NEA

Αυστηρά προληπτικά μέτρα και ιχνηλάτηση για τα τρία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας

Αυστηρά προληπτικά μέτρα και ιχνηλάτηση για τα τρία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Άλλα δύο κρούσματα, το παιδί της 38χρονης που επέστρεψε την Κυριακή από το Μιλάνο, και μία ακόμα νεαρή γυναίκα στην Αθήνα που είχε επίσης επιστρέψει από τη βόριο Ιταλία, βάζουν την χώρα σε υψηλότερο συναγερμό. Το παιδί της 38χρονης είναι αγόρι που φοιτά στην 4η Δημοτικού κι είναι 10 ετών. Στην χθεσινή εκδρομή πήγε μόνο αυτή η τάξη, τα μέλη της οποίας μπήκαν στο ίδιο πούλμαν. Το σχολείο έχει 340 μαθητές σε όλες τις τάξεις. Παρότι θα μπορούσαν οι υπόλοιπες τάξεις να συνεχίσουν τα μαθήματα, για προληπτικούς λόγους κλείνει όλο το σχολείο για 14 ημέρες και ζητείται από όλους –παιδιά και δασκάλους- να παρακολουθούν  την υγεία τους. Το γεγονός ότι το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης έκλεισε επί 14 ημέρες, θεωρείται αυστηρό και υπερβολικό μέτρο αλλά το κάνουν για προληπτικούς λόγους και για να ελαχιστοποιηθεί η περίπτωση διασποράς. Το σχολείο απολυμάνθηκε σήμερα το πρωί όπως και το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης το οποίο είχε επισκεφτεί η 38χρονη τη Δευτέρα. Οι δε γονείς των παιδιών ενημερώθηκαν και τους ζήτησαν να περιορίσουν τις επισκέψεις και την στενή επαφή με άλλα πρόσωπα επί 14 ημέρες και να παρακολουθούν την υγεία τους.

Μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης ιχνηλατούνται με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο, όλες οι επαφές των τριών κρουσμάτων.

Η άλλη νεαρή γυναίκα που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι επίσης Ελληνίδα και νοσεί ελαφρά ενώ είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση και των δικών της επαφών.

Ποια θεωρείται από τους λοιμοξιολόγους ως επαφή υψηλού κινδύνου επαφή με κρούσμα:

Πάνω από 15 λεπτά στον ίδιο χώρο με κρούσμα.

Η αγκαλιά και η χειραψία, φυσικά και οι πιο κοντινές επαφές με φιλί κλπ.

Η απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων σε συνάντηση με ασθενή.

Χαμηλού κινδύνου επαφή με κρούσμα:

Οι συνεπιβάτες σε αεροπλάνο, σε πούλμαν, σε ΙΧ κλπ. Δύο θέσεις μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες θέσεις οι κάτοχοι των οποίων ειδοποιούνται να παρακολουθούν την υγεία τους.

Μέτρα στη Βουλή

Κινητοποίηση για την πρόβλεψη κρουσμάτων στη Βουλή ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο προφύλαξης των βουλευτών αλλά και των εργαζόμενων σε αυτή. Οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου ενημερώθηκαν ότι όποιος έχει συμπτώματα, πυρετό ή βήχα, πρέπει να πηγαίνει σε ειδικό χώρο έξω από το κτίριο της Βουλής για να εξεταστεί. Επίσης τα σαπούνια θα είναι μόνο υγρά και όσοι έκαναν πρόσφατο ταξίδι σε χώρα με κρούσματα, πρέπει να ενημερώσουν. Τέλος, υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί δεύτερο ιατρείο στη Βουλή.

Κατά τα άλλα η κατάσταση παγκοσμίως εξελίσσεται ως εξής:

Καταρχάς στην Ιταλία οι θάνατοι συνεχίζουν να είναι 14 ενώ τα κρούσματα αυξάνονται.

Στην Ισπανία από την αρχή της επιδημίας έχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα συνδέονται με την Ιταλία. Εξάλλου ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, όπου είχαν διαμείνει Ιταλοί ασθενείς, έχει μπει σε καραντίνα. Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Ισπανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βόρεια Ιταλία. Επίσης, για να εντοπιστούν τυχόν ασθενείς, εξετάζονται όσοι νοσηλεύονται ήδη σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα άγνωστης αιτιολογίας.

Στη Γαλλία τα κρούσματα έφτασαν τα 18 με το υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει επιδημία στη χώρα, μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις». Από τους 18 ανθρώπους που ασθένησαν, οι δύο κατέληξαν ενώ οι αρχές ετοιμάζονται να διαθέσουν στους πολίτες 15 εκατομμύρια μάσκες και η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Γάλλους να αναβάλουν τα ταξίδια τους στη βόρεια Ιταλία. Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες.

Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 18. Τα δύο τελευταία εντοπίστηκαν την Τρίτη και μεταξύ αυτών είναι ένας 25χρονος ο οποίος όπως δείχνουν όλα μολύνθηκε στο Μιλάνο.

Στη Βρετανία από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.

Στη Κροατία καταγράφηκαν δύο κρούσματα, ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.

Στην Αυστρία εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, που είναι ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ.

Στο Βέλγιο υπάρχει ένα κρούσμα, που είναι άνδρας που έφτασε από την Γιουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.

Στα Σκόπια το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία.

Στη Γεωργία το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Στην Φινλανδία καταγράφηκαν μέχρι χθες δύο κρούσματα. Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ τη Δευτέρα διαγνώστηκε και μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Στη Σουηδία υπάρχει ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου.

Στις βαλτικές χώρες δεν υπάρχει ακόμα κανένα κρούσμα. Στην Δανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία το ίδιο.

Στο Ιράκ όμως η κατάσταση είναι διαφορετική

Το Ιράκ απαγόρευσε χθες όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς και την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Οι Ιρακινοί πολίτες απαγορεύεται επίσης να ταξιδεύουν σε εννέα χώρες: την Κίνα, το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, αναφέρεται στο διάταγμα του υπουργείου που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Με το ίδιο διάταγμα ορίζεται επίσης ότι από σήμερα μέχρι και τις 7 Μαρτίου, σταματούν τα μαθήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ θα κλείσουν σε όλη τη χώρα οι κινηματογράφοι, τα καφενεία και γενικά όλοι οι χώροι συγκεντρώσεων.