NEA

Αυστραλοί ερευνητές χαρτογραφούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μας στον κορωνοϊό

Αυστραλοί ερευνητές χαρτογραφούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μας στον κορωνοϊό

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των Αυστραλών ερευνητών έχουν χαρτογραφηθεί οι ανοσολογικές αντιδράσεις μίας από τις πρώτες ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα, ενώ τα ευρήματα -όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας- θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπείας για τη νόσο COVID-19.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει μέχρι σήμερα περισσότερους από 175.000 ανθρώπους παγκοσμίως ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 6.700, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων εμφανίζει μόνο ήπια συμπτώματα, η νόσος πλήττει σοβαρά ή θανάσιμα ένα ποσοστό περίπου 20% των ασθενών. Το ποσοστό θνησιμότητας του ιού είναι περίπου 3,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΥ.

Και ενώ επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο που θα ανακόψει τη διάδοση του ιού, οι ερευνητές του Peter Doherty Institute for Infection and Immunity, στην Αυστραλία, δηλώνουν ότι έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του ιού.

Από την εξέταση δειγμάτων αίματος μίας ασθενούς περίπου 40 ετών, της οποίας τα στοιχεία δεν αποκαλύφθηκαν (παρά μόνο ότι επρόκειτο για Αυστραλή πολίτη, η οποία απομακρύνθηκε από τη Wuhan, το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αποκρίνεται στον κορωνοϊό με τον ίδιο τρόπο που καταπολεμά συνήθως τη γρίπη.

Τα ευρήματα βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί κάποιοι ασθενείς αναρρώνουν, ενώ άλλοι αναπτύσσουν πιο σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Καθώς οι ερευνητές παρακολουθούσαν την ανοσολογική απάντηση της Αυστραλής ασθενούς της, ήταν σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια πότε θα ανακάμψει.

Ο υπουργός Υγείας, Greg Hunt, έκανε λόγο για «κορυφαία παγκοσμίως» εξέλιξη, εξαιρετικής σημασίας για την πορεία της έρευνας για την ασθένεια.

«Πρόκειται για την ταχεία ανίχνευση ενός εμβολίου, το οποίο ταυτόχρονα θα προσδιορίζει σε ποια άτομα θα είναι πιο επιτυχής η εφαρμογή του», δήλωσε ο Hunt στους δημοσιογράφους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν, επίσης, «την ταχεία παρακολούθηση πιθανών θεραπειών και αγωγών για ασθενείς που έχουν ήδη κορωνοϊό».

Τουλάχιστον δώδεκα φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν εμβόλια ή αντι-ιικά φάρμακα και άλλες θεραπείες για να πολεμήσουν τη γρήγορη εξάπλωση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 .

Ωστόσο, το επενδυτικό κόστος για τα εμβόλια θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια δολάρια σε μια διαδικασία η οποία, έστω και επιταχυνόμενη, πιθανόν να διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμα μέχρι την τελική έγκριση και κυκλοφορία του εμβολίου, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που συμμετέχουν στην προσπάθεια.