ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκστρατεία ενημέρωσης για να γίνει η Αυτοφροντίδα, υπεύθυνη Αυτοφροντίδα με οδηγό τον Φαρμακοποιό

Εκστρατεία ενημέρωσης για να γίνει η Αυτοφροντίδα, υπεύθυνη Αυτοφροντίδα με οδηγό τον Φαρμακοποιό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τον κεντρικό ρόλο του φαρμακοποιού στην υπεύθυνη αυτοφροντίδα αναδεικνύει προς την κοινωνία η Καμπάνια ενημέρωσης που ανακοίνωσαν την Τετάρτη το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Με κεντρικό μήνυμα «Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου, Ρώτησε το φαρμακοποιό σου» η καμπάνια αυτή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που υλοποιούν σε συνεργασία οι δύο φορείς έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας, συστήνοντας στο κοινό να απευθυνθεί στον Φαρμακοποιό του.

Οι εκπρόσωποι των Ε.Φ.Ε.Χ και Π.Φ.Σ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέλυσαν τη σημασία της υπεύθυνης Αυτοφροντίδας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.

«Η Αυτοφροντίδα είναι το πρώτο βήμα και η πρώτη επιλογή στη φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση ήπιων και ελαφριών ασθενειών», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ε.Φ.Ε.Χ κ. Γιώργος Δόκιος. «Ως “Αυτοφροντίδα” ορίζεται το σύνολο των ενεργειών στις οποίες προχωρούν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τη διατήρηση της υγείας τους, για τη γενικότερη ευεξία τους και για την πρόληψη ασθενειών, ή την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων υγείας. Βασικός στόχος της καμπάνιας αποτελεί η ανάδειξη του Φαρμακείου ως σημείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και η ενίσχυση του ρόλου του Φαρμακοποιού ως σημαντικού και απαραίτητου συμβούλου Π.Φ.Υ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας και δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τους φορείς υγείας/ επαγγελματίες υγείας».

Η καμπάνια, ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2020 και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020 με επίκεντρο το Φαρμακείο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας τα φαρμακεία πανελλαδικά θα φέρουν σήμανση με το λογότυπο και το μήνυμα και ο Φαρμακοποιός θα εκπαιδεύει το κοινό αναφορικά με την Αυτοφροντίδα. Παράλληλα για την ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος και την εκπαίδευση των πολιτών η καμπάνια περιλαμβάνει ενέργειες δημοσιότητας, όπως μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ ως κοινωνικού μηνύματος, καθώς και παρουσία της καμπάνιας στο digital περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ (1.000 πολίτες-13 περιφέρειες της χώρας 18-64 ετών - 2017έξι στους δέκα πολίτες πάντα ρωτούν τον Φαρμακοποιό και σχεδόν οκτώ στους δέκα,  συμβουλεύονται τον Φαρμακοποιό πάντα ή έστω κάποιες φορές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο Φαρμακείο αφορούν κατά 88% τη μέτρηση πίεσης, 72,8% αντιγριπικούς εμβολιασμούς, 56,8% έλεγχο βάρους και τεστ σακχάρου.

«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, κ. Βασίλης Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αντιλαμβανόμενος τον νέο ρόλο του Φαρμακείου και τη συμμετοχή του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε συνεργασία με τον Ε.Φ.Ε.Χ, υλοποιεί τη συγκεκριμένη ενημερωτική καμπάνια για την υπεύθυνη Αυτοφροντίδα» τόνισε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ Απόστολος Βαλτάς. «Η σύνδεση του όρου “Αυτοφροντίδα” με τον Φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο Φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα Αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης, για περιπτώσεις πρόληψης, ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στον θεράποντα ιατρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τα 10.000 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Σε δημοσιογραφικό ερώτημα που αφορούσε το ρόλο των ιατρών σε αυτήν την προσπάθεια ο κ. Βασίλης Σερέτης εξήγησε ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι εντελώς διαφορετικός και συμπληρωματικός του ρόλου του γιατρού. Επισήμανε δε ότι ο φαρμακοποιός είναι συνήθως ο πρώτος επαγγελματίας υγείας με τον οποίο έρχεται ο πολίτης σε επαφή με το σύστημα υγείας και με μία πρώτη συμβουλή. «Ξέρετε πόσα περιστατικά έχουν διαλάθει της προσοχής επειδή δεν πήγαν να πάρουν μία υπεύθυνη συμβουλή από έναν λειτουργό της υγείας; Ο επιστήμονας φαρμακοποιός μπορεί και πρέπει -και το κάνει επί χρόνια τώρα- να κατευθύνει τον πολίτη να πάρει την ιατρική βοήθεια όπου χρειάζεται» απάντησε επί λέξει ο κ. Σερέτης τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία που κυριαρχούσε τις προηγούμενες δεκαετίες που ήθελε τους πολίτες να ρωτούν τον γείτονα, τον φίλο για το τι θα έπρεπε να πάρει για την αντιμετώπιση κάποιου ήπιου συμπτώματος που αφορά την υγεία. Ανέφερε πάντως πως θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουν όλοι από τα «συντεχνιο-συνδικαλιστικά» και να καθίσουν όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουν αυτά τα θέματα καθώς όπως είπε, «δεν έχει σημασία το status ενός προϊόντος για το ποιος θα το χρησιμοποιήσει». Θα πρέπει κατέληξε να καθίσουν όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι και να φτιάξουν πρωτόκολλα.  Από την πλευρά του απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο κ. Απόστολος Βαλτάς ξεκαθάρισε ότι «γνωρίζουμε τη διακριτότητα των ρόλων μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού. Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί αλλά και οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν ότι μόνο μέσα από συνεργασία μπορούν να πετύχουν πράγματα για να βοηθήσουν το σύστημα υγείας και τον ασθενή». Τέλος ο κ. Δόκιος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό» και ότι η σημερινή πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον πολίτη μέσω του φαρμακείου σχεδιάστηκε από γιατρούς και φαρμακοποιούς».