NEA

Έγκριση του FDA στο πρώτο διαγνωστικό τεστ COVID-19 για χρήση στο σπίτι

Έγκριση του FDA στο πρώτο διαγνωστικό τεστ COVID-19 για χρήση στο σπίτι

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει χορηγήσει άδεια -έκτακτης ανάγκης με fast track διαδικασίες-  στο πρώτο COVID-19 testing kit για χρήση στο σπίτι.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το kit ρινικού επιχρίσματος θα πωλείται από την LabCorp και τα δεδομένα που έχουν υποβληθεί στον FDA δείχνουν ότι είναι εξίσου ασφαλές και ακριβές –ως προς τη συλλογή δειγμάτων– με τη διαδικασία δειγματοληψίας σε νοσοκομείο ή σε άλλη ιατρική δομή.

Με αυτό το kit, οι ασθενείς θα λαμβάνουν ρινικό επίχρισμα και θα ταχυδρομούν το δείγμα μέσα στο ειδικό πακέτο στη LabCorp. Το πρώτο οικιακής χρήσης τεστ θα είναι διαθέσιμο σύντομα στους περισσότερους καταναλωτές στις περισσότερες πολιτείες.

Η εταιρεία δηλώνει ότι θα διαθέσει αρχικά τα τεστ στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης οι οποίοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό και κινδυνεύουν από τη λοίμωξη COVID-19, με τη διαθεσιμότητα στους γενικούς καταναλωτές να καλύπτεται τις επόμενες εβδομάδες.

 Ο Δρ Stephen M. Hahn, επίτροπος του FDA, τόνισε σε σχετική δήλωσή του: «Με τη διάθεση του συγκεκριμένου τεστ, υπάρχει τώρα μια εύκολη και αξιόπιστη επιλογή για τη συλλογή δειγμάτων ασθενών από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους».

Το kit θα κοστίσει 119 δολάρια, με τους καταναλωτές να πληρώνουν εκ των προτέρων και να ζητούν την αποζημίωση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο.
Η κυβέρνηση Trump έχει ήδη δηλώσει ότι τα τεστ για το COVID-19 δε θα πρέπει να επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Τα kit της LabCorp θα μπορούσαν να μειώσουν την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί από τους πολίτες που ζητούν διαγνωστικές εξετάσεις για το νέο κορωνοϊό αλλά ταυτόχρονα να μειώσουν και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στους γιατρούς και τους πολίτες που δεν έχουν μολυνθεί και μεταβαίνουν σε δομή υγείας με την υποψία και μόνο.

 Η ενέργεια αυτή ακολουθεί άλλες εταιρείες, όπως η Walmart και η CVS, που έχουν δημιουργήσει κέντρα μετάβασης ύποπτων περιστατικών για διενέργεια διαγνωστικών δοκιμών σε χώρους στάθμευσης.