NEA

Έρευνα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Ήδη 4 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη

Έρευνα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα: Ήδη 4 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη

Στη χώρα μας, η πορεία του ιού μέχρι τώρα είναι ήπια, γεγονός που ταυτόχρονα σημαίνει ότι δε συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσίας. Εκτιμάται, με τα έως τώρα δεδομένα, πως μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από τον ιό, ίσως λιγότερο και από το 0,5% του πληθυσμού.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Περισσότερα δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την πορεία είναι απαραίτητα. Γι’ αυτό το λόγο, ήδη προγραμματίζεται και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής 4 μελετών, όπως ανέφερε στη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο εκπρόσωπος για το νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα από τις μελέτες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες ή και εβδομάδες.

 

Οι 4 μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα

Πρώτον, προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, για να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια, η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας στη χώρα, μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές. Λίγο παραπάνω κάποιες περιοχές, λίγο παρακάτω κάποιες άλλες.

Δεύτερον, οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το υπουργείο Υγείας, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων, τουλάχιστον 10.000, από αιμοδότες. Σύντομα, θα έχουμε μια πρώτη ιδέα για την ανοσία και αργότερα προοπτικά δεδομένα από ένα σημαντικό υγιή πληθυσμό, όπως οι αιμοδότες μας. Έναν πληθυσμό που καλύπτει εύρος ηλικιών από 18 έως 65 έτη. Σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων της νόσου από το νέο κορωνοϊό αφορά ακριβώς αυτές τις ηλικίες.

Τρίτον, επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς. Αυτή έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου τη συλλογή δειγμάτων, συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται ήδη από 5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Τέταρτον, στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για τον κορωνοϊό. Η μελέτη είναι πρόταση μιας ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η οποία υποστηρίζεται από την Περιφέρεια της Κρήτης και θα διεξαχθεί με την στήριξη της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ, των ιατρικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων του νησιού.

 

Ανάλογες μελέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Παρόμοιες μελέτες ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Οι μελέτες της Ισπανίας μιλούν για τη διαφορετική πορεία σε κάποιες περιοχές σε σχέση με άλλες -όπως ακριβώς κάνουν και ανάλογες μελέτες στην Ελλάδα. Η Μαδρίτη για παράδειγμα έχει 11%, τα Κανάρια Νησιά 2%. Στη μελέτη της Ισπανίας διαπιστώθηκε υποδιάγνωση της νόσου κατά 10 φορές, αλλά δυστυχώς ακόμη χαμηλά επίπεδα ανοσίας γύρω στο 5%. Και υπολογίστηκε ένας κίνδυνος θανάτου γύρω στο 1 με 1,2%, πολύ παραπάνω από τη γρίπη, και υψηλότερο από αυτόν που έως τώρα υπολογίζεται να είναι.

Χαρακτηριστικό της ισπανικής μελέτης ήταν πως τα παιδιά 1-4 ετών, 2,2% μόνο ήταν θετικό, ενώ στα παιδιά ηλικίας 5-9 ετών μόλις 3%.

«Στο μέλλον, σκεφτόμαστε και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού που θα θέλαμε να δούμε την εξάπλωση της νόσου, με τις μελέτες αντισωμάτων όπου κάποιες υπηρεσίες μπορεί να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής. Για παράδειγμα οι υγειονομικοί μας, οι επαγγελματίες υγείας, που είναι και παραμένουν στην πρώτη γραμμή, αναμένεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

Θέλοντας να τονίσει για άλλη μία φορά ότι είναι σημαντική η προσοχή από τους πολίτες και η τήρηση του τρίπτυχου ΧΑΜ (χέρια πλένουμε – αποστάσεις κρατάμε – μάσκα φοράμε), ο κ. Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος έχει κάποιον έλεγχο. Ξέρει πώς να αντιμετωπίσει, να αντέξει την επιδημία πιο οργανωμένα, ακόμα και μέσα στις αβεβαιότητες που έχουμε τονίσει πολλές φορές, ακόμα και την ψυχολογική αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε όλους μας.

Είναι σημαντικό όσο ο ιός μεταφέρεται με τον ίδιο τρόπο, εμείς να τον κρατούμε σε έλεγχο. Αυτή την στιγμή τα μέτρα υγιεινής και απόστασης έχουν τον κύριο λόγο. Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή σε αυτά ακριβώς τα μέτρα, να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας, με τη σωστή μας συμπεριφορά, με πολύ απλούς κανόνες.

Με τα έως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε για αρκετό καιρό ακόμα».