ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μαγνησία, ένα παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας ιατρών - φαρμακοποιών

Μαγνησία, ένα παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας ιατρών - φαρμακοποιών

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: ο κ. Ματσιόλης, η πρόεδρος του τοπικού Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Τίνα Κιάρα και ο κ. Τσιάμης

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Ένα παράδειγμα προς μίμηση που δεν έχει μόνο συμβολική αλλά ουσιαστική σημασία αποτελεί η από κοινού διοργάνωση και συμμετοχή όλων των υγειονομικών στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους στην Μαγνησία.

Για 5η συνεχή χρονιά οι τρεις υγειονομικοί σύλλογοι βρέθηκαν πριν λίγες μέρες μαζί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησαν από κοινού τα προεδρεία των τριών συλλόγων Ιατρικού, Οδοντιατρικού & Φαρμακευτικού «με σκοπό την ενότητα στη διασκέδαση, στη δράση και στη διεκδίκηση», όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι «από φέτος έχουμε μαζί μας και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο αυτής της πρωτοβουλίας πουθενά αλλού και καλό είναι να το διαφυλάξουμε».

Η εκδήλωση για την κοπή της πίτας με την από κοινού συμμετοχή όλων των επίσημων φορέων των υγειονομικών είναι προφανώς αυτό που θέλει και επιζητά ο Έλληνας πολίτης και φανερώνει ότι εάν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα προς την κατεύθυνση που βαδίζουν όλες οι χώρες με προηγμένα υγειονομικά συστήματα.

Παρόμοιες συνεργασίες άλλωστε υπάρχουν και σε άλλους νομούς της χώρας. Συνεργασίες που όπως προαναφέρθηκε δεν είναι μόνο συμβολικού χαρακτήρα. ‘Άλλωστε και στην περίπτωση της Μαγνησίας μόλις πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε καμπάνια ενημέρωσης από τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για την αντιμετώπιση των ιώσεων κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν 74 διευθυντές και εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ευθύμη Τσάμη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ματσιόλη. Στα σχολεία της Μαγνησίας υπάρχει έξαρση των ιώσεων, ενώ την ίδια ώρα εμβολιασμένο για τη γρίπη είναι περίπου το 60% του πληθυσμού. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Ματσιόλης έχουν διατεθεί περίπου 60.000 εμβόλια από τον Οκτώβριο έως σήμερα ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, το 2018, τα εμβόλια έφταναν τις 50.000. «Είναι πολύ σωστή η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το εμβολιαστικό σκέλος των πολιτών και στην περιοχή μας είναι καλυμμένο σε ποσοστό που δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε. Μέχρι χθες παλεύαμε να αντικρούσουμε σκέψεις αντιεμβολιαστικές και τώρα είναι δεδομένο πως είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Αυτήν την περίοδο ο κόσμος δεν ζητάει εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος έχει καλυφθεί και πως έχει καταλάβει ότι η περίοδος εμβολιασμού είναι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν φαρμακοποιοί στην περιοχή οι οποίοι έχουν παρακαταθήκες αντιγριπικών εμβολίων. Παυσίπονα, αντιπυρετικά και αντιβηχικά υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στα φαρμακεία της Μαγνησίας. Από την πλευρά του ο κ. Τσάμης κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται για το θέμα των ιώσεων. «Για την καλή αντιμετώπιση των ιώσεων πρέπει να έχουμε καλή φυσική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκουραζόμαστε. Αν τα συμπτώματα των ιώσεων επιδεινωθούν και ξεπεράσουν το τριήμερο, οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό τους για να εξεταστούν και να δουν αν πρέπει να τους χορηγηθεί θεραπεία. Ο συνωστισμός είναι γεγονός ότι βοηθάει στην εξάπλωση των ιώσεων και ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του κλινήρης και για να αναρρώσει πιο γρήγορα αλλά και για να μην μεταδώσει την ίωση που έχει». Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ενημέρωσης των εκπαιδευτικών. «Τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων και σήμερα εκπαιδεύτηκαν για τις καταστάσεις που προέρχονται από ιούς» σημείωσε. Ακόμη ανέφερε ότι οι διευθυντές έχουν ενημερώσει τη Διεύθυνση ότι υπάρχει έξαρση των ιώσεων αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. «Οι τάξεις είναι χωρίς πολλούς μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κάνουν πολλές επαναλήψεις» .

Με πληροφορίες από το e-thessalia.gr