NEA

ΗΠΑ: Θεραπεία ασθενή με κοροναϊό με πειραματικό φάρμακο κατά του Ebola

ΗΠΑ: Θεραπεία ασθενή με κοροναϊό με πειραματικό φάρμακο κατά του Ebola

 

 Ήδη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία ξεκίνησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς στο Wuhan και προγραμματίζει τη μαζική παραγωγή του πειραματικού φαρμάκου.

 Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 Ειδικότερα, εκπρόσωποι του τομέα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ δήλωσαν, πριν λίγες ημέρες, ότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία περιστατικό ασθενή με κοροναϊό με ένα πειραματικό φάρμακο, το Ebola Remdesivir, το οποίο είχε αναπτυχθεί από τη Gilead Sciences. Το φάρμακο χορηγήθηκε σε έναν 35χρόνο Αμερικανό ασθενή με κορονοϊό. Οι γιατροί ανέφεραν ότι, στις 26 Ιανουαρίου, η κατάστασή του φάνηκε να βελτιώνεται μέσα σε ένα 24ωρο και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου είχαν υποχωρήσει πλήρως τα περισσότερα από τα συμπτώματα εκτός από το βήχα.

 Ωστόσο, η Gilead θεωρεί ότι το περιστατικό δεν αποτελεί απόδειξη ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική θεραπεία. «Δεν έχουμε μια κατάλληλα τεκμηριωμένη αντίληψη της επίδρασης του συγκεκριμένου φαρμάκου ώστε να δικαιολογείται ευρεία χρήση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ryan McKeel, εκπρόσωπος της εταιρείας.

 Επίσης, περαιτέρω έρευνα ζήτησε ο Timoth Sheahan, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Gillings, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, λέγοντας: «Νομίζω ότι η έναρξη μιας κλινικής δοκιμής είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν αυτό το φάρμακο θα λειτουργήσει».

Κινεζική φαρμακευτική εταιρεία προγραμματίζει τη μαζική παραγωγή του φαρμάκου της Gilead

 Η Gilead παρέχει το φάρμακο σε Κινέζους ερευνητές χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Μελετάται το φάρμακο από ιατρική ομάδα στο China-Japan Friendship Hospital, στο Πεκίνο για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία του κορωναϊού, καθώς έχει χορηγηθεί σε μικρό αριθμό ασθενών (761 άτομα) με τη νόσο.

 Μια από τις κλινικές δοκιμές θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα του remdesivir σε ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο χωρίς σοβαρά συμπτώματα, ενώ άλλη κλινική δομική θα το εξετάσει σε άτομα με σοβαρές λοιμώξεις που βρίσκονται σε οξυγόνο ή έχουν άλλες επιπλοκές. Οι ασθενείς θα αξιολογηθούν 28 ημέρες μετά τη θεραπεία και θα συγκριθούν με τις ομάδες εικονικού φαρμάκου.

 Το φάρμακο σκοπεύει να παράξει η BrightGene Bio-Medical Technology. Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει την τεχνολογία να συνθέσει τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά του remdesivir, του φαρμάκου της Gilead, που θεωρείται κατάλληλο για τη θεραπεία του κορωναϊού.

 Η Gilead είχε παλαιότερα αναπτύξει το συγκεκριμένο φάρμακο όταν ξέσπασε η επιδημία του Ebola το 2014, αλλά απέτυχε στην κλινική δοκιμή του. Η BrightGene δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει χορήγηση άδειας χρήσης του φαρμάκου, κάτι που ακόμα δεν έχει εγκριθεί.