NEA

48.578 νεκροί από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

48.578 νεκροί από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Με τα πιο πρόσφαρα στοιχεία από την πορεία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε σήμερα την ενημέρωση των 18.00, ο κ. Τσιόδρας. Έτσι, έχουμε 48.578 επιβεβαιωμένους θανάτους παγκοσμίως και 203.000 ανθρώπους που ανέρρωσαν. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 215.000 και 515 είναι οι νεκροί. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν από 110.000 κρούσματα η κάθε μία και συνολικά οι δύο χώρες 23.158 νεκρούς.

Στην Ελλάδα έχουμε 27 νέα κρούσματα στην κοινότητα, συν 23 κρούσματα στη δομή προσφύγων στη Ριτσώνα, που τέθηκε σε καραντίνα 14 ημέρων. Επιπλέον έχουμε 119 κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είναι σε καραντίνα, αρόδο του λιμανιού του Πειραιά.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα είναι 1.514 και συνολικά 1.544 μαζί με τα κρούσματα του πλοίου.

Σήμερα έχουμε 91 ασθενείς σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 74 έτη, εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες, ενώ 9 έχουν βγει από τις ΜΕΘ. Οι νεκροί σήμερα είναι 3, ανεβάζοντας το σύνολο σε 53 στη χώρα, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Το 94% ήταν με υποκείμενο νόσημα ή/και άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί 18.844 τεστ.

«Αν είχαμε την πορεία της Ισπανίας, θα είχαμε πάνω από 2000 θανάτους μέχρι τώρα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε αυτή την αργή εξάπλωση της νόσου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Επιστημονικές εξελίξεις

Υπάρχει μία εξέλιξη από τους νευρολόγους. Ένα μικρό υποσύνολο ασθενών κάνει βλάβες στον εγκέφαλο. Ορισμένοι παρουσιάζουν δυσλειτουργία, λήθαργο, επιληψία ακόμα και εγκεφαλικό. Και βέβαια υπάρχουν η ανοσμία και η έλλειψη γεύσης που είναι επίσης νευρολογικά συμπτώματα. Τα σύνδρομα αυτά δείχνουν ότι προέρχονται από εγκεφαλοπάθεια σε ένα 15%, στους πολύ σοβαρά πάσχοντες.

"Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματός λόγω της βαριάς λοίμωξης στους πνεύμονες που προκαλεί ο κορωνοϊός, μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα πρόβλημα. Το βλέπουμε και στη γρίπη, σε σοβαρά πάσχοντες», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Ήδη τα δεδομένα αυτά μελετώνται από ελληνική ερευνητική ομάδα.

Εκ μέρους της ΕΟΜ ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στους δότες μυελού των οστών λέγοντας ότι «έχει εξασφαλιστεί που θα γίνονται οι δωρεές και δεν πρέπει να σταματήσουν».

Νέα άτομα και παιδιά

Σχετικά με τα κρούσματα σε παιδιά και νεαρά άτομα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι ήρεμα και να τους μιλάμε ανάλογα με την ηλικία τους. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σοβαρή μορφή στα παιδιά. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό να πλένουν τα χέρια τους, να μιλούν από μακριά και να μην αγκαλιάζουν. Μόνο πνευματικά φιλιά!»

«Κανείς δεν είναι άνοσος. Όμως σπάνια μπορεί να δούμε και θύματα σε νέους».

Τα δεδομένα από 37 χώρες, δείχνουν ότι η θνητότητα είναι στο 0,66% όσων προσβάλλονται. Μετά τα 50 έτη τα ποσοστά αυξάνονται στο 8% και ανά δεκαετία ακόμα πολύ περισσότερο.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Μένουμε στα αυστηρά μέτρα»

«Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, ο κρατικός μηχανισμός έχει πάρει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και θα εμείνουμε στα αυστηρά μέτρα».

Επιχειρησιακά, το σημαντικότερο σημείο είναι σήμερα η Ριτσώνα. Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και σε συνεννόηση με ΕΟΔΥ, μπήκε σε καραντίνα η δομή για 14 ημέρες. Κατά την ιχνηλάτηση των πιο κοντινών της λεχώνας, βρέθηκαν 23 θετικοί. Κανένα από αυτά τα άτομα δεν νοσεί ούτε έχει συμπτώματα. Όλα τα δείγματα του προσωπικού στο «Αλεξάνδρα» όπου γέννησε και νοσηλεύεται, ήταν όλα αρνητικά. Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος από τη δομή της Ριτσώνας και η ΕΛΑΣ φροντίζει για την τήρηση του μέτρου με αυξημένο προσωπικό. Εξάλλου, ο ΕΟΔΥ έστειλε πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό. Και ιχνηλάτηση συνεχίζεται και σήμερα.

Το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος

Πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και στους 380 επιβαίνοντες συνολικά και τα αποτελέσματα από το Παστέρ τα αποτελέσματα έδειξαν 119 θετικούς και 2 με ακατάλληλα δείγματα που θα επανελεγχθούν. Αποφασίστηκε ο ελλιμενισμός του πλοίου τις επόμενες ώρες, σε ειδική προβλήτα, με περίφραξη της ευρύτερης περιοχής. Οι θετικοί θα παραμείνουν σε απομόνωση στο πλοίο επί 14 ημέρες και οι υπόλοιποι θα επαναπατριστούν σταδιακά. Στην προβλήτα θα μπει ειδική τέντα για τις εξετάσεις από τους γιατρούς. Αλλά όλοι είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Το περιστατικό στη Μύκονο

Εντοπίστηκε στη Μύκονο γυναίκα 69 ετών θετική στο κορωνοϊό, που είναι το πρώτο κρούσμα για το νησί. «Γίνεται ιχνηλάτηση αλλά αποφασίστηκε η αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και των εργοταξίων στο νησί. Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους και η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η Βουλή δωρίζει 50 κλίνες ΜΕΘ

Με ομόφωνη απόφαση των προέδρων στη Βουλή διατίθενται 8 εκατ. από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ψευδής η είδηση για τις ακατάλληλες μάσκες

Η ψευδής είδηση της ημέρας ήταν  αυτή από το νοσοκομείο «Σωτηρία». «Οι μάσκες για τις οποίες έκαναν την καταγγελία οι δύο γιατροί είναι τύπου Ν95 πιστοποιημένες για ιατρική χρήση και με έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Και ο κυκλωμένος αριθμός κουτιού που εμφανίζουν σε φωτογραφίες, δεν είναι ο κωδικός του προϊόντος. Αγοράζουμε προϊόντα πιστοποιημένα και με βεβαιώσεις. Μάσκες θα δώσουμε στον ΠΙΣ για να μοιραστούν στους οικείους συλλόγους. Και θα δώσουμε ξεχωριστά μέτρα προσωπικής προστασίας σε γιατρούς που κάνουν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς.

Σχετικά με την πληρότητα κλινών, οι 870 κλίνες ΜΕΘ που είχαμε μέχρι προ ημερών, σήμερα είναι 902. Και οι 247 λειτουργού μόνο για περιστατικά με κορωνοϊό. Έχουμε ανοίξει και 85 νέες ακόμα στο ΕΣΥ. Αλλά υπάρχει σχεδιασμός -και είμαστε εντός προγραμματισμού σε αυτόν- ανάλογα με το πως πάει η επιδημία θα ανοίξουν κι άλλες. Συγκεκριμένα, έχουμε σκοπό στις επόμενες εβδομάδες οι 247 ΜΕΘ ειδικά για covid-19 να φτάσουν σε αριθμό τις 400».