ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τάσος Τερζής: Ναι στην εξυπηρέτηση από τη θυρίδα ως μέτρο προστασίας από την COVID 19 για φαρμακοποιούς και πολίτες

Τάσος Τερζής: Ναι στην εξυπηρέτηση από τη θυρίδα ως μέτρο προστασίας από την COVID 19 για φαρμακοποιούς και πολίτες

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την ανάγκη οι φαρμακοποιοί να εξυπηρετούν τους ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία, ειδικά σε εφημερία από τη θυρίδα τόνισε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού  ΜΑXIMUM FM 93,6 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Τάσος Τερζής υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι καλύτερο τόσο για τον φαρμακοποιοί όσο και για τον ίδιο τον ασθενή ενώ στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση άργησε να κινηθεί στο θέμα του ελέγχου των αποθεμάτων στις μάσκες και τα αντισηπτικά .

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει ο ΦΣ Έβρου για τον κορωνοϊό ο κ. Τερζής εξήγησε ότι «επειδή ο πρώτος στόχος αυτήν την περίοδο είναι η αποφυγή του συνωστισμού, το σημαντικό είναι μέσα στα φαρμακεία να μπαίνουν λίγοι – λίγοι, ένας – ένας, δύο – δύο, ανάλογα με το χώρο του φαρμακείου και τα τετραγωνικά που έχει».  Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι ενώ σε πρώτη φάση εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους τοπικούς συλλόγους καθώς το πρόβλημα με τον SARS CoV 2 εξελίσσεται και τα κρούσματα COVID 19 πληθαίνουν οι φαρμακοποιοί αναμένουν σε δεύτερη φάση την περίπτωση να κλείσει η πόρτα των φαρμακείων και η εξυπηρέτηση να γίνεται από τις θυρίδες.  «Κάποια στιγμή, θα δούμε πότε, θα κλείσει και η πόρτα», όπως είπε διευκρινίζοντας πάντως πως αυτό έχει να κάνει με τις κεντρικές οδηγίες. «Ακόμη περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η κατάσταση και τι οδηγίες θα πάρουμε από κεντρικά», ανέφερε.

Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι καλώς ένας φαρμακοποιός μπαίνει στη λογική της υιοθέτησης μίας τέτοιας λύσης στη λειτουργία του φαρμακείου του. «Το εφημερεύον που είναι εδώ στην Αλεξανδρούπολη το εφάρμοσε και καλά έκανε γιατί στις εφημερίες είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελέγξεις τη ροή του κόσμου, ανοίγοντας την πόρτα». Στην κανονική ροή η κατάσταση, συμπλήρωσε ο κ. Τερζής, «είναι πιο διαχειρίσιμη με τους φαρμακοποιούς να έχουν ορίσει τα σημεία που ο κάθε πολίτης θα στέκεται μέσα στο φαρμακείο για να εξυπηρετηθεί, ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο όμως αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολα να γίνει στην εφημερία. Επειδή έχει πολύ κόσμο σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να κλείνει η πόρτα».

Αυτό προφανώς, κατά τη γνώμη του θα πρέπει να γίνει ο κανόνας και κατά την κανονική διάρκεια της λειτουργίας των φαρμακείων, εφόσον υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.  «Εφόσον ο κίνδυνος γίνει μεγαλύτερος, καταλαβαίνετε ότι οι συνάδελφοι θα αισθάνονται πολύ ανασφαλείς να βάζουν τον κόσμο μέσα, οπότε είναι πιο λογικό να εξυπηρετούμε πίσω από την πόρτα. Δεν θα αλλάξει κάτι. Στην πραγματικότητα ο κόσμος θα εξυπηρετείται εξίσου και καλύτερα να κάθεται έξω στον καθαρό αέρα παρά να μπαίνει μέσα στο χώρο του φαρμακείου για να περιμένει».

Για τον κ. Τερζή είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να μην μπαίνει στη λογική του πλιάτσικου που τον οδηγεί χωρίς λόγο στα φαρμακεία. Αυτή τη στιγμή οι μάσκες και τα αντισηπτικά είναι εξαιρετικά δυσεύρετα έως ανύπαρκτα όμως φάρμακα υπάρχουν. «Δεν χρειάζεται ο κόσμος να πανικοβάλλεται και να πηγαίνει στα φαρμακεία να παίρνει φάρμακα για να τα έχει σπίτι του.  Θα υπάρχουν φάρμακα». Η εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως τόνισε και θα παραμείνει σε καλό επίπεδο.

Μία συμβουλή που έδωσε επίσης ο πρόεδρος του ΦΣ Έβρου είναι αφενός να μη βγαίνει κάποιος από το σπίτι του εάν δεν υπάρχει πραγματικά λόγος και «ειδικά στο φαρμακείο καλό είναι να μην έρχονται ηλικιωμένοι, αυτό τους λέμε και εμείς όταν τους βλέπουμε, αλλά να στέλνουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο πιο νεαρής ηλικίας και να μένουν στα σπίτια τους καθώς είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Σε κάθε φαρμακείο υπάρχει η δυνατότητα με ένα τηλέφωνο να κανονίσουμε για πως θα πάρουν τα φάρμακά τους. Πάντα βρίσκονται λύσεις».

Στο να μην μπαίνουν στη λογική των άσκοπων μετακινήσεων οι πολίτες και ειδικά οι ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον κ. Τερζή θα συμβάλλει και η παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα της παράτασης ισχύος των συνταγών. «Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, θα ανακοινωθεί επίσημα, θα ανοίξουν οι λήξεις όλων των συνταγών για τρεις μήνες, δηλαδή οι συνταγές δεν θα λήγουν σε τρεις μήνες». Αυτό, όπως είπε οι φαρμακοποιοί ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να ισχύσει για έναν μήνα, εκείνος είπε ότι θα ισχύσει για τρεις μήνες. Επίσης όπως είπε ο κ. Τερζής «εμείς θα ζητήσουμε από όλους τους γιατρούς να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης εξάμηνων συνταγών γιατί αυτή τη στιγμή μόνο οι ειδικοί έχουν αυτή τη δυνατότητα αλλά θα ζητηθεί να μπορούν να το κάνουν και οι αγροτικοί γιατροί και οι γιατροί άνευ ειδικότητας ούτως ώστε οι κάτοικοι των χωριών κυρίως που εξυπηρετούνται από αγροτικούς γιατρούς να μπορούν να συνταγογραφούν συνταγή για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην χρειάζεται να προσέρχονται στα ιατρεία  για επανασυνταγογράφηση. Ούτως η άλλως το σύστημα πρέπει να το αποσυμφορήσουμε από αχρείαστη γραφειοκρατία και να το αφήσουμε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των περιστατικών του κορωνοϊού».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κ. Τερζή για το θέμα των ελλείψεων και των υπερβολικών τιμών που έχουν μάσκες και αντισηπτικά αυτήν την περίοδο στην αγορά και για την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει δήλωση αποθεμάτων από όλους εκείνους που τα προμηθεύουν και τα διαθέτουν στην αγορά. «Υποψιάζομαι ότι το κράτος, αργά κατά τη γνώμη μου αποφάσισε να ελέγξει τη διακίνηση αυτών των προϊόντων διότι εάν το είχε κάνει πιο μπροστά ενδεχομένως να φτάναμε να μην υπάρχουν γι’ αυτούς που τα χρειάζονται. Αυτό είναι το πρόβλημα. Επίσης υπήρχε μία φήμη που μάλλον είναι πραγματικότητα ότι ένα container με μάσκες στον Πειραιά κατασχέθηκε από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα πολλοί προμηθευτές να είναι διστακτικοί να φέρουν. Θα πρέπει να γίνει μία καλή συνεννόηση ώστε τα προϊόντα αυτά να καταλήγουν στα φαρμακεία και στην αγορά γενικά οι ποσότητες ελεγχόμενα αυτές που χρειάζονται για να καλύψουν τον πληθυσμό και ταυτόχρονα να κρατηθούν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες για τις δομές υγείας, για τα νοσοκομεία για τα κέντρα υγείας κλπ» σημειώνοντας ότι και οι φαρμακοποιοί πρέπει να φορούν οι ίδιοι μάσκες ως λειτουργοί υγείας που εξυπηρετούν τόσο κόσμο.  

Τέλος ο κ. Τερζής εκτιμώντας το χρόνο που θα χρειαστεί για να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα εξέφρασε την άποψη αυτός θα εξαρτηθεί από τη στάση των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους στα λαμβανόμενα μέτρα. Ωστόσο φάνηκε απογοητευμένος από το γεγονός ότι κάποιοι ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής των μέτρων ήταν απείθαρχοι. «Άκουσα ότι πήγαν κάποιοι στη Βουλγαρία για καφέ γιατί εκεί οι καφετέριες είναι ανοιχτές. Ε, τώρα να σας πω, είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής των μέτρων. Πείτε μου τι θα κάνουμε σε δύο μήνες; Εάν δεν αντέχουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο να κάτσουμε σπίτι μας, τι θα κάνουμε σε δύο μήνες; Γιατί αυτά τα μέτρα δεν θα κρατήσουν ούτε μία εβδομάδα ούτε δέκα μέρες. Πιστεύω ότι θα πάνε τουλάχιστον μέχρι τον Μάη, μη σας πω και αργότερα. Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα πρέπει να καθίσουμε σπίτι μας. Τώρα το να φεύγεις από την Ελλάδα και να πηγαίνεις στη Βουλγαρία για να πιεις καφέ λες και στη Βουλγαρία δεν υπάρχει ο κορωνοϊός, λες και στην Τουρκία δεν υπάρχει, όταν δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που είναι καθαρό, αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω».