ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κώστας Βαρδιάμπασης: Κίνδυνος εκτροχιασμού όσο ο καθένας υποβαθμίζει την κατάσταση με τον COVID19 ή κοιτάζει τον εαυτό του

Κώστας Βαρδιάμπασης: Κίνδυνος εκτροχιασμού όσο ο καθένας υποβαθμίζει την κατάσταση με τον COVID19 ή κοιτάζει τον εαυτό του

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη καταθέτει ο κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου μέσα από τη σελίδα του στο FaceBook που αφορά το πώς βλέπει ως φαρμακοποιός και υπεύθυνος λειτουργός της Υγείας που έρχεται σε άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες τον τρόπο που ο καθένας αντιμετωπίζει το θέμα του νέου κορωνοϊού ο οποίος εδώ και λίγες εβδομάδες έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Ο κ. Βαρδιάμπασης ανήρτησε το συγκεκριμένο άρθρο το βράδυ της Κυριακής 8 Μαρτίου, λίγο πριν μπει σε καραντίνα το ένα τέταρτο των κατοίκων της Ιταλίας λόγω του COVID19 και εκφράζει την ανησυχία του βλέποντας κάποιες συμπεριφορές πολιτών στη χώρα μας που ανεξαρτήτως των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία δείχνουν ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμη στο κομμάτι όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά και της ευαισθητοποίησης.

Πρόκειται για ένα κείμενο χρήσιμο για κάθε επαγγελματία υγείας, για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη σχετικά με ένα θέμα δημόσιας υγείας που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να έχει κανείς μία εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί.

Αναφέρει λοιπόν ο κ. Βαρδιάμπασης:  

«Όσο συνεχίζει ο καθένας να υποβαθμίζει την κατάσταση με τον COVID19, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα να εκτροχιαστεί εντελώς η κατάσταση, κατά την περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας.

Έχω ακούσει στο φαρμακείο ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, η σεναριολογία δίνει και παίρνει.

Αντιληπτό, ως ένα βαθμό. Ίσως δικαιολογημένο.

Εκείνο που δεν δικαιολογείται, είναι το "ο καθένας τον εαυτό του".
Παράδειγμα: πελάτης που πήρε το τελευταίο αντισηπτικό του λίτρου, να λέει "εμείς οι μεγάλοι είμαστε που κινδυνεύουμε, εσείς οι μικροί δεν θα πάθετε τίποτα, ας κολλήσετε".

Μια σύντομη προσπάθεια να εξηγήσω, την έκανα. Όχι, δεν έπαιξε κανένα ρόλο το ότι αν κολλήσω εγώ, θα γίνω ενδιάμεσος φορέας για τους υπόλοιπους. Για την οικογένεια μου, για τον οποιοδήποτε έρχομαι σε επαφή.
Η απάντηση ήταν: "σιγά τι θα πάθεις, θα κλείσεις το φαρμακείο δύο βδομάδες και θες να μας πεις πως δεν θα έχεις ψωμί να φας"

Αυτός είναι ο πολίτης που δεν μπορεί να σκεφτεί απολύτως τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό του.

Αν είχε όμως την παιδεία και την αντίληψη, θα κατανοούσε πως τα έκτακτα μέτρα αφορούν και τον εαυτό του, κυρίως αυτόν, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.
Τα οποία δεν τον νοιάζει αν θα τηρηθούν.

Παρά μόνο να πάρει το τελευταίο αντισηπτικό, την τελευταία μάσκα.
Και μετά να διαμαρτύρεται ο ίδιος γιατί ακυρώθηκε το καρναβάλι.

Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά :

Τα νοσοκομεία στη χώρα είναι ήδη τραγικά υποστελεχωμένα.
Τα νοσοκομεία στη χώρα έχουν εξαιρετικά λίγες διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ, πόσο μάλλον απομονωμένους θαλάμους καραντίνας.
Τι θα συμβεί αν ο καθένας αγνοήσει τις οδηγίες του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ;
Αν λείψουν 3-4 ιατροί από το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, για 14 μέρες, το νοσοκομείο απλώς θα κλείσει.

Αλλά αφήστε τους πιθανούς θανάτους.

Τον αντίκτυπο στην οικονομία δεν τον αντιλαμβανόμαστε;

14 μέρες απουσία από την εργασία καταλαβαίνουμε τι σημαίνει;

Τα κρούσματα σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Αμερική, διπλασιάζονται ανά 6 ημέρες.

Στην Ιταλία, τα μέτρα καραντίνας που τίθενται σε ισχύ από ΑΥΡΙΟ επηρεάζουν 16 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κόσμου, σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της χώρας.
https://time.com/5799107/italy-coronavirus-quarantine/ )
Ναι, δε χρειάζεται πανικός.

Αλλά, σίγουρα, δε χρειάζεται επίσης, να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ως λαός, πόσο επιπόλαιοι είμαστε.

ΥΓ το επισυναπτόμενο είναι από τη μελέτη μας με την Elisavet Derveniotaki, του 2018, σχετικά με το ρόλο του φαρμακοποιού στον αντιγριπικό εμβολιασμό