NEA

Τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα! "Είμαστε στην αρχή της μάχης» αλλά με...οργανωμένη άμυνα"

Τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα!

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν καταγραφεί συνολικά 492.000 κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως και παραπάνω από 22.000 θάνατοι ενώ 119.000 περίπου έχουν αναρρώσει.

Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 71 νέα κρούσματα και έχουμε σύνολο 892. Σε ΜΕΘ έχουμε  αυτή την στιγμή 54 διασωληνωμένους που είναι κυρίως άνδρες με υποκείμενα νοσήματα ενώ σήμερα καταγράφηκαν και 4 θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε συνολικά 26. Η μέση ηλικία είναι τα 73 έτη. Εξάλλου 42 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε:

«Έως τώρα δεν δίνει επιθετικά στοιχεία αύξησης αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Είμαστε στην αρχή της μάχης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κρούσματα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, όπως ο 42χρονος Γερμανός που κατέληξε στην Κρήτη. Έπαθε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, κάτι που συσχετίζεται με το νέο κορωνοϊό. Και μάλιστα ενώ του χορηγούνταν αντιπηκτική αγωγή για αυτό το σκοπό. Αλλά δεν φαίνεται να αφορούν μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων αυτά τα περιστατικά. Δεν αλλάζει η γενική εικόνα για νέους και υγιείς σε όλο τον κόσμο».

Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά περίπτωση αλλά υπό στενή παρακολούθηση, διότι έχουν σοβαρές παρενέργειες στην  καρδιά και στο αίμα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να δοθούν μαζικά σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Σήμερα επίσης ενέκριναν και νέα θεραπεία γι’ αυτούς που παραμένουν σπίτι, με ήπια συμπτωματολογία  αλλά υπό στενή παρακολούθηση.

ΕΟΔΥ και ECDC παρακολουθεί την πορεία 

Αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου του ευρωπαϊκού κέντρου έδειξε, ότι πριν από 14 ημέρες ο αριθμός νέων κρουσμάτων αυξανόταν καθημερινά με ρυθμό 3,3 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τώρα ανεβαίνει με ρυθμό 36 ανά 1000.000 πληθυσμού. Και έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα πανευρωπαϊκά.

Συγκρίνοντας τα παραπάνω με τη διασπορά στη Χουμπέι, οι Ευρωπαίοι ειδικοί βλέπουν εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων να ακολουθήσει η Ευρώπη, ίδια πορεία με τη Κίνα. Τονίζεται ότι απουσία μέτρων, ο ιός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα. «Με τα ως τώρα δεδομένα και με διαφορετικά μέτρα να έχουν ληφθεί στις διάφορες χώρες, δεν μπορούν να αξιολογήσουν για όλους τι θα γίνει. Η εικόνα από Ιταλία και Ισπανία τους κάνει πολύ ανήσυχους. Εμείς θα συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία.  Δεν έχουμε την πορεία της Ιταλίας αλλά αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε ίδια εικόνα. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα. Είναι  πληθυσμός που πρέπει να προστατευτεί, να ελεγχθεί με τεστ και να πάρει εγκαίρως θεραπεία» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κι όπως είπε, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για τους ασθενείς κυμαίνεται στο 4%-6%.

Η γρίπη σε πτωτική πορεία

Σύμφωνα με την επιτήρηση της εποχικής γρίπης, βρισκόμαστε ήδη σε 241 σοβαρά κρούσματα και 97 νεκρούς με κυριάρχηση τύπου Α. Μέση ηλικία θανόντων είναι τα 67 έτη. Αλλά η πορεία είναι πτωτική στην εποχική γρίπη.

Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Όπως εξήγησε σήμερα ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η εμπειρία των τελευταίων ημερών έδειξε ότι ήταν απαραίτητη η λήψη των μέτρων. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις. Εκτός από ευπαθείς ομάδες, επίσης κανείς δεν είναι ασφαλής. 

Και διευκρίνισε:

-Ο περιορισμός κυκλοφορίας δεν ισχύει για τα σώματα ασφαλείας και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων αλλά μόνο για την κίνηση από και προς την υπηρεσία τους. Για όλα τα υπόλοιπα ισχύει ό,τι για τους υπόλοιπους πολίτες. 

-Τα sms είναι χωρίς χρέωση και δεν διατηρούνται προσωπικά δεδομένα. Από το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε εφαρμογή του gov.gr και έτσι διεκπεραιώνονται θέματα των ΚΕΠ. Επίσης διευκρίνισε ότι λειτουργεί πια και η αλυσίδα αλληλεγγύης με το solidarity.gov.gr. Παρέχονται Online ταινίες, video streeming για επιχειρήσεις, εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία. Ενισχύεται και η διάθεση για εθελοντική βοήθεια στην πλατφόρμα ethelontes.gov.gr

- Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά επαναλαμβανόμενες συνταγές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

- Άρχισε σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη η παροχή των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα οποία μπορούν να μεταβαίνουν και βοηθοί των ασθενών με σχετική εξουσιοδότηση.

- Από όσους μπήκαν σε 14ήμερη ή 7ήμερη (για γιατρούς- νοσηλευτές) καραντίνα το προηγούμενο διάστημα, ήδη 825 έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα.

-Σε 1116 δειγματοληπτικούς ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά  92 παραβάσεις με άτομα που βρέθηκαν εκτός σπιτιού και πήραν τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5000 ευρώ συνοδευόμενο με ποινικές διώξεις. 

-Η πορεία των κρουσμάτων ανά την επικράτεια παρακολουθείται με ειδικά μοντέλα, στα οποία η χώρα είναι χωρισμένη σε 13 κλάστερς και 52 πεδία ελέγχου που ελέγχουμε ανά 12ωρο για να δούμε την εξέλιξη ή πιθανό γρήγορο επιπολασμό ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα, όπως χθες στη Ξάνθη. Υπάρχει επίσης πρόταση συνεργασίας για γεοχωρική ανάλυση με ξένο πανεπιστήμιο, ώστε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες και ανταλλαγή συγκριτικών στοιχείων για τα κρούσματα.

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί τις επόμενες ημέρες. Όσο πιο πειθαρχημένα και με συνέπεια μείνουμε στο σπίτι μας, τόσο πιο γρήγορα θα αφήσουμε πίσω τον εφιάλτη, αγκαλιά με όσους αγαπάμε. Δεν χαλαρώνουμε. Μένουμε Σπίτι. Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δεικρινίσεις από τον υφυποπυργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός, για να του τηλεφωνήσουν για οδηγίες οι έχοντες συμπτώματα πολίτες, υπάρχει σχέδιο να αποταθεί τηλεφωνικά σε νοσοκομείο αναφοράς ή σε τοπικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και ολοκληρωμένο σχέδιο τηλεϊατρικής. Όλα αυτά θα μπουν σε εφαρμογή σχεδόν άμεσα.

Για τις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι αρχικά είχαν προβλεφθεί 2000 αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 3385 εγκρίσεις προσλήψεων και 1700 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία.

Επίσης για τις ΜΕΘ ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι άνοιξαν κλίνες  ΜΕΘ που μέχρι προ ημερών ήταν κλειστές, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω έλλειψης προσωπικού και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε διαθέσιμες κλίνες και εκεί. 

«Στην αρχή του χειμώνα με την έναρξη εποχικής γρίπης, το ΥΥΚΑ είχε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για επιπλέον 80 κλίνες και από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το υπουργείο εξασφάλισε άλλες 55 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά νοσηλείας άλλων περιστατικών,  ώστε στα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχει δυνατότητα για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τους ασθενείς. Το κράτος εξασφαλίζει σε όλους που θα χρειαστούν ΜΕΘ δωρεάν νοσηλεία».