NEA

Υπουργείο Υγείας: Με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συναντάται σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Υγείας: Με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συναντάται σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας

Η αυξανόμενη λίστα των θυμάτων του κοροναϊού, αλλά και η έλευση στην Ευρώπη από την Ασία ταξιδιωτών φορέων του ιού, σε στάδιο μη ανιχνεύσιμο καθώς και η καθυστερημένη εμφάνιση συμπτωμάτων έχουν προκαλέσει ανησυχία για τη δυνατότητα ελέγχου των επιβατών που φθάνουν από την Κίνα στα αεροδρόμια όλων των χωρών και τη διαχείριση μετάδοσης της νόσου.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερωτική συνάντηση έχει προγραμματιστεί σήμερα το πρωί, στις 10:30 στο υπουργείο Υγείας, μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhang Qiyue.

 Αντικείμενο της συνάντησης είναι η ενημέρωση του υπουργού Υγείας για τις ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού.

 

Στην Ευρώπη ο κοροναϊός μέσω ταξιδιωτών από την Ασία

 

Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι ασθενείς με κοροναϊό έφθασαν στη Γαλλία χωρίς συμπτώματα.
Συγκεκριμένα, δύο από τους τρεις Κινέζους γαλλικής υπηκοότητας, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με τον κοροναϊό του Wuhan, επέστρεψαν στην Ευρώπη από την Κίνα, χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, ανέφεραν οι γιατροί σε νοσοκομείο του Παρισιού το Σάββατο.

 Την Παρασκευή, η Γαλλία επιβεβαίωσε τις τρεις πρώτες περιπτώσεις του ιού στην Ευρώπη, όπου δύο ασθενείς νοσηλεύονταν στο Παρίσι και ο άλλος στο Μπορντό. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι από τότε δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέες περιπτώσεις, αλλά παρακολουθήθηκαν αρκετά άτομα.

 

Στην Κίνα, 41 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό και περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων τέσσερις στην Αυστραλία και τρεις στη Μαλαισία.

 

Οι δύο ασθενείς, στο Παρίσι είναι ένα ζευγάρι Κινέζων που έφθασε στη Γαλλία στις 18 Ιανουαρίου, αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου και 23 αντίστοιχα, δήλωσαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών.

 «Δεν εμφάνισαν συμπτώματα όταν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο τους», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Yazdan Yazdanpanah, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Bichat του Παρισιού.

 Ο τρίτος ασθενής, στο Μπορντό, ένας 48χρονος Κινέζος που εργάζεται στη γαλλική οινοποιία, είχε πάρει αεροπλάνο από το Wuhan στις Κάτω Χώρες και εισήλθε στη Γαλλία από εκεί, ανέφερε η ιατρική υπηρεσία των Γιατρών SOS στο Μπορντό.

Η υπουργός Υγείας, Agnes Buzyn, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο άνδρας είχε εισέλθει στη Γαλλία στις 22 Ιανουαρίου. Είχε ζητήσει ιατρική συμβουλή για τα συμπτώματά του στις 23 Ιανουαρίου και είχε διαγνωσθεί με τον ιό στις 24 Ιανουαρίου.

 Η καθυστερημένη εμφάνιση συμπτωμάτων και η είσοδος μέσω τρίτης χώρας υπογραμμίζουν τα όρια του ελέγχου των επιβατών που φθάνουν από την Κίνα στα αεροδρόμια όλων των χωρών.

 Στα αεροδρόμια αρκετών χωρών χρησιμοποιούνται σαρωτές για να ελέγχουν τη θερμοκρασία των επιβατών που φθάνουν από την Κίνα, αλλά στη Γαλλία, μέχρι στιγμής, οι επιβάτες που έρχονται από την Κίνα δεν υποβάλλονται σε κανένα έλεγχο κατά την είσοδό τους.

 Αξίζει τέλος, να αναφερθεί ότι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι εξετάζει την επιλογή οι Γάλλοι υπήκοοι να εγκαταλείψουν το Wuhan, ενώ στο Παρίσι, οι πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν μάσκες προσώπου, οι οποίες φαίνεται να έχουν εξαντληθεί από τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης.

 

Τα αποτελέσματα της συνάντησης


Στη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση για τον νέο κοροναϊο, συμμετείχαν επίσης η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Έλενα Μαλτέζου, η επιστημονική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας Αγγελική Δρελιώζη και εκ μέρους της κινεζικής Πρεσβείας, ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών υποθέσεων και ΜΜΕ Chen Wendi και ο πρώτος γραμματέας για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας, Zhao Xiangdong.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τα μέτρα που λαμβάνονται  στην Κίνα για τον έλεγχο της επιδημίας. Όπως σημείωσε, οι κινεζικές αρχές έχουν αναστείλει όλες τις οργανωμένες εκδρομές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

 
Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του ενημέρωσε την κινεζική αντιπροσωπεία, για τα μέτρα πρόληψης που ήδη έχουν λάβει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα νοσοκομεία.

 
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρχει σύνδεσμος συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ και Κινεζικής Πρεσβείας.