NEA

Αύξηση 100 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και παρόχους υγείας

Αύξηση 100 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και παρόχους υγείας

Από τον Γιώργο Σακκά

 

Ολοκληρώνεται η διαδικασία της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος δεν προβλέπει κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές ως προς τους πόρους για την υγεία. Οι προτεινόμενες δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, αλλάζουν ελαφρώς, καθώς με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση συνδέονται με την αύξηση του ΑΕΠ και έτσι αυτόματα, τα σχετικά κονδύλια αυξάνονται. 

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ισοζύγιο του ΕΟΠΥΥ για το οικονομικό έτος 2019 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 330 εκατ. ευρώ και για το 2020 προβλέπεται οριακή μείωση του σε 308 εκατ. ευρώ. Στην έκθεση επισημαίνεται η συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης του ύψους των αποπλήρωτων υποχρεώσεων του οργανισμού προς τρίτους μέσω της επιτάχυνσης των πληρωμών από τα ταμειακά διαθέσιμα και του συμψηφισμού υποχρεώσεων με οφειλόμενα ποσά από τους μηχανισμούς αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate).

Τονίζεται δε ότι τα επιτρεπόμενα όρια φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παροχών υγείας σε δεδουλευμένη βάση για το έτους 2020 αναπροσαρμόζονται με βάση την προβλεπόμενη ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ και διαμορφώνονται σε 2.058 εκατ. ευρώ και 1.553 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παρουσιάζοντας συνολική αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα παραπάνω κονδύλια, βέβαια, όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για τις ανάγκες κάλυψης της περίθαλψης των πολιτών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, φαίνεται να έχει δεσμευτεί απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες προκείμενου να επιτευχθεί αφενός ενίσχυση των πόρων, αφετέρου η καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου οι ασφαλισμένοι πολίτες να μη στερηθούν την πρόσβαση σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η δέσμευση έτσι ώστε το ύψος του clawback για το 2020, να μην ξεπερνά τα επίπεδα του 2019 υποχωρώντας προς αυτά του 2018, με την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών. Σημειώνεται πως ήδη έχει θεσμοθετηθεί ο συμψηφισμός επενδύσεων με το clawback που προβλέπεις μείωση της επιβάρυνσης έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019 και 100 εκατ. ευρώ για το 2020).

Παράλληλα θα υπάρξει ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές το 2019 κατά 30 εκατ. Ευρώ, καθώς και αύξηση του προϋπολογισμού από τις δαπάνες για παροχή υπηρεσιών προς  Ευρωπαίους πολίτες η οποία είναι κι αυτή της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας προωθεί και περαιτέρω ενέργειες για την εξεύρεση των πόρων εκείνων που θα διασφαλίζουν ότι το clawback του 2ου εξαμήνου 2019 θα ισούται με το ποσό του clawback στο 1ο εξάμηνο (360 εκατ. ευρώ και όχι 450 εκατ. ευρώ) δηλαδή συνολικά για την τρέχουσα χρονιά να φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ αντί για 810 εκατ. ευρώ. 

Για το 2020 εξάλλου θα υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 75 εκατ. ευρώ λόγω της αντίστοιχης αύξησης του ΑΕΠ, όπως έγινε και φέτος. Τέλος αναμένεται η θεσμοθέτηση Ομάδας Εργασίας για την Αξιολόγηση των Προτάσεων που θα συμβάλλουν στη μείωση ή ακόμα και εξάλειψη του clawback.