NEA

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στο υπ. Υγείας

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στο υπ. Υγείας

Συμφωνία για την παράδοση των πρώτων τεστ αντισωμάτων από την Αbbot

 

Το υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, κ.Pyatt, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνολογίας, μια συνεργασία που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι σε συνδυασμό και με τις ενδεχόμενες επενδύσεις, κορυφαίων επιχειρήσεων στη χώρα.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δυνατότητα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει το τεστ αντισωμάτων της αμερικανικής εταιρείας Abbot για τον κορωνοϊό. Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας για το θέμα, «θα είμαστε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα πολύ υψηλής ευαισθησίας τεστ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αμερικανική Κυβέρνηση και φυσικά την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας, να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας».

Η προμήθεια αυτών των τεστ έχει καλυφθεί, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, από τη δωρεά του κ. Προκοπίου.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στις δηλώσεις του, έκανε αναφορά στον υποδειγματικό τρόπο που χειρίστηκε η Ελλάδα την κρίση του κορωνοϊού. «Οι δράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έσωσαν ζωές, αλλά έκαναν επίσης και εξαιρετική δουλειά στο να βελτιώσουν τη διεθνή φήμη της Ελλάδας, σίγουρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αμερικανική Κυβέρνηση», τόνισε και συνεχάρη τον υπ. Υγείας και την ηγεσία του υπουργείου σε αυτή την προσπάθεια αλλά και όλους τους Έλληνες υγειονομικούς «ήρωες» όπως χαρακτηριστικά είπε αυτής της ιστορίας. Ο κ. Pyatt έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία των δύο χωρών αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αναλυτικότερα ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε:

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, κάτι που όλοι μας θα θυμόμαστε, αλλά νομίζω ότι όλοι μας στην Πρεσβεία είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή και αισθάνομαι δέος μπροστά στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Ελληνικός Τομέας Υγείας. Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Υπουργό κ. Κικίλια τις τελευταίες εβδομάδες, για μια πληθώρα θεμάτων που σχετίζονται με την ανταπόκριση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, το ρόλο των αμερικανικών επιχειρήσεων, της αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά και την ανταπόκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παγκόσμια πρόκληση, γιατί είναι ξεκάθαρα μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί από κοινού.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Abbott Corporation για τη στενή τους συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας. Η Abbott συμβολίζει την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας της Υγείας. Αντικατοπτρίζει το καινοτόμο πνεύμα του αμερικανικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των μοναδικών ικανοτήτων που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις.

Πριν λίγες μέρες ακούσαμε τον ανώτατο επιδημιολόγο των ΗΠΑ, Dr. Anthony Fauci, να ευχαριστεί την Ελλάδα για τον ρόλο της ως μιας από τις χώρες που πραγματοποιούν δοκιμές του σκευάσματος Remdesivir της Gilead, ως πιθανού φαρμάκου για τη θεραπεία του κορωνοϊού και υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πρόσφερε ένα σημαντικότατο ποσό – τρία εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, για την έρευνα που πραγματοποιεί πάνω στην COVID-19.

Και ακόμη και ενώ εμείς συναντιόμαστε εδώ σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες ερευνητές σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που εργάζονται σε φαρμακευτικές εταιρείες παγκόσμιας ηγετικής κλάσης, στα κυβερνητικά και πανεπιστημιακά μας εργαστήρια, καθώς και σε εκατοντάδες διαφορετικές τοποθεσίες προκειμένου να βρουν σύντομα θεραπείες και εμβόλιο για την COVID-19.

Όπως προειδοποίησε ο Dr. Fauci πρόσφατα, η ώρα αυτής της λύσης δεν είναι σίγουρη, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ μεγάλες. Και γνωρίζω ότι η αμερικανική βιομηχανία, οι Αμερικανοί ερευνητές και οι πολυεθνικές μας εταιρίες, όπως η Abbott, η Pfizer που αυξάνει την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, η Abbvie που ήδη διατηρεί κέντρο κλινικών δοκιμών εδώ στην Αθήνα, θα έχουν ηγετική θέση στην προσπάθεια αυτή.

Καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις επανέρχονται στην αγορά – πράγμα που συζήτησα με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη χθες – και καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος, συμφωνούμε στη σημασία αξιόπιστων τεστ, ώστε οι αξιωματούχοι και οι επιστήμονές μας μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις στη βάση αξιόπιστων πληροφοριών για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία αυτή την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού.

Είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος με την παράδοση 200.000 τεστ αντισωμάτων από την Abbott  στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας.

Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτή είναι μια εμπορική συμφωνία αλλά χρειάστηκε ιδιαίτερο συντονισμό μεταξύ του Υπουργείου και της Abbott, και η Πρεσβεία με μεγάλη χαρά βοήθησε στη διευκόλυνση αυτής της συνεργασίας. Ελπίζουμε αυτή η παράδοση των τεστ να βοηθήσει την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη επόμενη περίοδο της καταπολέμησης του ιού και της επαναφοράς της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Και να είστε βέβαιοι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη λύση αυτού του προβλήματος. Θα το λύσουμε μαζί και θα προχωρήσουμε μπροστά ως σύμμαχοι και εξαιρετικά στενοί εταίροι».