NEA

Αυστηροί τόνοι και νέες συστάσεις για τη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα  

Αυστηροί τόνοι και νέες συστάσεις για τη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα   

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη 

 

Τριάντα εννέα, νέα κρούσματα, ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει φτάσει τους 495.

Επιπλέον είχαμε άλλους 3 θανάτους. Και τα 9 συνολικά θύματα του κορωνοϊού στην χώρα μας είναι άνδρες με υποκείμενα νοσήματα. Τα 84 από αυτά είναι απροσδιόριστα, ενώ τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 20 άτομα, 90 σε συμβατικές κλίνες και 19 έχουν πάρει εξιτήριο.

 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι βλέπουμε σήμερα, την εικόνα που διαμορφώθηκε 10 ημέρες πριν, δηλαδή αυτούς που κόλλησαν 10 ημέρες πριν. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούμε να δούμε πως και εάν λειτουργούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τώρα. Η πορεία της νόσου, είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή τη στιγμή εντός των προβλέψεων. Μένει να δούμε εάν θα διατηρηθεί.

Ωστόσο τόνισε και πάλι, ότι τα μέτρα δεν αρκούν εάν οι πολίτες δεν συνειδητοποιήσουν την ατομική τους ευθύνη. «Δεν είναι διακοπές», επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, κάνοντας αναφορά στους εκδρομείς που συνωστίστηκαν σήμερα στα διόδια με σκοπό να περάσουν τις επόμενες ημέρες εκτός Αθηνών.

Ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε ακόμη, να σχολιάσει έντονα την συμπεριφορά πολιτών που καταφεύγουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν φάρμακα με τη δραστική ουσία χλωροκίνη, στερώντας τα από ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Τεράστια ευθύνη γι’ αυτό το φαινόμενο έχουν και οι γιατροί που τα συνταγογραφούν σε ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη.   

Σχετικά με τα είδη των τεστ που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των κρουσμάτων

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας:

Έχουμε τρία τεστ:

1-Μοριακής τεχνολογίας με δείγμα από μύτη- φάρυγγα, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα στα εθνικά κέντρα αναφοράς και σε ιδιωτικά κέντρα.

2-Ταχεία τεστ που δεν κυκλοφορούν στην αγορά μας και βασίζονται σε αντιγόνα του ιού

3- Τεστ αντισωμάτων που δειλά -δειλά βλέπουν ο φως 

Τα πρώτα κάνουν διάγνωση του ιού και τα χρησιμοποιούμε στα σοβαρά κρούσματα και στους υγειονομικούς. Μας δείχνουν την κορφή του παγόβουνου αλλά την βάση την βλέπουμε μόνο με μαθηματικά μοντέλα.

Δειγματοληπτικά κάνουμε τεστ σε ασθενείς με γριπώδη συνδρομή υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ, για να έχουμε μια δεύτερη εικόνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφουμε μόνο το 15% των κρουσμάτων. Δεν είναι δυνατό να εξεταστούν όλοι για τους οποίους έχουμε υποψία ότι νοσούν.

Σε έντονο ύφος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ισχυρή σύσταση έγινε από τον κ. Χαρδαλιά, να μην μεταβαίνουν οι πολίτες από μεγάλα αστικά κέντρα σε μικρά, μεταδίδοντας τον ιό σε άλλες περιοχές της χώρας με δυσκολότερη έως και αδύνατη πρόσβαση στην περίθαλψη. «Όσοι έχουν πάει, δεν θα πρέπει να συναντήσουν κανέναν. Να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους αποφεύγοντας επαφές με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας!», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα συμπληρωματικά μέτρα που ισχύουν, κάποια από αύριο και κάποια από τη Δευτέρα. Έτσι για τις επόμενες μέρες:

  • Απαγορεύονται από αύριο πρωί οι ακτοπλοϊκές μεταβάσεις σε νησιά για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι νησιών.
  • Απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
  • Παρακολουθούνται μέσα από τις κάμερες όσοι περνούν τα διόδια και ξέρουμε ποιοι είναι.
  • Το Σαββατοκύριακο θα είναι κλειστά τα πάρκα και όλοι οι χώροι όπου μπορούν να γίνουν συναθροίσεις και το μέτρο θα εποπτεύεται και από την αστυνομία.
  • Μειώνεται ο αριθμός των πελατών που μπορούν να βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, σε 1 ανά 15 τ.μ.
  • Απαγορεύονται οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης όπως και οι μεταγωγές κρατουμένων.
  • Επιτρέπονται οι περίπατοι ανά δύο άτομα και σε απόσταση 1,5 μέτρο.
  • Επιτρέπονται οι περίπατοι με κατοικίδια.

Β. Κοντοζαμάνης: «Λελογισμένη χρήση υλικών»

«Υπάρχει επάρκεια υλικών» ανέφερε ο υφ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αλλά γίνεται λελογισμένη χρήση ώστε να διασφαλίσουμε την επάρκεια. Παγκοσμίως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για υλικά και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε μελλοντικές παραγγελίες για να έχουμε συνεχή ροή προϊόντων. Το ίδιο ισχύει και για τα τεστ. Έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια αντιδραστηρίων και έτσι θα συνεχιστούν τα τεστ.

Αναφερόμενος στις κλίνες νοσηλείας ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή απλές 2.156, για μέτρια περιστατικά και 189 κλίνες ΜΕΘ,  αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού και ανοίγουν καθημερινά και άλλες.

Τα Νοσοκομεία Σωτηρία, Παμμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ και Αγία Βαρβάρα, θα είναι νοσοκομεία αποκλειστικά για κρούσματα κορωνοϊού. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης υπάρχει σχεδιασμός και για συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα υποδέχονται ύποπτα περιστατικά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός θα είναι 6 στην Αττική.