γίνει πράξη. Οι προσλήψεις όμως των μόνιμων γιατρών στις κενές οργανικές θέσεις, καθυστερούν αδικαιολόγητα, η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών είναι ανεπαρκής και σε αρκετές περιπτώσεις δε κατευθύνεται στις πραγματικές ανάγκες της περίθαλψης των πολιτών. Η κτηριακή υποστήριξη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας υστερεί, ενώ περιοδικά παρατηρούνται ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα και αντιδραστήρια. Η στελέχωση των ΜΕΘ έχει μείνει πίσω. Επιπρόσθετα, η κατάργηση του ΚΕΣΥ και η αντικατάσταση του από άλλο θεσμικό όργανο παραμένει ακόμα προεκλογική εξαγγελία».