NEA

Σημαντική η μείωση των κρουσμάτων αλλά σημαντική και η τήρηση των μέτρων τις επόμενες μέρες  

Σημαντική η μείωση των κρουσμάτων αλλά σημαντική και η τήρηση των μέτρων τις επόμενες μέρες   

 

Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη

 

Όπως ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έχουμε καταγεγραμμένα 1.947.000 κρούσματα παγκοσμίως, 460.000 ανέρρωσαν αλλά έχουμε και 121.793 θανάτους. Στις ΗΠΑ είχαν σήμερα 778 θανάτους και στην Ισπανία 300 θανάτους σε μια μέρα.

Στην Ελλάδα είχαμε σήμερα 25 νέα κρούσματα και συνολικά 2.170. Το 56,2% είναι γυναίκες, εκ των οποίων τα 555 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 869 με ήδη γνωστό κρούσμα. Σήμερα βρίσκονται σε ΜΕΘ 76 άτομα με μέση ηλικία τα 68 έτη και οι 17 ήταν γυναίκες. Το 80% είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Και 17 άτομα έχουν βγει από ΜΕΘ. Σήμερα εξάλλου είχαμε 2 ακόμα θανάτους και 101 συνολικά. Οι 27 ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία τα 73 έτη με το 89% να έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Στην χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 48.798 τεστ.

Εξάλλου σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Αρκουμανέα, επισκέφτηκε τη Λέσβο και πραγματοποίησε σύσκεψη στο Βοστάνειο Νοσοκομείο. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με του υπεύθυνους του προγράμματος Philos και εκπροσώπους των ΜΚΟ για τον καλύτερο συντονισμό και μέτρα αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος μεταξύ των μεταναστών. 

Σωφρονιστικά ιδρύματα

Τα μέτρα για κρατούμενους και προσωπικό στα ιδρύματα αυτά είναι σημαντικά. Αν υπάρξει κρούσμα, η απόκριση πρέπει να είναι άμεση. «Είναι και θεωρούνται ευάλωτοι πληθυσμοί. Είμαστε σε διαβούλευσης με τα αρμόδια υπουργεία για λιγότερο συγχρωτισμό και άμεση απόκριση. Η σωστή υγιεινή πρέπει να είναι προτεραιότητα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Επίσης ο καθηγητής χαιρέτισε την αλληλεγγύη στη γνώση και την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και την διεθνή συνεργασία, για την παρασκευή εμβολίου, που ανακοίνωσαν δυο μεγάλες εταιρίες.

Για τις μετακινήσεις στην περιφέρεια

Για αυτούς που είναι ήδη στην επαρχία είναι σημαντική η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοαπομόνωσης ακόμα και με έναν πονόλαιμο. Να προσέχουν τις ευάλωτες ομάδες. «Δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη επάνω μου να μεταφέρω τη νόσο», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Κορύφωση του πρώτου κύματος

Σχετικά με τα σενάρια που ακούγονται ο κ. Τσιόδρας εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση. Το γνωστό σε όλους Ρ- 0 που αντιπροσωπεύει αυτούς που θα κολλήσουν, μειώνεται. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν για όλους να υπάρχουν λοιμώξεις που θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα συστήματα υγείας. Εμάς το Ρ-0 είναι κάτω από 1 χάρις στα μέτρα που λάβαμε. Είναι σημαντικό η νόσος να φθίνει και τελικά να εξαφανιστεί. Αλλά δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε πρόβλεψη»

Η ενημέρωση από τον κ. Νίκο Χαρδαλιά

Αυτή είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Οι επιλογές μας θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Το πόσο γρήγορα και αν θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να δείξουμε σύνεση και υπομονή τις επόμενες ημέρες. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε σπίτια φίλων και συγγενών. Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό. θα το περάσουμε σπίτι με αυτούς που ζούμε μαζί. Ούτε σε ταράτσες και πιλοτές όλη η γειτονιά. Μην καταστρέψουμε αυτά που καταφέραμε με στερήσεις».

Για τα Κοιμητήρια εν’ όψη της Μ. Πρασκευής

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, φέτος δυστυχώς δεν θα έχουμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε τα κοιμητήρια. Ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια θα μείνουν κλειστά. Επίσης την Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοιχτά από 1 το μεσημέρι ως 7 το απόγευμα. 

Επιχειρησιακά

Στη Ξάνθη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα 336 δείγματα που ήταν όλα αρνητικά. Και αρνητικά ήταν επίσης τα 15 του προσωπικού της παιδιατρικής ΓΝ Ξάνθης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση. Αποφύγαμε μία κατάσταση δύσκολη αλλά καλούμε μέχρι 27 Απριλίου να ακολουθήσουν όλοι τις διαδικασίες για μεγάλες και μικρές απαγορεύσεις», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τηλεφωνικές αιτήσεις σε ΚΕΠ

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εξυπηρετεί με τηλέφωνο και κούριερ τους πολίτες που χρειάζονται έγγραφα και πιστοποιητικά. Η αίτηση μπορεί να γίνει και από νόμιμα εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο. 

Ξεκινάει μεγάλη μελέτη στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης για εμβληματική μελέτη (με συμμετοχή των: ΕΚΠΑ, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Δημόκριτος, Ινστιτούτο Παστέρ) για διερεύνηση του κορωνοϊού, των επιδημιολογικών στοιχείων και άλλων πολλών σημείων που χρίζουν διευκρίνισης.

Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών για τη μη τήρηση των κανόνων. Αυτές είναι: Οδού Θεοτόκη στο Πειραιά, στον Ορχομενό και στις Θεσπίες.