ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καταγγελία κατά πάντων για τις ελλείψεις σε φάρμακα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Καταγγελία κατά πάντων για τις ελλείψεις σε φάρμακα από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Δώσαμε αγώνα για τις ελλείψεις φαρμάκων εν μέσω κρίσης αλλά δεν εισακουστήκαμε αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

 

Σοβαρές καταγγελίες εκτοξεύει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου για τον τρόπο που χειρίστηκαν φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και Υπουργείο Υγείας το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Ο Φ.Σ.Δ. με υψηλό αίσθημα ευθύνης καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, έδειξε υψηλά αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στο ρόλο του σαν πυλώνας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ταλαιπωρία των ασθενών και λειτουργώντας ως σύμβουλος υγείας των πολιτών στις αυξημένες ανάγκες τους.

Η διασπορά και η κατανομή των φαρμακείων τόσο στην επικράτεια όσο και σε επίπεδο νομού, η υπευθυνότητα και η επιστημονική κατάρτιση των φαρμακοποιών, συνετέλεσαν στο να απορροφηθούν όλοι οι κραδασμοί, με αποτέλεσμα η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω.

Παρόλο που όλα τα μέτρα που ελήφθησαν έτειναν στην βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών (άυλη συνταγογράφηση, μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης των συνταγών κ.λ.π.) το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων που προϋπήρχε της κρίσης διογκώθηκε, αν και προβλέφθηκε η παροδική απαγόρευση των εξαγωγών (μέτρο που επανειλημμένα κρίθηκε αναποτελεσματικό).

Αποτέλεσμα, να χαθούν από την αγορά απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία ευπαθών ομάδων με κίνδυνο για την ζωή τους και να επιβαρυνθεί το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.

Ο Φ.Σ.Δ. με συντονισμένες ενέργειες επισήμανε το πρόβλημα έγκαιρα αλλά υπήρξε αποποίηση και μετατόπιση ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (φαρμακαποθήκες, εταιρείες, Ε.Ο.Φ., Υπουργείο Υγείας).

Μεσούσης της κρίσης, που όλοι αντιλήφθηκαν την αξία της ανθρώπινης ζωής ανεξαρτήτου κόστους, προτείνουμε πρωτίστως την πλήρη κάλυψη των εγχώριων αναγκών με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών και κατάργηση των παράλογων απαιτήσεων των εταιρειών κατά την προμήθεια φαρμάκων.

Ο Φ.Σ.Δ. είναι στην διάθεση κάθε υπερκείμενης αρχής για να συμβάλει στην λύση του προβλήματος αυτού».