NEA

Σε αναβρασμό η Αριστερά για τα θέματα που άφησε να λύσει η σημερινή ηγεσία του ΥΥΚΑ

Σε αναβρασμό η Αριστερά για τα θέματα που άφησε να λύσει η σημερινή ηγεσία του ΥΥΚΑ

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης συνάντησε χθες αντιπροσωπεία γιατρών του ΠΑΜΕ και τους ενημέρωσε για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020. 

Ο υφυπουργός επανέλαβε, για άλλη μια φορά, τις δηλώσεις για διενέργεια προκήρυξης 2250 θέσεων υγειονομικών (950 γιατρών και 1300 υπόλοιπων ειδικοτήτων) και επιβεβαίωσε ότι θα επεκταθούν «οι   συμπράξεις  με τον ιδιωτικό τομέα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραχώρηση νοσοκομειακών κλινών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε ασφαλιστικές εταιρείες για «αξιοποίηση».

Σήμερα, Ερώτηση για το θέμα της λήξης των συμβάσεων, στις 30/11, των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ και χρηματοδοτούνται μέσω του ΠΔΕ, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κ. Α. Ξανθό, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο.. Στην ερώτηση τους οι βουλευτές, επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γιατροί αυτοί , και συνολικά οι περίπου 2700 ειδικευμένοι επικουρικοί γιατροί που εργάζονται στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, καλύπτουν πολύ σημαντικά κενά του ΕΣΥ και έχουν συνεισφέρει καταλυτικά στην μάχη επιβίωσης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, που δόθηκε με επιτυχή τρόπο στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν παράλληλα ότι αν λήξουν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, χωρίς  μέριμνα για την αντικατάστασή τους, θα δεχτεί το ΕΣΥ ένα καίριο πλήγμα στο επίπεδο παροχής επαρκών και αξιόπιστων ιατρικών υπηρεσιών .

 Τα ερωτήματα  που απευθύνουν οι βουλευτές  στον υπουργό Υγείας είναι :

  1. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης  στο θέμα της συγκεκριμένης κατηγορίας επικουρικών γιατρών; Θα εξασφαλίσει την παράταση της παραμονής τους στο ΕΣΥ , πέραν του μικρού διαστήματος που προβλέπεται με το ποσό που έχει προσδιοριστεί από ανακατανομή πόρων του ΠΔΕ;
  2. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους  επικουρικούς  γιατρούς  που σήμερα υπηρετούν και καλύπτουν ζωτικές ανάγκες των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας  σε όλη τη χώρα;
  3. Θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας ένα πολυετές σχέδιο  για την κάλυψη αναγκών στις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμες θέσεις  γιατρών ΕΣΥ, δίνοντας έτσι στους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς την  ευκαιρία της διεκδίκησης μιας σταθερής εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με βάση τα προσόντα  και την προϋπηρεσία τους ;
  4. Θα προχωρήσει η προκήρυξη των 904 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ που σταμάτησε  λόγω των εκλογών και έχει «βαλτώσει» εδώ και 5 μήνες ;

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών, με θέμα «Δημοκρατία στην Υγεία».

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία μόνιμου συνδέσμου του Υπουργείου Υγείας με τους Συλλόγους Ασθενών, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. υπάλληλος του Υπουργείου αναλαμβάνει από σήμερα το ρόλο του μόνιμου συνδέσμου, με σκοπό την άμεση επικοινωνία μεταξύ Πολιτείας και ασθενών.

 Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας είναι ο ασθενής, επισημαίνοντας ότι "ο διάλογος και η από κοινού εξεύρεση λύσεων με τους Συλλόγους Ασθενών, αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας στην Υγεία".