ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Βρέθηκε λύση με το Plaquenil

Βρέθηκε λύση με το Plaquenil

 Άδικες κατηγορίες για φαρμακοποιούς αλλά και ευκαιρία να μπει τάξη στον τρόπο χορήγησης φαρμάκων

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων μπήκε τέλος στον πιθανό κίνδυνο εξαφάνισης της υδροχλωροκίνης (Plaquenil) από την ελληνική αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς  με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, που το έχουν πραγματικά ανάγκη καθώς τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτησή του από πολίτες που ήθελαν να το έχουν στα συρτάρια τους για… ώρα ανάγκης, στον πανικό τους να προφυλαχτούν δια παν ενδεχόμενο από τον SARS Cov 2, ακούγοντας ότι πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία λύση στην παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού.

Με ανακοίνωση του την Πέμπτη 19 Μαρτίου ο ΕΟΦ ήρθε να ικανοποιήσει αυθημερόν το σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται για τη χορήγησή του γιατροί και φαρμακοποιοί και του κινδύνου «πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν την θεραπεία  τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους».

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος  PLAQUENIL ορίζεται με «Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις αυτές εξέφρασε η πρόεδρος  της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) κ. Αθανασία Παππά η οποία  μάλιστα σε ανάρτησή της στο fb  ευχαριστεί τον ΠΦΣ και προσωπικά τον πρόεδρο κ. Απόστολο Βαλτά για την παρέμβασή του όσο και τον ΕΟΦ για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε και έδωσε λύση στο ζήτημα που αφορά πολλούς ασθενείς στο χώρο που δραστηριοποιείται η ΕΛΕΑΝΑ. Συγκεκριμένα η κ. Παππά αναφέρει: «Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βαλτά - ΠΦΣ για την παρέμβαση και την άμεση ανταπόκριση του ΕΟΦ! Η εταιρεία SANOFI μας έχει ενημερώσει ότι υπάρχει αρκετό απόθεμα και η αγορά θα εφοδιαστεί άμεσα ! Αυστηρά η χορήγηση θα γίνεται με ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ !»

Πάντως με αφορμή το ζήτημα αυτό ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ανάγκης χορήγησης των φαρμάκων με ιατρική συνταγή.

Σε σχετική ανάρτησή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος θεώρησε ότι κακώς οι φαρμακοποιοί βρέθηκαν στο στόχαστρο και κατηγορήθηκαν ότι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν χορηγώντας το Plaquenil χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη να μην μπορούν να το βρουν. Μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι ο ΕΟΦ έπρεπε να προχωρήσει εδώ και δέκα μέρες στην απόφαση που έβγαλε χθες «για να διαπιστώσουν όλοι τα μικρά αποθέματα στην χώρα μας και μα προλάβει πιθανή παράλογη ζήτηση...»

Στην ανάρτηση αυτή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Να μας σέβεστε» ο κ. Λουράντος εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «η ζήτηση του φαρμάκου αυτού είναι ελάχιστη και ως εκ τούτου τα αποθέματα των φαρμακείων πολύ μικρά! Ουδείς φαρμακοποιός στοκάρει σε φάρμακα μικράς ζήτησης, ειδικά αν δεν έχει πελάτες με την ανάλογη ασθένεια!».

Θεώρησε μάλιστα εκτός πραγματικότητας τις όποιες κατηγορίες ότι οι φαρμακοποιοί δίνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή σημειώνοντας παράλληλα τα εξής: 

«Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει πως δεν είμαστε αντίθετοι με την χορήγηση όλων των φαρμάκων με συνταγή, αρκεί να υπάρχει η υποδομή χορήγησης της από τους γιατρούς για όλο το χρόνο και σε όλη τη Χώρα και να σέβονται αυτό το μέτρο πρωτίστως οι ίδιοι οι γιατροί!!!!

Και όταν μιλάμε για συνταγογράφηση, δεν εντάσσουμε σε αυτή τις ... τηλεφωνικές εντολές ούτε και τις εξ αποστάσεως διαγνώσεις!

Οι φαρμακοποιοί φυλάμε σήμερα Θερμοπύλες και απαιτούμε τουλάχιστον σεβασμό, γιατί από αχαριστία έχουμε χορτάσει!».

Πάντως η λιανική τιμή του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι εξαιρετικά χαμηλή (μόλις 3,73 ευρώ) και προφανώς -καθώς υπόκειται σε διατίμηση- δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί φάρμακο από το οποίο ο φαρμακοποιός μπορεί να κερδίσει χρήματα. Είναι πάντως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα η πολιτεία να μπορέσει να βάλει κάποιους κανόνες για να προστατέψει γιατρούς και φαρμακοποιούς από την πίεση κάποιων ανεγκέφαλων πολιτών που για να πάρουν το φάρμακο που ίδιοι θεωρούν ότι πρέπει να πάρουν -ακόμη κι εάν όχι μόνο δεν πρέπει να το λάβουν αλλά και εάν το λάβουν ενδεχομένως να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο-φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές. Ίσως είναι ανάγκη κάποια στιγμή και ο πολίτης να πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει ευθύνη όταν λειτουργεί με τρόπο που θέτει τον εαυτό του ή τους γύρω του σε κίνδυνο. Η ιστορία αυτή που ζούμε είναι μία ευκαιρία να επανεξεταστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα κάποια πράγματα.