NEA

Με ευρωπαϊκές οδηγίες η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Με ευρωπαϊκές οδηγίες η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Αναμένεται η έγκρισή τους από το υπ. Ναυτιλίας σε συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων

 

Μετά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών -τις οποίες θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια- εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και της Επιτροπής των Ειδικών Λοιμωξιολόγων, αλλά  και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, θα ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας αλλά και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού τομέα της Celestyal Cruises, πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς.

Αναφέρει ότι το κομμάτι που αφορά τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης  του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές», δηλώνει ο κ.Κουμπενάς. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν υπεύθυνο και για τη σύνταξη ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά την υγιεινή πάνω στα πλοία.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργείο Ναυτιλίας και που αφορούν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

  • Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων  ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται  στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.
  • Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.
  • Επίσης στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ  παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.
  • Περιλαμβάνει επίσης την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της εταιρειών κρουαζιέρας στην Ελλάδα με δημάρχους επτά τουριστικών περιοχών, με πρωτοβουλία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Οι δήμαρχοι της Σαντορίνης, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Ρόδου, του Πύργου, της Πάτμου και του Αργοστολίου εξέφρασαν τον ενδιαφέρον τους για την επαναδραστηριοποίηση της κρουαζιέρας, ενώ όλες οι πλευρές ήταν σύμφωνες, σχετικά με τις προϋποθέσεις τήρησης των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, που θα καθοριστούν από τους αρμοδίους φορείς και θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των διευκολύνσεων που θα πρέπει να υπάρξουν στις εταιρείες από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι δήμαρχοι των περιοχών ενημερώθηκαν σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Ένωση Κρουαζιεροπλοίων στους αρμοδίους κρατικούς παράγοντες για την επανεκκίνηση του κλάδου. _Πάρης Τσιριγώτης Virus-free. www.avg.com