NEA

Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στο επίκεντρο της κυβέρνησης η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Πέρασε χθες βράδυ από την Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, πρώτος προϋπολογισμός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέταξε και φέρει πλήρως την ευθύνη για όλα τα μέτρα, καθώς από την εκλογή της και μετά διαχειρίστηκε απλώς τον προϋπολογισμό τις προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα , το μέτρο που συζητεί και προωθεί εν μέσω αντιδράσεων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός «μέσα στο 2020 θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα με βάση το σουηδικό μοντέλο».

Οι συνεργασίες θα αφορούν κυρίως τον διαγνωστικό τομέα καθώς με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας  ιδιωτών εντός των δημόσιων νοσοκομείων ενώ το ΕΣΥ θα «αγοράζει» εξετάσεις για τους πολίτες, οι οποίοι και θα τις πραγματοποιούν δωρεάν μέσα στο νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων έχει εφαρμοσθεί πρώτα στη Σουηδία στο Νοσοκομείο Καρολίνσκα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στόχος είναι η παροχή ποιοτικότερων και δωρεάν υπηρεσιών στους πολίτες χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Την ίδια ώρα, το δημόσιο νοσοκομείο δεν θα δαπανά δικούς του πόρους για την αγορά και συντήρηση ακριβών μηχανημάτων, αλλά θα ωφελείται από την «ενοικίαση» τρόπον τινά εξοπλισμού από ιδιώτες.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχουν περιγραφεί και άλλοι τρόποι σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που αφορούν εξοπλισμό, χώρους, γιατρούς, υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας. Και το 2020 είναι βέβαιον ότι θα δούμε να ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την νέα αυτή μορφή συνεργασίας που στόχο έχει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες ωφελώντας ταυτόχρονα νοσοκομεία και ιδιώτες παρόχους.