ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ: Αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Θανάσης Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ: Αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lepanto R-TV με θέμα συζήτησης το εμβόλιο και τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη εμβολίου σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου με  πάνω από 120 προγράμματα σε όλον τον κόσμο να στοχεύουν στην παραγωγή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Και αυτό είναι το θέμα. «Για να βγει ένα εμβόλιο στην αγορά θα πρέπει να είναι ασφαλές, να έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες» τόνισε ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος απέδωσε την αισιοδοξία του στο ότι «αυτήν τη στιγμή ήδη έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στη φάση β’, σε ανθρώπους, από τουλάχιστον οκτώ προγράμματα παγκοσμίως από εταιρείες τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών ωρών».

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, «μέχρι τέλος του χρόνου ευελπιστούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Ωστόσο, συμπλήρωσε, «επειδή έχουμε και την άλλη τη γρίπη, την εποχιακή που παίρνει και αυτή ζωές, πρέπει και προς αυτήν την κατεύθυνση να είμαστε έτοιμοι, διότι τη νέα χρονιά θα υπάρξει πίεση και για την εποχιακή γρίπη και ήδη υπάρχει προβληματισμός για το εάν θα επαρκούν οι δόσεις για την εποχιακή γρίπη. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει από νωρίς σχεδιασμός και επειδή στη χώρα μας μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά, νομίζω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή και εμείς αλλά έχουν χτυπήσει το κουδουνάκι και φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες προκειμένου από Σεπτέμβρη να μπορούμε να έχουμε τις απαιτούμενες ποσότητες».

Σε ό,τι αφορά τα νέα στο μέτωπο των φαρμάκων ενάντια στον κορωνοϊό ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι «τέσσερα είναι τα φάρμακα που παγκοσμίως αυτή τη στιγμή έχουν βγει πρωτόκολλα και χρησιμοποιούνται» μεταξύ των οποίων η ρεμδεσιβίρη  που στις ΗΠΑ ήδη έχει πάρει την αδειοδότηση και η οποία χορηγείται μόνο στα νοσοκομεία και το lopinavir/ritonavir, ένα φάρμακο κατά του HIV/AIDS. Δεν πρόκειται για  καινούργια φάρμακα και βέβαια δεν οδηγούν σε ίαση αλλά βοηθούν στην αντιμετώπιση των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID 19, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Αισιόδοξα νέα από τα φαρμακεία για το δημογραφικό

Αύξηση στις πωλήσεις των τεστ εγκυμοσύνης παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο  Γενικός Γραμματέας του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αργύρης Αργυρόπουλος στο Mega.

Ο κ. Αργυρόπουλος έκανε λόγο για μία ευχάριστη είδηση και παρόλο που «η αύξηση αυτή είναι μικρή, υπάρχει όμως και είναι αισθητή και έρχεται», όπως είπε, «μάλλον ως αποτέλεσμα του ενάμιση μήνα εγκλεισμού που προηγήθηκε». Μάλιστα παρατήρησε ότι «είναι πολύ προτιμότερο από την αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών προϊόντων που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στις βόρειες χώρες, όπου δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια και οι λαοί έχουν μία πολύ διαφορετική ιδιοσυγκρασία σε σχέση με αυτήν των Ελλήνων».