NEA

11 νέα κρούσματα, 4 χωρίς γνωστή επαφή με ασθενείς- σε δύο εβδομάδες αναμένεται η έξαρση στην Ελλάδα

11 νέα κρούσματα, 4 χωρίς γνωστή επαφή με ασθενείς- σε δύο εβδομάδες αναμένεται η έξαρση στην Ελλάδα

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

Όπως ανακοίνωσε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, "βρισκόμαστε εν μέσω παγκόσμιας έξαρσης με παραπάνω από 112.000 κρούσματα σε 110 χώρες. Από τα 85 κρούσματα που έχουμε σήμερα, τα 56 προέρχονται από το γκρουπ των ταξιδιωτών στο Ισραήλ. Δίνουμε την μάχη. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι  ήπια αλλά έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και βάζει σε κίνδυνο ασθενείς με πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ογκολογικούς ασθενείς. Επίσης κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι. Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας η προσπάθεια προστασίας των ευπαθών ομάδων. Δεν μπορεί να υπάρχει το "κάνω ό,τι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες". Τους ζητώ να κάτσουν σπίτι τους. Επίσης όσοι έχουν συμπτώματα να κάτσουν σπίτι. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι".

 

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε:

Ένδεκα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, και το σύνολο είναι 84. Οι 81 από αυτούς είναι Έλληνες και οι τρεις ξένης υπηκοότητας. Οι 56 από την ομάδα ταξιδιωτών. Ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ του Ρίου. Οι 57 είναι σε καλή κατάσταση στις οικίες τους. Για  4 δεν έχει τεκμηριωθεί η διαδικασία έκθεσης. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε:

1-Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού σε ανθρώπους ευπαθών ομάδων (ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά, διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής). 

2-Σύσταση τήρηση σε κέντρα αποκατάστασης , ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες νεφρού. θα υπάρξει πρόβλεψη του ΕΟΠΥΥ για ανανέωση συνταγογράφησης ως 30 Ιουνίου.

3-Αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους για άνω των 1000 ατόμων.

4-Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε όλες τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων και εισηγείται τηλεδιασκέψεις όπως για παράδειγμα στα δημοτικά συμβούλια.

5-Ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται με αυστηρά κριτήρια επιδημιολογικά μέσω ΕΟΔΥ.

 

Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουν όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη περισσότερα κρούσματα ακόμα και όπως τα 4 που δεν προσδιορίζεται πηγή έκθεσης.

Η μείωση διασποράς της νόσου στην κοινότητα είναι ο στόχος μας. Ώστε να την καθυστερήσουμε και η κορύφωση να σημειωθεί αργότερα.