NEA

Μέσω Λονδίνου και Ρώμης επέστρεψαν οι δύο Έλληνες από την Κίνα

Μέσω Λονδίνου και Ρώμης επέστρεψαν οι δύο Έλληνες από την Κίνα

Τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονταν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και είχαν αποκλειστεί εκεί λόγω της επιδημίας του κοροναϊού και της ταξιδιωτικής απαγόρευσης, περιγράφει σε αναλυτική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου την Κυριακή το βράδυ, αναφέρει:

 «Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια, οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη. Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες».

 Το υπουργείο Υγείας δεν παραλείπει στην ανακοίνωσή του να ευχαριστήσει όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας.Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης επαναπατρισμού, ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, στο οποίο επεσήμανε:

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα. Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».