NEA

Πανδημία από τον ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

Πανδημία από τον ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

Πάνω από 4.300 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του φονικού ιού, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τα 121.000.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, κάλεσε τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν ειδικά μέτρα προστασίας.

«Οι κυβερνήσεις καλούνται να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας, της ελαχιστοποίησης των αναταραχών και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής», τονίζει ο Ghebreyesus.

Σε επαγρύπνηση και εγρήγορση βρίσκονται εθνικές κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρον τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σχεδόν άπασες οι εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθούν να κερδίσουν μια μάχη απέναντι στον χρόνο, χρηματοδοτώντας ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων ώστε να υπάρξει όχι μόνο θεραπεία αλλά και ίαση.
 

Ο κορωνοϊός πέρασε από τη φάση της επιδημίας σε εκείνη της πανδημίας που σημαίνει πλέον ότι δεν αφορά σε μια συγκεκριμένη κοινότητα.

 

Η επιδημία του κορωναϊού έχει πλέον χαρακτηριστεί πανδημία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).  

Ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων εκτός Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.  

Είπε ότι «ανησυχεί βαθιά» από «ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» για τον ιό.  

Μια πανδημία είναι μια ασθένεια που εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ωστόσο, ο Δρ Ghebreyesus είπε ότι η έκκληση για ξέσπασμα μιας πανδημίας δεν σημαίνει ότι η ΠΟΥ άλλαξε τις συμβουλές της σχετικά με τις χώρες και του τι  πρέπει να κάνουν.

 

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι μέχρι το 70% του πληθυσμού της χώρας - περίπου 58 εκατομμύρια άνθρωποι - θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον τον κορονοϊό. Είπε ότι εφόσον δεν υπήρχε γνωστή θεραπεία, η εστίαση θα πέσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. "Είναι ώρα να κερδίσουμε", είπε. Ορισμένοι Γερμανοί ιολόγοι αμφισβητούν το υψηλό ποσοστό. Ο πρώην σύμβουλος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον έλεγχο των ασθενειών, καθηγητής Αλέξανδρος Kekulé, δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι είδε ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης 40.000 περιπτώσεων.

 

Στην Ιταλία, όπου υπάρχουν περισσότερες από 12.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανακοίνωσε το κλείσιμο σχολείων, γυμναστηρίων, μουσείων, νυχτερινών κέντρων και άλλων χώρων σε όλη τη χώρα. Την Τετάρτη, ιταλοί υγειονομικοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών εκεί είχε αυξηθεί σε 827 από 631.

Η Ινδία έχει αναστείλει όλες τις θεωρήσεις για τους αλλοδαπούς, εκτός από τις διπλωματικές και τις θεωρήσεις για την απασχόληση καθώς και τις θεωρήσεις ειδικών έργων μέχρι τις 15 Απριλίου. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι στρατεύματα θα σταλούν στη Νέα Ροσέλ, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν ένα ξέσπασμα του ιού, καθώς ο συνολικός αριθμός συβαμάτων πέρασε τα 1.000 την Τετάρτη. Μια ζώνη περιορισμού 1,6 χλμ τέθηκε σε ισχύ γύρω από την πόλη στα βόρεια του Μανχάταν. Ορισμένα άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα.  Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί παγκοσμίως, καθώς την ίδια ώρα οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης. Η υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Nadine Dorries, δήλωσε ότι είναι θετική για κοροναϊό και είναι αυτοαπομονωμένη στο σπίτι. Πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Βουλγαρίας, καθώς και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας - κατέγραψαν τους πρώτους θανάτους τους, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στο Κατάρ σημείωσε άνοδο από 24 σε 262. Η Κίνα - όπου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά - έχει δει συνολικά 80.754 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 3.136 θανάτους. Αλλά κατέγραψε το χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων, μόλις 19, την περασμένη Τρίτη.