NEA

Σ.Τσιόδρας-κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα, 2. 678 συνολικά και 148 θάνατοι

Σ.Τσιόδρας-κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα, 2. 678 συνολικά και 148 θάνατοι

15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

 

Ο κ. Τσίοδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.678 από την αρχή της πανδημίας. Το 56% αυτών είναι άνδρες, ενώ 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.340 αφορούν σε ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης 33 διασωληνωμένοι με επιπλοκές από τον κορωνοϊό, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς 8 είναι γυναίκες, ενώ το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι σήμερα, 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Ένας ακόμη θάνατος από τον κορωνοϊό

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο από τον κορωνοϊό, με την χώρα μας να μετρά συνολικά 148 νεκρούς. 40 εξ αυτών ήταν γυναίκες, ενώ το 93,2% των θυμάτων έφερε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 90.043 δείγματα για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα συρροές θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στα 11 νέα κρούσματα που διαπιστώθηκαν την Τετάρτη στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και όπως είπε, μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ, ΕΟΔΥ έγινε επιτόπια επίσκεψη στο 401.

Πραγματοποιείται διερεύνηση της διασποράς με συγκεκριμένο σχέδιο και ολοκληρώνεται σταδιακά ο εκτεταμένος έλεγχος. Το νοσοκομείο διαθέτει θαλάμους ειδικούς για τη νόσο, πρόσθεσε τονίζοντας πως επισκέφτηκε τις δομές προσωπικά, ενώ ευχήθηκε περαστικά στους ασθενείς.

 

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά και στις μεταλλάξεις του ιού. Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται. «Δεν ξέρουμε πως θα είναι η πορεία του» σημείωσε. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε έρευνα στις ΗΠΑ που έδειξε πως η νέα μετάλλαξη δείχνει πως ο κορωνοϊός αποδυναμώνεται. Τα ευρήματα αυτά χαρακτηρίζονται σημαντικά από τον ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι αφορούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση του ιου SARS το 2003.

Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης μελετούμε και τον νέο κορωνοϊό, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως ομάδα ερευνητών ανίχνευσε περίπου 200 μεταλλάξεις. «Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών αυτών βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός» είπε και εξήγησε πως αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού ήταν σημαντική στα αρχικά στάδια. «Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά διαφορετικά σημεία εισόδου. ΟΙ ασθενείς «μηδέν»  είναι πολλοί είπε φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που δείχνει πως ο κορωνοϊός εισήλθε ανεξάρτητα και πολλές φορές στη χώρα.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιστήμονες καταλήγουν πως ο κορωνοϊός αναδύθηκε στο τέλος του 2019 και ότι είναι απίθανο να βρίσκεται σε κυκλοφορία για πολύ καιρό πριν. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως φαίνεται πως εντοπίζεται κοινός πρόγονος μεταξύ των κορωνοϊών, στη χρονική στιγμή που πέρασε στους ανθρώπους από τα ζώα. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως δεν υποστηρίζεται η θεωρία συνωμοσίας για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο.

Σε ό, τι αφορά τις μεταλλάξεις του, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου. «Δεν γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός» σημειώνει. Τέλος, ο λοιμωξιολόγος παραθέτει ευρήματα που δείχνουν πως σε κάποιες περιοχές ανά τον κόσμο παρατηρείται μικρός αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο, προσθέτει, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη φαρμακευτικής θεραπείας ή εμβολίου.

 

Χαρδαλιάς για τον συνωστισμό στις πλατείες: «Διακινδυνεύονται ζωές -Δεν είναι αντίσταση και μαγκιά»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για ακόμη μια φορά τόνισε το μεγάλο κίνδυνο αναφορικά με την πιθανότητα έκρηξής της διασποράς του κορωνοϊού, με τον συνωστισμό πολιτών σε πλατείες περιοχών.

Το ότι δεν ζήσαμε εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών οφείλεται στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, της οικογένειάς τους, δεν είναι αντίσταση, ούτε μαγκιά, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Ο κορωνοϊός κολλάει εξαιρετικά εύκολα. Είδαμε μόλις χθες πως από έναν άνθρωπο μόνο κόλλησαν άλλοι δέκα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, θέλοντας να υπογραμμίσει την μεταδοτικότητα του ιού.

Μιλώντας για τον ρόλο της αστυνομίας, ο κ. Χαρδαλίας επεσήμανε ότι «ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές».

Το κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μετά τον συγχρωτισμό 300 περίπου νεαρών, το βράδυ της Τρίτης. Νεαροί με μπύρες στα χέρια έστησαν το δικό τους… πάρτι στην πλατεία, μετά την άρση των μέτρων, χωρίς να κρατούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δυνάμεις της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο και ακολούθησαν επεισόδια, καθώς οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια μπύρες.