NEA

Τις πταίει για την κατάσταση που...ξέφυγε στην Ιταλία

Τις πταίει για την κατάσταση που...ξέφυγε στην Ιταλία

Ποιες αποφάσεις πήρε η Ελλάδα

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Ο μη έλεγχος των πτήσεων τράνζιτ από Κίνα και η υποεκτίμηση των πρώτων κρουσμάτων από τις υγειονομικές αρχές, είναι οι αιτίες της επιδημίας με τόσα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία.

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Όπως εξήγησε, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει μόνο τις απευθείας πτήσεις από Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με αφίξεις επιβατών. «Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. 

Με την Αυστρία να έχει κλείσει τα σύνορά της για τα τραίνα από Ιταλία, την Ελλάδα να έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο άμυνας στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας για όλα τα πλοία που προέρχονται από την απέναντι ακτή, την Γερμανία να έχει βγάλει ταξιδιωτική οδηγία για την Ιταλία, η Ευρώπη φαίνεται να λαμβάνει τα μέτρα της. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ανά πάσα στιγμή όλες οι χώρες του κόσμου μπορεί να παρουσιάσουν κρούσματα και αυτό δεν πρέπει να μας πανικοβάλει καθώς τα στοιχεία είναι σχετικώς καθησυχαστικά:

Ο νέος κορωνοϊός έχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά προκαλεί στο 85% των κρουσμάτων ήπια νόσηση, σαν γρίπη, που δεν χρειάζεται καν νοσηλεία αλλά χρειάζεται απομόνωση του ασθενούς στο σπίτι του ώστε να μην κολλήσει κι άλλους.

Από αυτούς που νοσούν, περισσότερο κινδυνεύουν όσοι έχουν υποκείμενα σοβαρά νοσήματα, όπως είναι τα καρδιολογικά, τα αναπνευστικά, ο καρκίνος, η ανοσοκαταστολή αλλά και όσοι είναι άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς οι νέοι και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλή θνησιμότητα.

Νέα κρούσματα πάντως δεν έχει μόνο η Ευρώπη αλλά και οι χώρες της Ασίας όπου παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με πρώτη την Κίνα που έχει ξεπεράσει τα 78.000 κρούσματα και τους 2500 θανάτους, και ακολουθούν η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν και χθες ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα τους το Μπαχρέϊν και το Κουβέϊτ.

Όπως εξήγησε χθες μετά από δεύτερη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας αργά το απόγευμα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας στην αναγνώριση ενός κρούσματος.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι θα ληφθούν οριζόντια μέτρα ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρα μας, γεγονός που παραμένει ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε άλλωστε νωρίτερα χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου συμμετείχε μαζί με τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε διυπουργική σύσκεψη με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής σύμφωνα με τον ΥΥΚΑ:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.