NEA

COVID-19 & ασθενές φύλο: Είναι τελικά ο ιός πιο φιλικός στις γυναίκες ή είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα;

COVID-19 & ασθενές φύλο: Είναι τελικά ο ιός πιο φιλικός στις γυναίκες ή είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα;

Κανείς δεν έχει ανοσία στο COVID-19, αλλά σύμφωνα με όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία, οι γυναίκες φαίνεται να αντιμετωπίζουν καλύτερα την ασθένεια, αφενός επειδή είναι χαμηλότερο το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τη λοίμωξη με SARS-COV-2, αλλά και στα υπάρχοντα περιστατικά, η λοίμωξη προκαλεί λιγότερο συχνά σοβαρές επιπλοκές και θανάτους.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ποιος ο ρόλος των γυναικείων ορμονών; Είναι προστατευτικά τα οιστρογόνα για την άμυνα του οργανισμού των γυναικών; Πόσο σημαντική είναι η διαφορά των χρωμοσωμάτων του φύλου στην ανοσολογική απάντηση ανδρών και γυναικών απέναντι στον κορονοϊό;  «Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι πράγματι ο SARS-CoV-2 είναι πιο φιλικός με τις γυναίκες», λέει στο dailypharmanews, η Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Σοφία Καλογήρου, η οποία μας ενημερώνει για το θέμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Ιταλία και την Κίνα.

 

Τι δείχνουν τα διεθνή στοιχεία έως σήμερα

«Ας δούμε λίγο τα στατιστικά στοιχεία της Ιταλίας, σε σχέση με το θέμα αυτό, καθώς είναι και η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα, αλλά και της Κίνας, χώρα από την οποία ξεκίνησε όλη αυτή η περιπέτεια», σημειώνει η κα Καλογήρου.

Σύμφωνα με το δελτίο της 23ης Μαρτίου του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας, το 58% των νέων θετικών για την COVID-19 ασθενών είναι άνδρες: 33.399 περιπτώσεις από 57.444 λοιμώξεις. Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «η διαφορά στον αριθμό των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν κατά φύλο αυξάνεται προοδευτικά υπέρ των ανδρών έως την ηλικιακή ομάδα ≥70-79», ενώ «στην ηλικιακή ομάδα ≥ 90 ετών , το ποσοστό των ασθενών του γυναικείου φύλου, υπερβαίνει εκείνο των ανδρών, γεγονός που οφείλεται πιθανώς στη δημογραφική δομή του πληθυσμού, δηλαδή επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερο.

Οι γυναίκες, επίσης, φαίνεται να τείνουν προς ένα ευνοϊκότερο αποτέλεσμα της νόσου. Στην έκθεση της 20ης Μαρτίου του ίδιου φορέα υγείας, η οποία περιγράφει τα χαρακτηριστικά των 3.200 ασθενών που πέθαναν και ήταν θετικοί για την COVID-19 στην Ιταλία, διαβάζουμε ότι το 29,4% των θυμάτων της COVID-19 ήταν γυναίκες και ότι οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης COVID-19 είναι μεγαλύτερες από τους άνδρες (μέσες ηλικίες: γυναίκες 82 - άνδρες 79). 

Όπως γνωρίζουμε, η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Επίσης, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων που πραγματοποίησαν τα Κινέζικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε 44.672 περιπτώσεις μόλυνσης, το 2,8% των ανδρών με COVID-19 θα είχε πεθάνει, ενώ η ασθένεια ήταν θανατηφόρα μόνο για 1,7 % των γυναικών.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι το ηλικιακό φάσμα έχει σημασία, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, αφενός ότι ο μέσος όρος ζωής του γυναικείου πληθυσμού είναι μεγαλύτερος και αφετέρου ότι τα υποκείμενα προβλήματα υγείας αυξάνονται με την ηλικία.

Σε μια από τις μελέτες που ήρθε στο φως γινόταν λόγος για το ρόλο των οιστρογόνων και πώς αυτά καθιστούν τις γυναίκες ελαφρώς πιο οχυρωμένες.

Ποιοι είναι οι πιθανότεροι προστατευτικοί παράγοντες;

«Οι ορμόνες του φύλου δρουν ως σημαντικοί διαμορφωτές των ανοσολογικών αποκρίσεων. Για παράδειγμα, να θυμάστε ότι η τεστοστερόνη, η αρσενική σεξουαλική ορμόνη, είναι γενικά ανοσοκατασταλτική, ενώ τα οιστρογόνα, σημαντικές θηλυκές ορμόνες ρύθμισης του φύλου, τείνουν να είναι ανοσοδιεγερτικά.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2016, τεκμηρίωναν ότι τα οιστρογόνα παρέχουν προστατευτικά αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα μολυσμένα με στελέχη SARS-CoV, το ίδιο στέλεχος ιού από το οποίο προέκυψε ο κοροναϊός που ήταν υπεύθυνος για την COVID-19. Η ανάλυση της ανοσολογικής απόκρισης δείχνει ότι τα θηλυκά άτομα αναπτύσσουν πιο έντονες και υψηλότερες ανοσολογικές αντιδράσεις στα ιικά αντιγόνα από ότι τα αρσενικά και αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί, επίσης, να καθορίσει μια διαφορετική απόκριση εμβολίου μεταξύ των φύλων.

Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει θέμα φύλου στο COVID-19, το οποίο δεν πρέπει να αγνοείται κατά την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά , έχουν σαφείς διαφορές στα χρωμοσώματα του φύλου. Περίπου 1000 γονίδια έχουν χαρτογραφηθεί στο χρωμόσωμα Χ, προς τα 100 μόνο του χρωμοσώματος Υ. Πολλά από τα γονίδια του χρωμοσώματος Χ σχετίζονται με την ανοσία και κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση παρέχοντας σε γυναίκες που έχουν 2 χρωμοσώματα Χ, αυτούς τους πόρους. Ο βιολογικός σκοπός αυτού του σημαντικού αμυντικού εξοπλισμού των γυναικών οφείλεται στην ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία του είδους, αλλά ως αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν μεγαλύτερο αριθμό αυτοάνοσων ασθενειών».